Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2020, 15:30
Čas čítania 8:53
Daniel Mikolášik

Po všetkých výstrahách bolo na hranici iba auto miestnej pizzérie. Slováci žijúci v zahraničí opisujú návrat na sviatky domov

Po všetkých výstrahách bolo na hranici iba auto miestnej pizzérie. Slováci žijúci v zahraničí opisujú návrat na sviatky domov
REFRESHER CESTOVANIE OPATRENIA SLOVÁCI VIANOCE
Uložiť Uložené

Slováci v zahraničí sa vracajú na Vianoce domov. V ankete tvrdia, že hranice nik nekontroluje, lietadlá sú poloprázdne a niektoré letiská ignorujú nariadenia.

Veľké množstvo mladých Slovákov žijúcich, pracujúcich či študujúcich v zahraničí sa aj napriek komplikovanej pandemickej situácii vracia na vianočné sviatky domov na Slovensko. Kvôli koronavírusu však mnohé krajiny zavádzajú zákaz vychádzania alebo rušia letecké linky.

Niektorým Slovákom, ktorí tak neurobili v predstihu, sa tým ešte viac skomplikovala cesta domov a hrozí im, že kvôli prísnym reštrikciám uviaznu v zahraničí aj počas Vianoc. Tí, ktorí sa stihli dopraviť na Slovensko autenticky opisujú, ako návrat domov prebiehal.

8 mladých Slovákov žijúcich v zahraničí sme sa opýtali, čo všetko museli absolvovať, aký bol rozdiel v cestovaní počas pandémie, či kvôli tomu zažili nejaké komplikácie, ako prebiehala cesta a či im hrozilo, že Vianoce budú musieť stráviť bez rodiny mimo domova.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo namiesto kontroly čakalo Jakuba a jeho partnerku na slovenských hraniciach.
  • Ako letisko v Toronte ignorovalo vládne nariadenia.
  • Z ktorých krajín boli letenky omnoho lacnejšie, a z ktorých naopak niekoľkonásobne drahšie.
  • Čo zarazilo Patríciu pri pohľade na fajčiarsku zónu na letisku vo Frankfurte.
  • Ako sa stihla Laura z Anglicka dopraviť domoc ešte predtým, ako mnohé krajiny EÚ vrátane Slovenska pozastavili letecké spojenie s Veľkou Britániou.
  • Prečo Simona nepríde na Vianoce domov a strávi ich so šéfom a jeho rodinou v Švajčiarsku.

Kristína (22) 

Na Slovensko som tesne pred sviatkami cestovala z Talianska, konkrétne z Milána, kde študujem na vysokej škole a pracujem. Žijem tam už 3 roky. Nezaregistrovala som veľký rozdiel medzi cestovaním na Slovensko počas sviatkov. Rovnako, ako od začiatku pandémie, cestuje málo ľudí, dovolia ti posadiť sa kam chceš a lietadlo je vždy poloprázdne.

Odporúčané
Podnájom je bez záväzkov, no vyhadzovanie peňazí. Na hypotéku potrebujú úspory, ktoré nemajú. Ako riešia bývanie mladí ľudia Podnájom je bez záväzkov, no vyhadzovanie peňazí. Na hypotéku potrebujú úspory, ktoré nemajú. Ako riešia bývanie mladí ľudia 12. decembra 2020, 14:28

Cestujúci sú zvyčajne ohľaduplní, samozrejme sa nájdu takí, ktorí majú zle nasadené rúško. Ale letušky vždy okamžite napomenú pasažierov a pravidelne kontrolujú, či majú všetci rúška správne nasadené. Na začiatku pandémie bolo ťažké dostať sa domov, ale momentálne je už všetko dobre organizované a dá sa bez problémov cestovať, aspoň z Milána. Za letenku domov na Vianoce som zaplatila iba 5 €. Odkedy začala pandémia som nikdy za letenku nedala viac ako 15 €. Posledné mesiace som takmer vždy platila 8 €. 

K tomu som si musela dokúpiť len kufor, ktorý stál samozrejme viac ako letenka (smiech). Plus cena PCR testu. Podmienkou na vycestovanie domov bolo vybaviť iba jeden PCR test, nie starší ako 72 hodín, ktorý samozrejme musel byť negatívny. Ak by zrušili lety, tak by som pravdepodobne zostala v Taliansku, zatiaľ sa mi to ale napriek nízkej cene leteniek ešte nestalo.

SlovenkaPlus size modelka
Zdroj: Archív Kristíny

Cesta bola veľmi rýchla, na kontrolách v Miláne sa mi nikdy nestalo, že by som nečakala v rade. Tentokrát som prišla a rovno som prešla kontrolou. Na letisku bolo naozaj málo ľudí. Odkedy začala pandémia, vždy mi odpustili nejaké to kg batožiny naviac. Tentokrát mi odpustili 3,5 kg, ktoré by mi inokedy asi dali zaplatiť. Nakoľko ale vedia, že bude lietadlo poloprázdne, neúčtujú ľuďom poplatky navyše, čo je naozaj obdivuhodné.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Lietam už niekoľko mesiacov iba do Viedne, nakoľko lety Bratislava-Miláno zrušili až do marca 2021. Keď sme prileteli do Viedne, na bráne nás kontrolovali vojaci, tí čo zostávali vo Viedni museli odovzdať vyplnený formulár, ktorý rozdali letušky v lietadle. V ňom mali uviesť adresu, kam idú do karantény.

Slovákov sa iba opýtali, ako idú do Bratislavy. Prišiel pre mňa ocino, ktorý sa musel zaregistrovať na stránke korona.gov.sk, na hraniciach sa ho Rakušania opýtali kam ide a v pohode ho pustili. Na slovenských hraniciach nás cestou naspäť nikto nekontroloval.

Laura (19)

V Škótsku, odkiaľ som na sviatky cestovala na Slovensko, žijem už 13 rokov aj s rodičmi a momentálne som v druhom ročníku na univerzite v Edinburghu. Posledné roky ale veľmi veľa času trávim na Slovensku. Keďže lety medzi Škótskom a Slovenskom sú už dlhší čas pozastavené, musela som aj s priateľom cestovať 4 hodiny vlakom do Liverpoolu.
 
Stihla som to ešte predtým, ako sa v Británii objavila nová mutácia koronavírusu. Ako človek, ktorý navštívil letisko už mnohokrát, určite môžem povedať, že v cestovaní na sviatky som videla veľký rozdiel. Letisko, z ktorého som odlietala, bolo totálne prázdne. Robotník, ktorý tam sám sedel, vravel, že sa mu to ešte nestalo.

Na letisku bol otvorený jeden jediný obchod a okrem letu do Košíc nebol v ten deň žiaden iný. Okrem 4-hodinovej cesty vlakom nasledovali 4 hodiny čakania na letisku a 2,5-hodinový let. Za normálnych okolnosti by mi cesta na letisko trvala hodinu a po nej by nasledoval 2-hodinový let. Cesta tým pádom bola určite dlhšia.

Slovenka
Zdroj: Archív Laury


Kontroly neboli iné, ako obvykle a ostatní cestujúci dodržiavali pokyny ako nosenie rúška. Jedine čo nebolo dodržané boli odstupy medzi ľuďmi. Cena letenky bola taká ako za normálnych okolnosti, práve by som povedala že ešte lacnejšia. To iste platilo aj pre cestu vlakom medzi Škótskom a Anglickom. Dokopy ma to mohlo stáť asi 100 libier.

Na Slovensko som cestovala v predstihu, približne mesiac pred Vianocami. Žiadne komplikácie som našťastie nezažila počas cestovania. Akurát v tom čase bola Veľká Británia jedna z menej rizikových krajín, takže negatívny test nebol potrebný, ale keďže Slovensko malo zákaz vychádzania bez negatívneho testu, tak sme dobrovoľne zostali v karanténe, kým to neskončilo.

Patrícia (23)

Letela som z Toronta do Viedne s prestupom vo Frankfurte. Letisko Pearson v Toronte bolo úplne prázdne. Minimum letov. Zaujímavé bolo, že hoci Toronto a jeho mestské časti majú lockdown, čo znamená, že všetky obchody s výnimkou nevyhnutných či nákupné strediská musia byť zatvorené, letisko nariadenie ignorovalo. Všetky obchody v rámci letiska boli otvorené bez reštrikcií.

Odporúčané
Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) 20. apríla 2024, 9:30

Zaoceánsky let z Toronta do Frankfurtu bol fajn, pri nastupovaní do lietadla boli cestujúci veľmi ohľaduplní, všetci mali rúška a dodržiavali bezpečnostnú vzdialenosť. Od letušky som zistila, že hoci lietadlo nie je v plnej kapacite, žiadne obmedzenia týkajúce sa obsadenosti miest už neplatia. Skrátka koľko leteniek sa predalo, toľko pasažierov sa nachádza v lietadle.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92749 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kvôli čomu sa Katarína nedostane zo Sardínie na sviatky domov
  • Akými opatreniami reagovali nemecké a dánske vlaky na aktuálnu situáciu
  • Ako Tereza, ktorá študuje v Oxforde, opisuje tlačenicu v autobusoch na letisku
  • Prečo Jakub cestou na Slovensko zažíval „smiech cez plač“
  • Ako strávi Vianoce Simona, ktorej sa kvôli práci nepodarilo prísť na sviatky domov
Domov
Zdieľať
Diskusia