Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2020, 17:27
Čas čítania 2:18
Lukáš Čelka

Slovenskí vedci a epidemiológovia zostavili „desatoro“ odporúčaní, ktorými by sme sa mali riadiť počas sviatkov

NEWS
Uložiť Uložené

Situácia na Slovensku je podľa nich vážna.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes po stretnutí s epidemiológmi a lekármi upozornila ľudí, aby počas Vianoc a pred nimi neorganizovali žiadne firemné večierky, oslavy ani rodinné či priateľské stretnutia. Epidemiológovia sa totiž zhodli na tom, že toto je najlepšia cesta, ako zabrániť šíreniu koronavírusu.

Odporúčané
Igor Matovič vraj vedel o pandémii koronavírusu už pred rokom. Facebookom sa šíri ďalší lacný hoax Igor Matovič vraj vedel o pandémii koronavírusu už pred rokom. Facebookom sa šíri ďalší lacný hoax 15. decembra 2020, 14:37

Odborníci jednohlasne neodporúčajú, aby sme počas Vianoc navštevovali najohrozenejšie skupiny ľudí, ako sú starí rodičia či iné blízke osoby žijúce v domovoch sociálnych služieb. Pred rodinnými návštevami by sme sa mali podla nich izolovať na niekoľko dní a dať sa otestovať.

Pavol Čekan, vedec: Čísla hospitalizovaných, pacientov na JISkách a ventilátoroch sú tak zlé, že je pre nás najlepší lockdown. Každý z nás môže k čo najefektívnejšiemu lockdownu pomôcť. Teraz je čas pre ohľaduplnosť, spolupatricnosť, súcit a pomoc, a preto musíme ísť do lockdownu.

Hoci sa k tejto téme vyjadruje viacero epidemiológov a odborníkov, všetci sa zhodujú v tom, aby sme aj počas sviatkov obmedzili návštevy a sociálny život na minimum. Prijatie nových opatrení podľa matematika Richarda Kollára prinesie nádej na zlepšenie situácie aspoň v januári. 

„Keď teraz poľavíme, hodíme za hlavu to, čo sme robili celý rok," dodal virológ Boris Klempa, ktorý vyzval obce a mestá, aby nečakali iba na rozhodnutia vlády, ale boli aktívne a prijímali vlastné opatrenia. Podľa jeho slov môže v najpostihnutejších regiónoch pomôcť masové testovanie podobne ako tomu bolo na Orave a v Bardejove.

Martin Pavelka, epidemiológ: Odporúčam, aby sa ľudia počas sviatkov do Nového roka nestretávali. Seďte doma, oslavujte samy. Je to síce smutná situácia, ale vírus sa šíri, keď sa stretávajú ľudia.

Vynahradiť si sviatky budeme môcť na Veľkú noc, keď už bude vakcína. Ani lockdown nariadený vládou by ľuďom nezabránil stretávať sa medzi rodinami, musia byť zodpovední všetci za seba, preto tvrdím, že nie lockdown je dôležitý, ale to aby sme sa nestretávali.

Epidemiológovia tvrdia, že treba zabrániť kolapsu zdravotníckych zariadení, pri ktorom by zomierali aj tí, ktorí by pri klasickom fungovaní nemocníc prežili. Ochorenie sa už podľa nich dostalo aj medzi staršie ročníky. Zachrániť sa darí asi 80 % pacientov. „Zvládame to len vďaka tomu, že máme dostatok prostriedkov a dostatok personálu," podotkol vedec Boria Klempa s tým, že pri zhoršení sa epidemiologickej situácie to už nemusí platiť. Zdôrazňuje preto potrebu obmedzenia mobility a sprísnenia opatrení.

Peter Visolajský, lekár: Vzhľadom na to, v akom stave máme počet infikovaných na Slovensku a ako máme denno denne nové rekordy v počtoch nakazených, je výhodné, aby sme naozaj spravili podobné opatrenia, ako boli v susedných krajinách a neriešili niečo iné.

V Nemecku, Česku, Rakúsku, zaviedli lockdown a celoštátny, tak sa obávam, že nevymyslíme nič lepšie. Musíme čo najviac obmedziť stretávanie sa s druhými ľuďmi a vyhýbať sa rizikovým miestam.


Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský tvrdí, že  pri podobe lockdownu nie je potrebné hľadať nový model, ale inšpirovať sa v zahraničných krajinách, viac sa o jeho názoroch dočítaš TU.

Odborníci si dokonca pripravili „desatoro“ odporúčaní, ktoré by mali ľudia dodržiavať počas sviatkov. Tvrdia, že ak sa k nim všetci postavíme zodpovedne, môžeme rýchlosť šírenia pandémie spomaliť.

10 odporúčaní slovenských vedcov a odborníkov, ako sa správať počas sviatkov:
  • 1. Ži v bubline - malej skupine ľudí v rámci rodiny a blízkych priateľov, s ktorými sa plánujete počas sviatkov stretávať
  • 2.  Dodržiavanie izolácie - pred stretnutím s blízkymi sa aspoň sedem dní izolovať, prípadne sa otestovať
  • 3. Nos stále rúško
  • 4. Vyhýbaj sa blízkemu kontaktu mimo svojej bubliny
  • 5. Používaj viac telefón
  • 6. Separuj sa – obmedziť pobyt na miestach s množstvom ľudí
  • 7. Dodržiavaj hygienu – umývanie rúk, dezinfekcia, pravidelné vetranie a pri stretnutiach mimo bubliny nepodávať ruky
  • 8. Buď aktívny – pobyt v prírode
  • 9. Izoluj sa pri príznakoch
  • 10. Informuj blízkych
Domov
Zdieľať
Diskusia