Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. decembra 2020, 18:04
Čas čítania 5:12
Lukáš Čelka

Epidemiologička Bražinová: Opatrenia vlády do veľkej miery nereflektujú to, čo sme navrhovali

REFRESHER KORONAVÍRUS SLOVENSKO OPATRENIA
Uložiť Uložené

Podľa epidemiologičky sú súčasné opatrenia nedostatočné. Je v nich množstvo výnimiek, kde si každý, kto chce, nájde cestu, ako ich obchádzať.

Epidemiologička Alexandra Bražinová nepokladá aktuálne pandemické opatrenia za dostatočné. Podľa jej slov vláda týmito opatreniami nereflekovala to, čo navrhovala spolu s ostatnými epidemiológmi na spoločnom stretnutí s prezidentkou.

Epidemiologička tvrdí, že sme mali na Slovensku už aj prísnejšie opatrenia, preto by sme to, čo nás čaká nemali ani nazývať tvrdý lockdown. Každý z nás by však podľa nej mal prijať zodpovednosť a obmedziť svoju mobilitu a to nie len pre nariadenia a reštrikcia, ale pre svoje vlastné zdravie.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sú podľa epidemiologičky súčasné opatrenia nedostatočné
  • Čo je najzložitejšie na zavedení regionálnych opatrení
  • Čo by podľa nej zneužívali ľudia, ak by prišli regionálne opatrenia
  • Čo ju najviac trápi na súčasnej situácii a aký postoj k opatreniam by podľa nej mali ľudia zaujať
  • Čo si myslí o kritike ľudí na niektoré zo súčasných opatrení a nariadení

 

Odporúčané
Slovenskí vedci a epidemiológovia zostavili „desatoro“ odporúčaní, ktorými by sme sa mali riadiť počas sviatkov Slovenskí vedci a epidemiológovia zostavili „desatoro“ odporúčaní, ktorými by sme sa mali riadiť počas sviatkov 15. decembra 2020, 17:27

Ako hodnotíte súčasné pandemické opatrenia schválené vládou?

Vzhľadom na epidemiologickú situáciu, ktorú tu máme, je pre mňa nepredstaviteľné, že by nám tieto opatrenia pomohli dosiahnuť to, čo najviac potrebujeme - zníženie mobility ľudí, t.j. ich pohybu a stretávania sa.

Podľa môjho názoru súčasné opatrenia nie sú dostatočné. Je v nich množstvo výnimiek, kde si každý, kto chce, nájde cestu, ako ich obchádzať.

Myslíte si, že pri schvaľovaní týchto opatrení vláda nebrala úplne do úvahy odporúčania Vás a ďalších epidemiológov, ktoré ste predstavili aj na stretnutí s prezidentkou?

Neviem presne ako to schvaľovanie vládou prebehlo, ale naše odporúčania sú mierené na verejnosť a na ľudí bez ohľadu na to, aké opatrenia prijala vláda. To, čo sme odporúčali, stále platí, čiže ak sa tým budú ľudia riadiť, bez ohľadu na to, aké reštrikcie sú prijaté, podarí sa nám spomaliť šírenie vírusu.

Čo sa týka striktnosti a tvrdosti tohto lockdownu, mali sme tu už aj väčšie obmedzenia. Ak to porovnáme s tým, aké obmedzenia sme mali v minulosti si nemyslím, že toto by sme mali zrovna nazývať tvrdý lockdown.

Ak sa však pýtate na prijaté opatrenia vlády, tie naozaj do veľkej miery nereflektujú to, čo sme navrhovali.

Vláda nazvala aktuálne zavedené opatrenia ako tvrdý „lockdown“. Dajú sa vôbec brať podľa Vás tieto opatrenia ako nejaký lockdown, ak ľudia môžu ísť na svahy, nakupovať vianočné stromčeky a viesť rôzne, nie životu potrebné cesty ? Ste stotožnená s takýmito výnimkami, alebo by ste navrhovali ľuďom obmezdiť aj tieto cesty za nákupmi a rekreáciou? 

Určite by mal každý z nás obmedziť akékoľvek cesty kamkoľvek, nemal by sa vystavovať prostrediam, kde sú aj iní ľudia, lebo sa tam môže infikovať.

Čo sa týka striktnosti a tvrdosti tohto lockdownu, mali sme tu už aj väčšie obmedzenia. Ak to porovnáme s tým, aké obmedzenia sme mali v minulosti si nemyslím, že toto by sme mali zrovna nazývať tvrdý lockdown.

Viacerí epidemiológovia kritizovali regionálne opatrenia, ktoré navrhoval Richard Sulík a tvrdili, že vzhľadom na súčasnú situáciu sú nedostatočné a slabé. Nakoniec to však vyzerá, že práve regionálnymi opatreniami by sme sa mali o tri týždne riadiť. Bolo by to podľa Vás správne?

Samozrejme musíme najprv počkať, aká bude tá situácia za tri týždne, alebo teda ako sa bude vyvíjať po novom roku. V prípade, že bude lepšia, ako je momentálne, si viem predstaviť, že zavedieme regionálne opatrenia a budeme sa nimi riadiť.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92578 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si epidemiologička myslí o kritike ľudí na niektoré zo súčasných opatrení a nariadení
  • Čo je najzložitejšie na zavedení regionálnych opatrení
  • Čo by podľa nej zneužívali ľudia, ak by prišli regionálne opatrenia
  • Ako by sa podľa nej mali ľudia správať počas Vianoc
Domov
Zdieľať
Diskusia