Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2021, 7:30
Čas čítania 0:43
Daniel Mikolášik

Hnutie Black Lives Matter nominovali na Nobelovu cenu za mier 2021

NEWS BLACK LIVES MATTER
Uložiť Uložené

Hnutie sa podľa navrhujúceho zaslúžilo o globálne zvyšovanie povedomia o rasovej nespravodlivosti.

Heslo „Black Lives Matter“ (BLM), v preklade „Na životoch čiernych záleží“, ožilo predovšetkým počas minulého roka po smrti Afroameričana Georgea Floyda. Toho 25. mája zabil americký policajt Derek Chauvin tým, že mu po spacifikovaní kľakol na krk a dusil ho bezmála deväť minút.

Po mestách na celom svete kvôli tejto policajnej brutalite pochodovali státisíce ľudí, ktorí si tak uctili Floydovu pamiatku, ale predovšetkým tým poukazovali na rasizmus v spoločnosti. Aktuálne hnutie Black Lives Matter nominovali na prestížnu Nobelovu cenu za mier roku 2021, píše The Guardian.

Odporúčané
Ak mlčíš, tak s rasizmom súhlasíš: Takto to vyzeralo na dnešnom Black Lives Matter proteste v Bratislave Ak mlčíš, tak s rasizmom súhlasíš: Takto to vyzeralo na dnešnom Black Lives Matter proteste v Bratislave 13. júna 2020, 20:53

Nomináciu navrhol nórsky poslanec Petter Eide, ktorý uviedol, že hnutie má globálny dopad na zvyšovanie povedomia o rasovej neprávosti a na boj s rasizmom aj mimo USA. 

Domov
Zdieľať
Diskusia