Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah vznikol v mediálnej spolupráci s neziskovou online platformou Zmudri. 
16. decembra 2020, 18:19
Čas čítania 1:30
redakcia

Zmudri vysvetľuje vo videokurze: Kto financuje médiá a prečo nedajú priestor každému?

ZAUJÍMAVOSTI MÉDIÁ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Iba 28% Slovákov dôveruje médiám a konšpiračné weby predstavujú hrozbu. Zmudri preto edukuje mladých o fungovaní médií.

S príchodom pandémie sa ukázalo, že ľudia na Slovensku do veľkej miery neveria médiám, čo má za dôsledok obrovské množstvo dezinformácií a hoaxov, ktoré sa šíria internetom. Len v spojitosti s koronavírusom ich bolo hneď niekoľko. Príklon ku konšpiračným médiám a nedôvera v seriózne médiá predstavujú nebezpečenstvo, ktoré môže ohrozovať životy. Zmudri sa preto rozhodlo, že s tým treba niečo robiť a vytvorili viacdielny videokurz o médiách.

Nielen mladí ľudia, ale častokrát aj rodičia či učitelia podliehajú konšpiračným webom a považujú ich za hodnoverné. Seriózne médiá, práve naopak označujú za tie, ktoré podávajú klamlivé informácie, neveria im, lebo bývajú vlastnené rôznymi organizáciami a myslia si, že tie môžu ovplyvňovať ich obsah. Konšpiračné weby pritom ponúkajú informácie, ktoré nebývajú podložené hodnovernými zdrojmi a môžu sa stať zárodkom viacerých problémov. 

Videokurz od Zmudri má za cieľ ozrejmiť dôležité informácie o médiách. Prvé video sa venuje tomu, ako médiá fungujú, kto je ich vlastníkom, čo sú to verejnoprávne médiá a aký vplyv na naše životy vlastne majú.

Druhé video je celé zamerané na rozpoznávanie serióznych a konšpiračných médií. Hovoria v ňom o tom, ako v praxi odhaliť neseriózny web, v čom je to ohrozujúce a ako fungujú seriózne redakcie a novinári.

Tretie video pripravili v spolupráci s novinármi, ktorí tu odpovedajú na najčastejšie otázky ľudí, ktorí serióznym médiám neveria. Sú to otázky o tom, či klamú, prečo nezverejňujú názory všetkých vedcov, či ich niekto podpláca alebo vydiera. „Týmto videom reagujeme na výskum, podľa ktorého práve spojenie si média s konkrétnou osobou redaktora môže u ľudí veľmi zvýšiť pocit dôveryhodnosti,“ uvádza Zmudri. 

„Videokurz spolu s metodickými materiálmi bol odoslaný aj vyše 4000 slovenským učiteľom a my veríme, že v triedach vznikne bohatá diskusia a najmä, že mladí si naň spomenú, keď si budú najbližšie vyberať, čo na internete čítať,“ dopĺňajú Zmudri. 

Kolektív Zmudri
Kolektív Zmudri Zdroj: Zmudri
Zmudri je nezisková online platforma pre mladých ľudí, ktorej cieľom je prinášať im informácie, ktoré v škole nedostanú. Overené informácie na témy, ktoré sa im v bežnom živote zídu, praktické tipy a rady, ako bez problémov plávať v dospeláckom svete. Pripravujú kurzy na dôležité témy ako kritické myslenie, finančná gramotnosť, výber vysokej školy, fungovanie štátu a mnoho ďalších. V spolupráci s odbornými garantmi vytvorili vyše 60 vzdelávacích videokurzov a po dvoch rokoch fungovania ich používa viac ako 4000 učiteľov na vyše 600 školách po celom Slovensku.
Domov
Zdieľať
Diskusia