Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2021, 14:40
Čas čítania 7:10
Lukáš Čelka

Z Dallasu sa presťahoval do Nových Zámkov. Bol to obrovský šok, vraví mladý Američan, ktorý začal na Slovensku fotiť dievčatá

Z Dallasu sa presťahoval do Nových Zámkov. Bol to obrovský šok, vraví mladý Američan, ktorý začal na Slovensku fotiť dievčatá
Zdroj: Josh Grant
REFRESHER AMERIKA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Josh, ktorý pochádza z USA, prežil nejaký čas aj na Slovensku, preto dokáže porovnať oba svety. Podľa jeho slov je náš život prirodzenejší a jednoduchší. Tvrdí aj, že Slováci nevyužívajú toľko najnovších technológií ako oni.

Josh Grant je mladý, 23-ročný fotograf, ktorý pochádza z USA. V rámci výmenného pobytu na strednej škole sa mu podarilo dostať na Slovensko. Strávil tu necelý rok, počas ktorého spoznal našu krajinu a mentalitu.

My sme ho preto oslovili, aby pre nás porovnal život v oboch krajinách. Josh nám v rozhovore prezradil, čo mu v doma v Amerike najviac zo Slovenska chýba, v čom sú podľa neho Slováci odlišní od Američanov, alebo aj to, čo ho u nás zaskočilo. Subjektívne nám porozprával aj o súčastnej politickej situácii v USA, ako aj o tom, ako sa USA vyrovnáva s pandémiou koronavírusu.

V tomto článku si prečítaš:
  • V čom majú podľa Josha Slováci rozdielnu mentalitu od Američanov
  • Ako reagujú modelky na jeho nápady pri fotení
  • Že fotil protesty na počesť Georgea Floyda
  • Ako ho na proteste postrelili policajti
  • Ako sa ľudia v USA vyrovnávajú s pandémiou koronavírusu
  • Čo si myslí o súčasnej politickej situácií v USA
Odporúčané
Cestovateľ Milan trávi lockdown na Kanároch: V plnej lanovke na Chopok som sa cítil nebezpečnejšie ako v lietadle (Rozhovor) Cestovateľ Milan trávi lockdown na Kanároch: V plnej lanovke na Chopok som sa cítil nebezpečnejšie ako v lietadle (Rozhovor) 18. januára 2021, 9:30

Na Slovensku si prežil viac ako rok. Ako by si porovnal tunajší život s tým v Amerike?

V prvom rade je dôležité spomenúť, že počas môjho pobytu na Slovensku, som býval v Nových Zámkoch. Bol to pre mňa obrovský šok, prísť sem z Dallasu, ktorý má viac ako 1 300 000 obyvateľov do malého mestečka, v ktorom žije ani nie 40 000 ľudí. Napriek tomu, že dnes bývam v o niečo menšom meste ako Dallas, v Denveri,  stále ide o niekoľkonásobne väčšie mesto od Nových Zámkov. Pre predstavu, Denver môže byť o niečo väčší ako Bratislava.

Preto, kebyže mám porovnať svoj život na Slovensku a doma, tak hlavne z toho titulu môžem povedať, že v Amerike, žijem skôr rušný, veľkomestký život, pričom v Zámkoch som si vyskúšal, ako vyzerá život na dedine, presnejšie malomestský život.

Zdá sa mi, že Slováci sú vážni. My sme viac uvoľnení a bezstarostní.

Zásadné rozdiely medzi ľuďmi oboch krajín som si všimol už na škole, ktorú som počas svojho pobytu na Slovensku navštevoval. Moji spolužiaci mali úplne iné záľuby, než na aké som bol zvyknutý z domu. Pamätám si, že cvičenie a celkovo fitnes bol vtedy medzi mladými Slovákmi akýsi trend.

Taktiež som zostal prekvapený, keď som zistil, koľko mojich spolužiačok robí tanec pri tyči - pole dance. Zdalo sa mi, že tento šport je na Slovensku pomerne rozšírený a ľudia ho akceptujú. Američania by to odsúdili s tým, že ide vlastne o striptíz. Toto sú také malé príklady. 

„Bol som prekvapený, že na Slovensku je tanec pri tyči braný ako šport. U nás by ho ľudia odsúdili, ako stiptíz,“ tvrdí Američan.
Zdroj: Archív / Josh Grant

Život na Slovensku sa mi zdal byť celkovo prirodzenejší a jednoduchší, ako v Amerike. Ľudia tu nevyužívali toľko najnovších technológií ako u nás. Nič v zlom, ale Slovensko je podľa môjho úsudku pár rokov technologicky pozadu, čo však na druhej strane môže aj znamenať, že žijete „reálnejší“ život.

Keby si mal všeobecne porovnať mentalitu národov, v čom sú Američania iní, ako Slováci?

Myslím si, že Slováci omnoho viac dbajú na tradície, pričom väčšina z nich vychádza z dávnej minulosti. U nás to je iné. My síce tiež dodržiavame tradície, avšak v porovnaní s tými slovneskými sú „nové“ . Všeobecne vnímanie kultúry je v našej spoločnosti úplne rozdielne. Ako konkrétne myslíš mentalitu?

Napríklad, že Slováci sú viacej konzervatívni, pričom Američania sú skôr uvoľnení... Jednoducho, ako celkovo vnímaš Slovákov a Američanov.

Ak mám byť úplne úprimný, Slováci sa mi zdajú byť ako národ depresívni, teda možno ani nie priamo depresívni, ale minimálne vážni. My sme skôr uvoľnení a bezstarostní.

Celý svet teraz bojuje s koronavírusom, pričom z toho, čo sledujem z médií, sa mi zdá, že Slováci berú pandémiu zodpovedne a sú opatrní. Naopak v Amerike, boli ľudia voči tomuto problému skôr flegmatickí a brali ho s nadhľadom.

„Bol som prekvapený, že na Slovensku je tanec pri tyči braný ako šport. U nás by ho ľudia odsúdili, ako stiptíz,“ tvrdí Američan.
Zdroj: Josh Grant

Stal sa ti počas tvojho pobytu nejaký vtipný zážitok, alebo nedorozumenie, ktoré vzniklo na základe toho, že si Američan?

Dlho som sa nevedel naučiť dve frázy: „Čo robíš?“ a „Čo nové?“. Vždy som to nejako pomiešal a zvykol som sa spýtať „Čoro nové?“.  Úprimne si myslím, že som mnohým Slovákom musel prísť v rôznych situáciach ako totálny blázon. (smiech)

Keď som prišiel na slovenskú strednú školu, tak som si povedal „wow“, každá jedna z mojich spolužiačok vyzerá, ako modelka.

Pamätám si, že raz som bol totálne zúfalý, lebo som absolútne nerozumel, ako u vás fungujú vlaky. Nasadol som do jedného z nich, pričom som netušil kam ma vezie. Cestoval som ním celé hodiny uprostred ničoho, vôbec som sa nevedel zorientovať. Keď som sa pozrel z okna boli všade okolo len polia. Nemal som sa ani koho spýtať, kam vlastne ideme. Dúfal som len, že ma odvezie domov. (smiech)

Odporúčané
Osobný pilot Martin: Zuzka Plačková a jej manžel sú veľmi slušní pasažieri. Dokonca zvažujú kúpu vlastného lietadla (Rozhovor) Osobný pilot Martin: Zuzka Plačková a jej manžel sú veľmi slušní pasažieri. Dokonca zvažujú kúpu vlastného lietadla (Rozhovor) 17. januára 2021, 9:30

Čo ti v Amerike najviac chýba zo Slovenska?

Najviac mi jednoznačne chýbajú kamaráti, ktorých som tu za ten krátky čas pobytu nadobudol. Neskutočne mi chýba aj pivo, krásne dievčatá a pizza z jednej novozámockej reštaurácie. (smiech)

A teraz naopak. Čo ti najviac chýbalo počas tvojho pobytu na Slovensku z Ameriky?

Kvantá obchodov, supermarketov a reštaurácií. Keď si doma zmyslím, že mám na niečo chuť, nemám problém ísť do mesta dostať to. Hrozne mi chýbali aj americké burgre, tie na Slovensku sú uplne odlišné. (smiech)

Ty si fotograf, ktorý veľmi často fotí modelky. V čom sa ti odlišne pracovalo so Slovenkami, v porovaní s domácimi dievčatami? 

V čase, keď som bol na Slovensku som sa začal s fotografovaním na profesionálnejšej úrovni len zaoberať. Tu musím podotknúť hlavne to, že slovenské dievčatá sú veľmi krásne, čo tak úplne v Amerike nie je.

Josh na Slovensku fotil svoje spolužiačky.
Josh na Slovensku fotil svoje spolužiačky. Zdroj: Josh Grand

Keď som prišiel na strednú školu, tak som si povedal „wow“, každá jedna z mojich spolužiačok vyzerá ako modelka. Preto mi napadlo, že ich môžem nafotiť všetky a trénovať na nich.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93793 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reagujú modelky na jeho nápady pri fotení
  • Že fotil protesty na počesť Georgea Floyda
  • Ako ho na proteste postrelili policajti
  • Ako sa ľudia v USA vyrovnávajú s pandémiou koronavírusu
  • Čo si myslí o súčasnej politickej situácií v USA
Domov
Zdieľať
Diskusia