Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2020, 14:57
Čas čítania 1:08
Daniel Mikolášik

Prvá vakcína proti koronavírusu príde na Slovensko 26. decembra. Vláda chce zaočkovať 3,3 milióna obyvateľov

NEWS MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Na Slovensku sa začne očkovať buď ešte 26. alebo 27. decembra.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes na tlačovej besede informuje o aktuálnej epidemiologickej situácii. Na tlačovke sa však fyzicky nenachádzal z dôvodu domácej karantény. Predpokladá sa totiž, že viacerí vládni predstavitelia môžu byť nakazení po kontakte s pozitívnymi osobami. Jedným z nich je aj premiér Igor Matovič.

Odporúčané
Po stromček áno, po ozdoby nie, do kostola áno, k rodine nie. Začne platiť zákaz vychádzania s 19 výnimkami (otázky a odpovede) Po stromček áno, po ozdoby nie, do kostola áno, k rodine nie. Začne platiť zákaz vychádzania s 19 výnimkami (otázky a odpovede) 18. decembra 2020, 12:14

Krajčí sa v úvode tlačovej besedy prostredníctvom videonahrávky poďakoval zdravotníkom za ich nasadenie a prácu. „Ideme do dní, kedy budete najväčšími hrdinami v našej krajine. Budete sa starať o tých, ktorí budú potrebovať vašu starostlivosť v nemocniciach. Robím všetko preto, aby sme vám to čo najviac uľahčili,“ uviedol minister.

Dodal tiež, že takéto veľké množstvo pacientov s koronavírusom sme v nemocniciach ešte nemali. Minister zdravotníctva apeloval na ľudí, aby sa snažili v najbližších dňoch minimalizovať šírenie nákazy.

Neskôr prevzal slovo Infektológ Pavol Jarčuška, ktorý povedal, že súčet 7-dňového priemeru PCR a antigénových testov sa dostal nad 5-tisíc. Podľa jeho slov sú aktuálne čísla koronavírusu na Slovensku „najhoršie, aké sme kedy videli“. Za posledných 24 hodín PCR testy v krajine zaznamenali najvyšší počet pozitívnych. Počet úmrtí sa v poslednom období zdvojnásobil.

Vakcína podľa štátnej tajomníčky Jany Ježíkovej príde na Slovensko 26. decembra a očkovať sa začne buď ešte 26. alebo 27. decembra. Zaočkovať majú v pláne 3,3 miliónov obyvateľov. Očkovacie miesta by mali byť v každom okrese. V prvej línii budú zdravotníci a študenti medicíny, ktorí praxujú v nemocniciach a ambulanciách a pohybujú sa medzi nakazenými.

Odporúčané
Sú Marek Krajčí a Eduard Heger v extrémistickom náboženskom spoločenstve? Zisťovali sme, či je nebezpečné pre demokraciu Sú Marek Krajčí a Eduard Heger v extrémistickom náboženskom spoločenstve? Zisťovali sme, či je nebezpečné pre demokraciu 14. mája 2021, 9:30

„Prvé pilotné množstvo je 10-tisíc kusov vakcíny, očkuje sa v dvoch várkach. Je to pre 5-tisíc obyvateľov. Začne sa očkovať v nemocniciach. Nemocnice budú vakcinačnými centrami,“ hovorí Ježíková.

Na začiatku roka 2021 na Slovensko dorazí 150-tisíc kusov vakcíny od spoločnosti Pfizer. Neskôr aj od ďalších spoločností. „Rozstup medzi prvou a druhou dávkou by mohol byť 21 dní. Skladovateľnosť pri mínus 70 stupňoch bude zrejme jeden rok, v jednej fľaštičke by malo byť 5 dávok,“ uviedol Jarčuška.

Domov
Zdieľať
Diskusia