Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2020, 12:30
Čas čítania 5:44
Lukáš Čelka

Polícia sprísnila kontrolu pandemických opatrení a hrozí sankciami: Prečo však nepokutovala demonštrantov, ktorí na ne kašľali?

REFRESHER
Uložiť Uložené

Kontroly na dodržiavanie pandemických opatrení sú od soboty sprísnené. Za ich porušenie ti hrozia mastné pokuty. Prečo však demonštrati, ktorí ich hromadne porušovali neboli nijak sankciovaní? Policajný prezident má na to jasnú odpoveď.

Od soboty 19.12. na Slovensku platí zákaz vychádzania s výnimkami. Ostáva povinnosť nosenia rúšok v interiéroch aj exteriéroch pre všetky osoby nad 6 rokov, rovnako platí aj zákaz zhromažďovania sa. Za porušenie opatrení Úradu verejného zdravotníctva ti hrozí nemalá pokuta od polície.

Za nenosenie rúška, alebo porušenie zákazu vychádzania môžeš dostať pokutu v blokovom konaní až do 1000 €. V odôvodnených prípadoch, polícia oznámi tvoje porušenie zákona príslušnému Regionálnemu Úradu verejného zdravotníctva, ktorý ťa počas mimoriadnej situácie môže pokutovať až do výšky 1659 €

Napriek týmto sankciám sa na námestiach slovenských miest zhromažďovali tisíce ľudí, ktorí tieto nariadenia nerešpektovali. Protestovali v davoch bez rúšok a mnohokrát aj podgurážení alkoholom. S veľkou pravdepodobnosťou mohli týmto svojim konaním šíriť infekciu ďalej. Viacerí však vôbec nedostali pokutu.

Dočasný Prezident Policajného zboru Peter Kovařík tvrdí, že pokutovať všetkých, ktorí na protestoch nedodržiavali opatrenia je technicky nemožné. Políciu ľudia ostro kritizovali aj preto, že niektoré protesty hneď nerozpustili.  Podľa slov Kovaříka vyvoláva každá akcia reakciu a konaním polície nechceli zhoršiť prístup demonštrujúcich v záujme chrániť slušných ľudí.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko priestupkov zaznamenala polícia počas víkendu.
  • Prečo polícia nerozpustila hneď všetky protesty.
  • Prečo na demonštrantov nereagovala ráznejšie.
  • Prečo nebolo možné pokutovať na demonštráciách ľudí bez rúšok a nie je možné to urobiť spätne ani zo záznamov.
  • Z čoho vychádza Policajný prezident, keď tvrdí, že polícia pri demonštráciách zvolila správny postup.
  • Koho obvinili po protestoch.
Odporúčané
Epidemiologička Bražinová: Opatrenia vlády do veľkej miery nereflektujú to, čo sme navrhovali Epidemiologička Bražinová: Opatrenia vlády do veľkej miery nereflektujú to, čo sme navrhovali 17. decembra 2020, 18:04

Polícia od soboty sprísnila kontroly dodržiavania opatrení

Od soboty polícia kontroluje dodržiavanie opatrení ešte prísnejšie. Policajné hliadky kontrolovali hlavné ťahy, železničné stanice, nástupištia a miesta s vyššou koncentráciou ľudí, ako napríklad potraviny, drogérie, zásielkovne, odberné miesta, letiská a podobne, pričom za nedodržanie opatrení hrozia ľuďom sankciami.

Len cez víkend polícia zaznamenala až 229 priestupkov, z čoho 65 sa týkalo nedodržania zákazu vychádzania. Spozorovali však aj prevádzky, ktoré boli napriek zákazu otvorené, tých bolo okolo 30. „Niektoré reťazce predávali tovar mimo základných potrieb, polícia však riešila napríklad aj otvorenú herňu a kaderníctvo,“ povedal policajný prezidnet Kovařik dnes ráno pre RTVS. Podľa jeho slov už tieto priestupky odstúpili na Regionálne Úrady Verejného Zdravotníctva, s ktorými sa polícia zároveň aj dohodla, že budú spoločne vykonávať kontroly prevádzok.

Počet zaznamenaných priestupkov dokazuje, že polícia bola cez víkend v rámci kontroly opatrení aktívna. Prečo však nepokutovala všetkých, ktorí hromadne porušovali opatrenia na demonštráciách? Policajný prezident má na to svoje vysvetlenie.

Účastníci nelegálnych zhromaždení sa dopúšťajú priestupkov, organizátori trestných činov 

Peter Kovařík ešte v utorok na tlačovej besede priznal, že vníma tlak, ktorý je vytváraní na policajný zbor zo strany verejnosti. Ľudia si myslia, že polícia by mala byť dôraznejšia najmä pri zhromaždeniach, mala by demonštrujúcich rozháňať a viac používať donucovacie prostriedky. 

Kovařík: Predstava, že z polície urobíme oficálneho strašiaka, ktorý spokutuje každého kto urobí priestupok je nereálna
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Policajný prezident tvrdí, že tí, ktorí sa zúčastňujú týchto zhromaždení ohrozujú životy seba a svojich blízkych. „Mne je veľmi ľúto, že kým zdravotníci v nemociach s vypätím síl zachraňujú ľudské životy, tu isté osoby s politickými cieľmi vytvárajú priestor na rozširovanie chorôb,“ dodal.

Ľudia, ktorí sa zúčastňujú zhromaždení počas núdzového stavu sa pritom podľa jeho slov dopúšťajú priestupkov v úseku ochrany zdravia a života a zároveň sa dopúšťajú aj priestupkov na úseku civilnej ochrany, a to práve tým, že sa nelegálne zhromažďujú. Organizátori takýchto zhromaždení sa však už nedopúšťajú iba priestupkov, ale rovno trestných činov.

Polícia riešila počas krízového stavu až 27 284 priestupkov

Na výčitky, že polícia je v krízovej situácii neúčinná, neefektívna a problémy rieši nedostatočne sa policajný prezident ohradil číslami. „V rámci celej krízy riešil policajný zbor 27 284 priestupkov, z ktorých sme potvrdili spáchanie 6436 priestupkových deliktov,“ poznamenal.

Skúste vojsť do davu a začať tých ľudí pokutovať. Pýtajte si od nich občianske preukazy. Musíte mať pritom aj zálohu za pokutovanými ľuďmi, pretože dav reaguje agresívne voči policajtom, ktorí do neho vstúpia. Vykonávať tento typ opatrení z vnútra davu a kontrolovať rúška je technicky nemožné.

Od prvej veľkej demonštrácii podľa jeho slov posunuli na prerokovanie na Regionálne úrady verejného zdravotníctva a Okresné úrady až 784 priestupkov. „Tieto orgány sú extrémne zaťažené a my im ešte pridávame robotu, tým že im odstupujeme priestupky občanov, ktorí vedome kašlú na to, že je potrebné sa chrániť v tomto čase.“

Policajný prezident verí, že prístup polície pri riešení demonštrácií je správny

Peter Kovařík pri obhajovaní správnosti policajného postupu pri demonštráciách dal za príklad susedné krajiny. Podľa jeho slov polícia počas demonštrácii nezasiahla ani v Rakúsku a ani v Maďarsku. V Poľsku použila slzný plyn, za čo tiež musela znášať veľkú vlnu kritiky od domácich. Vo Veľkej Británii, kde boli na zhromaždeniach desaťtisíce ľudí, polícia vraj zasiahla tým, že predviedla iba 150 z nich.

Kovařík: Predstava, že z polície urobíme oficálneho strašiaka, ktorý spokutuje každého kto urobí priestupok je nereálna
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

„Máme príklady z Nemecka a z Francúzska, kde prebiehajú útoky, podpaľujú sa autá a rozbíjajú sa výklady. Prístup našej polície je práve preto taký, aký je, aby sme predišli podobným negatívnym prejavom demonštrácii.“  Policajný prezident verí, že prístup našej polície je správny, hlavne kvôli tomu, že po protestoch evidujú len pár zranení, ale žiaden zničený majetok ani úmrtie.

Domov
Zdieľať
Diskusia