Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. januára 2021, 9:30
Čas čítania 12:22
Adam Novosad

Cestovateľ Milan trávi lockdown na Kanároch: V plnej lanovke na Chopok som sa cítil nebezpečnejšie ako v lietadle (Rozhovor)

REFRESHER CESTOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Milan Bez Mapy osem rokov približuje Slovákom svoje zážitky z ciest, dáva im tipy aj triky a zabáva ich na Instagrame. Teraz odišiel z lockdownu na Slovensku na Kanárske ostrovy, kde sa z blogera začal premieňať na youtubera.

Cestovateľ a bloger Milan Bardún alias Milan Bez Mapy nechcel stráviť januárový lockdown doma na Slovensku. Chcel viac voľnosti, ale nepáčilo sa mu ani to, ako si u nás každý robí z opatrení trhací kalendár, nosí rúška pod nosom a chodí, kade sa mu zachce. A tak odišiel na Kanárske ostrovy.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

„Presne si pamätám jeden komentár z Instagramu, kde mi nejaký chlapík písal, aby som cestoval, ale nech to všetkým neukazujem na internete. Ja to vnímam skôr opačne, chcel som, aby ľudia na Slovensku videli, že svet sa naozaj neprestal točiť a nezastavil sa,“ konštatuje cestovateľ.

Musel už reagovať aj na kritiku, že on ukazuje plné bary, zatiaľ čo doma máme plné nemocnice a náš zdravotný systém pandémiu nezvláda. Sám hovorí, že si na tieto reakcie zvykol. „Každý na to má svoj názor, lebo svet by fungoval ideálne, keby s tebou vždy súhlasilo desať ľudí z desiatich, ale tak to nikdy nebude“ hovorí.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo hovorí na kritiku, že opatrenia proti pandémii začal spochybňovať
  • Aký zážitok má z lanovky na Chopok, kde sa tlačil s 20 cudzími ľuďmi
  • Prečo ukazuje plné bary, keď máme na Slovensku plné nemocnice
  • Či sa nechá zaočkovať, keď naňho príde rad
  • Ako reaguje na kauzu prednostného očkovania Dominiky Cibulkovej
  • Čo ho na cestovaní počas pandémie najviac zaskočilo
  • Či sa nebojí sadnúť do lietadla s tým, že sa tam môže nakaziť koronavírusom
  • Či plánuje aktualizovať článok, v ktorom ukázal, koľko zarába
  • Koľko stojí deň pobytu na Kanárskych ostrovoch v týchto dňoch

Cestovateľ Milan trávi lockdown na Kanároch: V plnej lanovke na Chopok som sa cítil nebezpečnejšie ako v lietadle (Rozhovor)
Zdroj: Milan Bez Mapy/Instagram

Odišiel si na Kanárske ostrovy. Z tvojho Instagramu to vyzerá, že majú pootvárané bary aj reštaurácie. Platia tam nejaké opatrenia?

Bežný život tu normálne funguje. Majú tu opatrenia, ale nie sú také striktné ako u nás, keďže majú oveľa menej prípadov tým, že je to ostrov. Rúška nosia úplne všade, či už na ulici alebo pláži bez ohľadu na to, koľko je stupňov. Keď je vonku teplejšie, je to nepraktické, ale aj tak nosenie rúšok dodržiavajú. Nosia ich aj malé deti, keď si len vyjdú kopať loptu. 

Pootvárané je vlastne všetko. Otvorené sú bary aj reštaurácie, ale platí lockdown, ktorý zaviedol zákaz vychádzania od jednej do piatej rána. Teraz ho upravili a začína platiť už o desiatej večer. Napriek tomu všetci nariadenia dodržiavajú úplne automaticky.

Na svojich stories ukazuješ mnohých Slovákov či Čechov. Sú Kanárske ostrovy momentálne skutočne plné našincov?

Je to celkom sranda, lebo je tu veľa ľudí. V podstate ide o jedinú európsku destináciu, kde vládne normálne počasie okolo 20 až 22 stupňov. Ja som tu zatiaľ druhý týždeň a medzitým som postretával veľa Slovákov, ktorí tu žijú a videli, že som prišiel, tak mi písali na Instagram.

Mám tu aj dvoch kamarátov, pričom jeden tu žije a druhý len prišiel na dovolenku. Narazil som už aj na českých influencerov, takže na Kanárskych ostrovoch sa to momentálne celkom melie. Základné pravidlo však je, že na ostrovy môžeš pricestovať len s negatívnym testom na koronavírus a na letisku ho musíš ukázať. 

Odporúčané
Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu 11. januára 2021, 9:33

Prečo si sa spomedzi všetkých možností rozhodol práve pre Kanárske ostrovy?

Ja som mal byť o tomto čase pôvodne v Argentíne, ale tá je stále zatvorená, tak som hľadal alternatívy. Jediná podmienka bola tá, že musí ísť o španielsky hovoriacu krajinu, lebo odkedy som sa minulý január vrátil z Argentíny, tak som úplný úchylák na španielčinu. 

V jednej chvíli som si písal s kamarátom, čo tu žije a povedal mi, nech prídem na Kanárske ostrovy. Pozrel som si letenky a bol tam posledný priamy let z Viedne, tak som ho hneď rezervoval. Bolo to také spontánne rozhodnutie zo dňa na deň.

Sviatky si strávil na Slovensku. Je medzi situáciou na Slovensku a na ostrovoch veľký kontrast?

Ten kontrast je obrovský minimálne už kvôli tomu počasiu, vďaka ktorému sa na svet človek nepozerá tak negativisticky. Aj tu platia opatrenia, ako ten spomínaný zákaz vychádzania teraz už od desiatej večera. Každý ostrov však má svoje vlastné opatrenia, ktoré neplatia celoplošne pre celé Španielsko, takže tie rozdiely existujú. Čo ma na miestnych obyvateľov príjemne prekvapilo najviac je to, že naozaj opatrenia poctivo dodržiavajú a je to vidno.

Odišiel si zatiaľ len s jednosmernou letenkou. Môže sa človek ako ty zo dňa na deň zbaliť a vypadnúť na niekoľko týždňov do zahraničia, aj keď má doma nejaké záväzky?

Mama mi chodí do bytu polievať kvety. Nebolo potrebné žiadne špeciálne plánovanie, len som sa zbalil a odišiel. Ja som pôvodne mal letenku naspäť a mal som sa vrátiť koncom januára, lenže som si cestu kupoval ako dve jednosmerné letenky a cestu naspäť mi zrušili. Tak som si povedal, že to je znamenie.

Tvoji fanúšikovia patria na slovenských sociálnych sieťach medzi mimoriadne aktívnych.

To je veľmi individuálne. Musím zaklopať, ale moji čitatelia naozaj aktívne sledujú a komentujú. Keď som šiel na Kanárske ostrovy, tak som spravil súťaž o pohľadnice s tým, že ľudia musia uhádnuť, kde cestujem. Nenormálne sa to chytilo. Ľudia mi zrazu posielali screenshoty, ako si približovali satelitné snímky, keď som z lietadla pridal fotku afrického kontinentu, lebo som sa pýtal, kto to miesto dokáže identifikovať.

Tak trochu to pripisujem tomu, že na Slovensku máme tvrdší lockdown a nie najkrajšie počasie, a tak ľudia sedia doma a pozerajú do telefónu. Keď je v lete vonku krajšie počasie, tak nie sú až takí aktívni, ale teraz ľudia veľmi necestujú, tak sú zvedaví a sledujú to možno trošku viac.

Odporúčané
Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) 6. decembra 2020, 14:21

Tvoja popularita dosahuje takú úroveň, že si ťa ľudia v uliciach potajomky fotia a potom ti posielajú paparazzi fotky. Mal si pre to už aj nepríjemný zážitok s fanúšikom?

Raz mi prišla taká fotka z nudapláže. Ja ani neviem, ako tieto paparazzi fotky vznikli, len mi raz niekto poslal fotku, keď ma videl v potravinách nakupovať. Zasmial som sa na tom a odpísal som mu, že ma mohol aspoň prísť pozdraviť, ale fotku som zdieľal do story. Ľudia si ju všimli a začali mi takýchto paparazzi fotiek posielať stále viac.

Najväčší gól bol teraz v meste Las Palmas na Kanárskych ostrovoch, keď na mojom Instagrame stále bežala hádanka o to, kam som odcestoval. A zrazu mi sledovateľ poslal fotku mňa samotného, ako stojím pred kaderníctvom, keď som sa v Las Palmas šiel nechať ostrihať. Zhodou okolností pred tým kaderníctvom žil Slovák, ktorý náhodou pozeral z okna, tak ma odfotil a poslal mi to. 

Vyložene nepríjemnú skúsenosť som zatiaľ nemal. Ľudia, ktorí ma sledujú, sú naozaj vychovaní, slušní a civilizovaní, takže som nikdy zo žiadnym z nich nemal problém.

 

Cestovateľ Milan trávi lockdown na Kanároch: V plnej lanovke na Chopok som sa cítil nebezpečnejšie ako v lietadle (Rozhovor)
Zdroj: Milan Bez Mapy/Instagram

Z takých paparazzi fotiek mi vychádza, že si na Slovensku celkom populárny. Máš pocit, že z pozície influencera je jednoduchšie preniknúť do skutočného slovenského šoubiznisu?

Nemám ten pocit, lebo ja si len robím svoju prácu. Po minulé roky to boli články, teraz sa chystám prejsť na YouTube videá. Mám nejakých známych zo šoubiznisu, ale nad týmto som sa nikdy nezamýšľal.

Situáciu na Slovensku pravidelne kritizuješ. V storkách si viackrát hovoril, že sa ti nepáči, ako vyzerá režim v našej krajine, pozatvárané obchody aj reštaurácie, a preto si radšej odišiel.

Ja som sa snažil cestovať v momente, keď sa znovu otvorili hranice, aby som sa pozrel na to, ako situácia s koronavírusom vyzerá v zahraničí. Bol som v Poľsku, Nemecku, Španielsku, Grécku či Taliansku a všimol som si jednu vec. Tí ľudia majú rovnaký problém ako my, ale pristupujú k nemu tak triezvejšie. Nesnažia sa všetko hermeticky zatvoriť, myslia na svoju ekonomiku. 

My na Slovensku sme zatvorili úplne všetko bez ohľadu na to, či ľudia budú alebo nebudú krachovať. Ja nie som odborník, ale podľa môjho laického názoru by možno bolo dobré prihliadnuť na ľudí, ktorí musia mať zatvorené podniky a platiť nájmy. Akoby to nikoho nezaujímalo a podpora od štátu je minimálna.

V komentároch sa ti však v poslednom čase začali objavovať názory, či opatrenia proti pandémii tak trochu nespochybňuješ.

Ide o tému, ktorá neuveriteľne polarizuje spoločnosť. Každý na to má svoj názor, lebo svet by fungoval ideálne, keby s tebou vždy súhlasilo desať ľudí z desiatich, ale tak to nikdy nebude. Pre nás všetkých je to nová situácia, aj keď samozrejme trvá už skoro rok. A ja rešpektujem každý názor, aj keď ma niekto kritizuje, že teraz cestujem.

Poviem taký príklad. Za minulý rok som bol viackrát v zahraničí a sedel som v prázdnych lietadlách na prázdnych letiskách. Keď som sa potom na jeseň vybral na Chopok, tak som šiel v brutálne preplnenej lanovke, kde bolo natlačených možno 20 ľudí.

Všetci mali rúška, ale okná boli pootvorené len mierne, a tak som pochopil, ako to vyzerá, keď všetci zostali doma na Slovensku a letiská aj lietadlá boli zatiaľ prázdne. Išlo mi o to, či ísť tam, kde je menej ľudí, a menej ľudí bolo minulý rok práve v zahraničí.

Jednou z výčitiek bolo, že zatiaľ čo na Slovensku máme preplnené nemocnice, ty ukazuješ plné bary.

Presne si pamätám jeden komentár  z Instagramu, kde mi nejaký chlapík písal, aby som cestoval, ale nech to všetkým neukazujem na internete. Ja to vnímam skôr opačne, chcel som, aby ľudia na Slovensku videli, že svet sa naozaj neprestal točiť a nezastavil sa. Niekde za hranicami možno ten systém funguje trošku inak ako to, že teraz všetci seďme doma.

Ten kontrast podčiarkuje, že tu na Kanárskych ostrovoch ľudia opatrenia skutočne dodržiavajú. Keď im povedia, aby nosili rúška, tak nosia rúška. Na Slovensku to je s rúškami také zvláštne. Neviem, či majú ľudia pocit, že sa cítia ako ovce, ale keď im povieš, aby rúška nosili, tak ich just nosiť nebudú. 

Áno, majú tu otvorené bary, ale majú v platnosti zákaz vychádzania od desiatej. Vtedy sa vyprázdnia ulice, a tak vďaka svojmu správania možno môžu mať práve tie bary otvorené, lebo počty nakazených udržiavajú v normálnych hodnotách. 

Necháš sa zaočkovať proti koronavírusu, keď na teba príde rad? A čo si myslíš o kauze, keď sa známe tváre nechali zaočkovať prednostne?

Na otázku, či sa dám alebo nedám zaočkovať neodpoviem, lebo nechcem ovplyvňovať ľudí, keďže každý na to má vlastný názor. Aj ja som zachytil kauzu s Dominikou Cibulkovou. Nechcem sa nikoho zastávať, ale nemám na ňu žiadnu názor.

Na internete je všetko zásadne prehnané, vždy je to iba špička toho, čo sa naozaj stalo a nikto z nás pri tom očkovaní nebol. Na druhej strane, keď sa na to pozriem z toho hľadiska, že existuje nejaké poradie, tak to z jej strany nebolo správne. Ľudia ale všetko radi zveličujú a zvyčajne uveria tej prvej pravde, ktorú počujú, aj keď potom môže vyzerať inak.

Minulý rok si bol v Argentíne, teraz si tam mal vycestovať znovu. Slovákom si ukázal krajinu, o ktorej zrejme veľa nevedeli a tebe učarovala tak, že si sa začal intenzívnejšie učiť španielčinu. 

Moja cesta do Argentíny vznikla tak spontánne, lebo som ju vždy chcel navštíviť, ale nikdy som tam nebol. Zapáčilo sa mi na nej to, že ide o obrovskú krajinu, z ktorej keď prejdeš zo severu na juh, tak precestuješ vzdialenosť ako z Bratislavy do Dubaja. Veď sa tiahne cez pol kontinentu. 

Ľuďom sa príspevky z Argentíny veľmi páčili, lebo cez moje storky mali možnosť všetko vidieť. Ukazoval som im púšte, pralesy, vodopády či samotné hlavné mesto Buenos Aires. Rád by som v takýchto dobrodružstvách pokračoval, a preto budúci týždeň odchádzam do podobnej exotickej krajiny, ale zatiaľ nepoviem ktorej, lebo chcem znovu spraviť na Instagrame takú hádanku a súťaž.

Momentálne sa na plánovanie výletov nesnažím príliš tlačiť, pretože to býva tak, že si kúpiš letenku a na druhý deň ti ju zrušia.

Na storkách z Kanárskych ostrovov počuť, že sa snažíš s miestnymi rozprávať po španielsky. Ide ti to?

Mám ten problém, že im rozumiem takmer všetko, ale tým, že doma na Slovensku sa veľmi nemám s kým rozprávať po slovensky, tak rozprávať nie som naučený. Ale vždy sa nejak vykokcem a bude sa to zlepšovať. Aj po anglicky som sa učil tak, že som najskôr počúval a až potom rozprával.

Keď som bol minulý rok celý január v Argentíne, tak som po tých troch týždňoch dával s taxikármi konverzácie rôzneho druhu. Tam sa po anglicky nedohovoríš. 

O obyvateľoch Španielska či Južnej Ameriky sa hovorí, že majú takpovediac na saláme. 

Nežijem tu, tak to nemôžem tak rýchlo zhodnotiť, ale mám tu kamaráta, ktorý na Kanárskych ostrovoch žije a podniká a vravel, že si musel dlho zvykať. On tu prešiel z iného odvetvia, lebo pracoval v leteckej spoločnosti, kde mal nalinajkovaný kalendár a vždy presne vedel, čo, kde, kedy a všetko šlapalo ako hodinky. 

Teraz začal podnikať na Kanárskych ostrovoch a je to rozdielny svet. Aj keď si tu niečo objednávaš, tak trvá, kým to z kontinentálnej Európy dovezú. Možno aj preto sú tí ľudia menej v strese.

Slovenské cestovné kancelárie označujú za momentálne najobľúbenejšie destinácie práve Kanárske ostrovy, ale aj Dubaj, Dominikánsku republiku, Omán či Zanzibar. Chystáš sa po návrate domov navštíviť aj ďalšiu z týchto krajín?

Na stránke ministerstva zahraničných vecí som prešiel všetky štáty sveta, čo mi trvalo možno trištvrte dňa. Všade som pozeral, aké tam platia opatrenia a vypisoval som si zoznam krajín, kde sa dá prísť a nemusíš hneď sedieť na hoteli v karanténe. Teraz ťažko plánovať, ale ak sa vyskytne zaujímavá možnosť a bude sa mi dať, tak prečo nie.

Nebojíš sa nastúpiť do lietadla s tým, že by si sa mohol nakaziť?

Rozprával som sa s jednou letuškou, ktorá mi vravela, ako dnes majú lietadlá na palube čistý vzduch vďaka špeciálnym filtrom, všetci nosia rúška a pravidelne ich dezinfikujú. Oveľa nebezpečnejšie som sa cítil v tej lanovke na Chopku ako v lietadle.

Cestovanie sa však až tak veľmi nezmenilo, veď lietadlá už dlhší čas lietajú. Keď som sa šiel ubytovať v hoteli tu na Kanárskych ostrovoch, tak odo mňa vyžadovali, aby som im na mail preposlal svoj negatívny test na koronavírus, ale okrem testov sa mnoho nezmenilo.

Zastihlo ťa na tvojich posledných cestách počas pandémie niečo, čo ťa prekvapilo?

Záleží samozrejme na tom, či cestuješ do krajiny, kde nemajú nejakú karanténu a môžeš sa v nej pohybovať. Tých krajín je momentálne strašne málo, ale nemám pocit, že by sa niečo radikálne zmenilo v krajinách ako Španielsko, Taliansko či Grécko, kde som v poslednej dobe bol. 

Sem-tam vznikne nové opatrenie, ako na ostrove Mykonos, kde deň pred naším odchodom upravili opatrenia a na letisko sme nemohli ísť v spoločnom taxíku. Na základe nových opatrení spolu v aute nemohli byť viac ako dvaja či traja ľudia a my sme s vodičom boli štyria.

Treba sa rozprávať s miestnymi a mať prehľad o tom, čo sa deje. Nemám pocit, že by cestovanie v dnešnej dobe bolo extrémne obmedzujúce, lebo sa stačí len trochu prispôsobiť. Nie je to také, že by ľudia sedeli doma so železnou guľou priviazanou o nohu.

Cestovateľ Milan trávi lockdown na Kanároch: V plnej lanovke na Chopok som sa cítil nebezpečnejšie ako v lietadle (Rozhovor)
Zdroj: Milan Bez Mapy/Instagram

Raz si na svojom webe zverejnil kompletný prehľad toho, koľko môžeš ako bloger mesačne zarobiť. Ľudia sa ťa tieto otázky zrejme veľmi často pýtajú. Neplánuješ preto tento článok aktualizovať na základe súčasnej situácie?

Aktualizovať ho neplánujem. Ja som vtedy mal ten článok napísaný dlhšie, ale potom som ho nechcel zverejniť. Raz som ho niekomu spomínal, tak si ho ten človek prečítal a povedal mi, že je napísaný tak čisto informačne bez toho, aby som vyznieval tak, že sa chválim. 

Nakoniec som ho zverejnil a ľudí tá téma naozaj zaujímala. Zrejme preto, že ten článok vyšiel pred pár rokmi, keď ešte až tak nefičali instagramové spolupráce, tak to pre ľudí bolo záhadnejšie, že ako ten Milan Bez Mapy zarába.

Keby chcel teraz človek odísť zo Slovenska napríklad na tie Kanárske ostrovy, aké náklady tam máš na ubytovanie či jedlo?

Mňa letenka stála okolo 120 eur, ale cenu mi znížili poukazy za rôzne porušené letenky z minulého roka, takže som nakoniec zaplatil asi 60 eur. Cestu naspäť mi potom zrušili. 

Čo sa týka ubytovania, človek si môže vybrať z obrovského množstva možností, ale v priemere stojí AirBnb okolo 25 až 30 eur na noc. A v reštauráciách majú ceny približne ako v Bratislave.

Z blogera si sa nedávno rozhodol stať youtuberom. Tvoje prvé tohtoročné video ale nebolo príliš cestovateľské. Aký obsah máš v pláne vytvárať? Radil si sa so svojím okolím, či je to správny krok?

Odporúčalo mi to veľa ľudí, ale neradil som sa s nikým, lebo sa nechcem nechať ovplyvňovať ostatnými. Ja už osem rokov podstate píšem blogové články a postupne sa z toho stal stereotyp. Napísal som článok, vložil som dnu fotky a koniec.

Rozmýšľal som, kam sa môžem kariérne posunúť. Najskôr som zvažoval TikTok, ale to je sociálna sieť, ktorej skrátka nerozumiem. Deti tam tancujú a ja už budem mať 30 rokov, tak by som tam zrejme nezapadol, preto mi YouTube prišlo ako vhodná voľba.

Môj obsah bude cestovateľský, takže asi je lepšie tie miesta vidieť vo videu, ako o nich len čítať. S mojím prvým tohtoročným videom nie som celkom spokojný, lebo podľa mňa vyzerá hrozne, ale človek sa pomaly učí a mal som aj sťažené podmienky, keďže som ho nahrával aj strihal na Kanárskych ostrovoch

Nemáš pocit, že trh slovenských youtuberov je príliš preplnený?

Spolieham sa na to, že Milana za tých osem rokov ľudia poznajú z Instagramu aj blogu. Teraz chcem ísť týmto smerom, a keď ľuďom poviem, že teraz majú ďalšiu možnosť, ako ma môžu sledovať cez videá, tak ich to zaujme. Chcem využiť meno a značku, ktoré som roky budoval, aby som svoj kanál spopularizoval, ale tie videá budem robiť primárne tak, aby sa páčili mne.

Minule som videl video youtuberky, ktorého názov znel, že celý deň jem iba žlté jedlá. Ráno si dala vanilkový jogurt, potom banán a melón, a tak som si povedal, že týmto smerom sa rozhodne uberať nechcem. Chcem do tých videí dávať zaujímavé informácie.

Na Kanárske ostrovy si sa rozhodol odísť, aby si žil voľnejšie, ale chcel si najmä dopísať svoju knihu, ktorá mala byť hotová do Silvestra. O čom bude?

Zatiaľ nechcem hovoriť, o čom kniha bude, lebo nebude o cestovaní, tak chcem využiť moment prekvapenia. Mala byť dopísaná koncom minulého roka, keď ma oslovilo vydavateľstvo, aby som napísal knihu a ja som hneď zareagoval, že to bude jednoduché, keď osem rokov píšem blogové články. 

Hneď ako som ju začal písať som pochopil, že to je úplne iný štýl. Nie sú to blogové články, tak si dávam záležať na každom jednom slove a ide mi to veľmi pomaly, z čoho som celkom vykoľajený. Už som vydavateľstvu sľúbil, že im to pošlem do 15. januára, lebo knihu chcú vydať na jar. Určite to stihnem, len trochu naťahujem deadline.

Zlepšila sa počas pandémie situácia pre influencerov? Oslovujú ťa aj naďalej značky s ponukami na spolupráce po tom, čo po vypuknutí pandémie panikárili?

V tomto môžem hovoriť len za seba. Neviem, či sa zlepšila, ale nepozoroval som, že by sa zhoršila. Keď v marci začala pandémia, tak to vyzeralo katastroficky. Všetko mi klesalo, od spoluprác až po čítanosť blogu, ale teraz sa to vrátilo do normálu. Firmy aj agentúry majú svoje rozpočty a reklama ide ďalej. Mám pocit, že ten prvotný šok zmizol a teraz sa učíme fungovať najlepšie, ako vieme.

Domov
Zdieľať
Diskusia