Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2020, 8:02
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Na Slovensku zatvárajú svoje brány ďalšie kostoly, v niektorých okresoch bude polnočná omša cez internet

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Bubliny v okresoch Nitra, Šaľa či Zlaté Moravce sa posadia pred televíziu a polnočnú omšu na Štedrý deň si užijú netradičným spôsobom.

Na Slovensku budú počas sviatkov zatvorené kostoly v okresoch Nitra, Nové Zámky aj Šaľa, informujú TV Noviny. Rozhodli o tom hygienici na základe zhoršujúcej sa pandemickej situácie v týchto regiónoch. Ešte pred víkendom rovnako postupoval aj regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Aj v okresoch Svidník a Stropkov sú od utorka zakázané verejné bohoslužby, služby božie a spovede.

Cirkev zareagovala a pre veriacich bude bohoslužby vrátane tej polnočnej vysielať prostredníctvom internetu, resp. televízie.

Kostoly patria medzi miesta, kde sa môže nákaza šíriť, a to aj napriek tomu, že je ich kapacita obmedzená. Ide o jedno z opatrení v rámci vianočnej podoby lockdownu, ktoré si vyslúžilo najväčšiu dávku kritiky. Aj niektorí členovia vlády považujú ponechanie otvorených kostolov za nelogické. Myslí si to aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý v našom rozhovore poukazoval na skutočnosť, že viacerí členovia vlády sú prívržencami cirkvi. 

Odporúčané
Richard Sulík: Nebudem skákať, ako Igor Matovič píska (Rozhovor) Richard Sulík: Nebudem skákať, ako Igor Matovič píska (Rozhovor) 21. decembra 2020, 17:28

Kostoly na Slovensku však vo všeobecnosti zostávajú naďalej otvorené. Cesty na bohoslužby, resp. za náboženskými úkonmi platia medzi výnimky zo zákazu vychádzania. 

Ľudia môžu sedieť len v každom druhom rade a zároveň medzi obsadenými miestami musí ostať jedno miesto neobsadené.

Bohoslužby sa môžu organizovať stále len pre sediacich účastníkov. „Pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov, agapé si musí rozdávajúci dezinfikovať ruky, v prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky. Pri prijímaní "pod obojím" striktne dodržiavať iba podávanie chleba na ruku,“ uvádza ÚVZ SR v najnovšej vyhláške.

Domov
Zdieľať
Diskusia