Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2020, 14:37
Čas čítania 0:47
Viktor Kniš

Igor Matovič vraj vedel o pandémii koronavírusu už pred rokom. Facebookom sa šíri ďalší lacný hoax

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Nie je pravdou, že Igor Matovič vedel o koronavírusovej pandémii na Slovensku už pred rokom, ani o nej nepísal statusy. Facebookom sa šíri jeho príspevk z marca, ktorý ľudia vydávajú za starší.

Facebookom sa šíri falošná správa o tom, že predseda vlády Igor Matovič vedel o pandémii koronavírusu ešte v decembri 2019. Už viac ako 1500 profilov na sociálnej sieti zdieľalo správu, že Matovič  mal už takto pred rokom napísať na svoj Facebook status o koronavíruse.

Dôkazom má byť fotka monitoru počítača, ktorá ukazuje facebookovú „spomienku“. Policajná stránka, ktorá sa zaobera hoaxami upozorňuje, že ide o podvod. Jedným z dôvodov tiež je, že fotka monitoru a úprava statusu pôsobí ako nepodarená fotomontáž.

Premiér v skutočnosti tento status zverejnil 24. marca 2020, o čom sa môže každý presvedčiť na tomto linku. Keďže Facebook umožňuje dodatočnú kontrolu, či boli príspevky upravované, stránka polície konštatuje, že v tomto prípade k žiadnému zásahu do textu príspevku nedošlo. 

Odporúčané
Podľa súdu by Haščák mohol cez médiá ovplyvňovať verejnú mienku. Útek nehrozí napriek tomu, že je veľmi bohatý Podľa súdu by Haščák mohol cez médiá ovplyvňovať verejnú mienku. Útek nehrozí napriek tomu, že je veľmi bohatý 14. decembra 2020, 18:28

„Technicky je možné, že užívateľ XY si spravil screenshot z premiérovho statusu, zverejnil ho k sebe a teraz sa mu jeho status objavil ako spomienka spred roka. V tejto súvislosti však musíme podotknúť, že Facebook umožňuje užívateľom editovať statusy aj spätne.

Výmena fotografie/screenshotu je jednoduchá. Niekto teda mohol zverejniť niečo pred rokom a neskôr status nahradil screenshotom z Facebooku premiéra, aby to pôsobilo tak, že o koronavíruse vedel už dávno pred všetkými,“ dodáva polícia ďalšie vysvetlenie, prečo ide o podvod, ktorému netreba veriť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia