Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2020 o 12:30
Čas čítania 10:28
Lukáš Čelka

Navštívili sme problémové miesta Bratislavy, kde sa zgrupujú užívatelia drog či podgurážení tínedžeri

REFRESHER PENTAGON
Uložiť Uložené

Splnomocnenkyňa mesta pre bezpečnosť a drogovú politiku Iveta Chovancová nás previedla po problémových lokalitách Bratislavy.

Ako každé mesto, aj Bratislava má svoje problémové lokality. Miesta, na ktorých sa zgrupujú ľudia bez domova so sociálnymi problémami. Takíto ľudia majú často problémy so závislosťou od drog a iným obyvateľom naháňa ich prítomnosť strach.

My sme sa na tieto miesta vybrali spolu so splnomocnenkyňou mesta pre bezpečnosť a drogovú politiku Ivetou Chovancovou, ktorá nám vysvetlila, akým spôsobom rieši magistrát takéto lokality.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa po rokoch v Pentagone zmenilo
  • Akými spôsobmi sa snaží magistrát riešiť problémovú lokalitu Pentagon
  • Akú má mesto víziu s Pentagonom do budúcnosti
  • Ako fungujú komunitné centrá zriadené na pomoc ľuďom s problémami so závislosťou
  • Prečo nie je riešenie lokalít ako Pentagon vôbec jednoduché a čo treba zmeniť, aby nevznikali miesta s vysokou koncentráciou drogovo závislých a ľudí bez domova
  • Čo je problémom na Obchodnej ulici
  • Ako fungujú mestskí sociálni pracovníci v teréne
Odporúčané
„Kradol som a predával z domu, čo sa len dalo,“ hovorí bývalý narkoman Martin o živote s drogami (Rozhovor) „Kradol som a predával z domu, čo sa len dalo,“ hovorí bývalý narkoman Martin o živote s drogami (Rozhovor) 18. novembra 2020 o 12:37

Naše prvé kroky viedli do neslávneho Pentagonu

Hneď na úvod musíme priznať, že po vkročení na miesto so snáď najvyššou koncentráciou drogovo závislých ľudí na Slovensku sme ostali prekvapení. Nebolo to totiž také zlé, ako sme čakali. Hoci aj teraz boli na mieste skupinky občanov, ktoré nepôsobili najlepším prvým dojmom, bolo ich podstatne menej, ako sme si pamätali z minulosti.

Zobrali nás do Pentagonu: Neslávne miesto sa pomaly mení, takto to tam vyzerá dnes
Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

 To, že sa naozaj niečo zmenilo k lepšiemu, nám potvrdila aj splnomocnenkyňa mesta. „Pamätám si Pentagon tak desať rokov dozadu, ešte z čias, kedy som robila terénnu sociálnu pracovníčku a to, ako vyzerá dnes, sa s tým nedá ani porovnať,“ povedala nám Iveta Chovancová hneď v úvode stretnutia.

Priznala však, že miesto má stále ďaleko od toho, aby sa v ňom všetci cítili bezpečne a kvalita života tamojších obyvateľov je stále nižšia, ale zlepšenie vraj už prichádza. „Nemôžeme však očakávať, že problém, ktorý bol dvadsať rokov ignorovaný, sa vyrieši lusknutím prsta,“ dodala. 

Zlepšila sa komunikácia zainteresovaných strán

Podľa slov Ivety Chovancovej sa zlepšila najmä spolupráca medzi všetkými stranami, ktorých sa táto lokalita dotýka. Zaktivizovali sa obyvatelia, mestská časť, starosta, mestská polícia s policajným zborom a posledné dva roky dopomáha k riešeniu problémov aj magistrát. „Trend riešenia problému je podľa mňa dobrý, konečne má každý záujem prispieť k zmenám k lepšiemu.“ 

Ono sa to môže zdať ako niečo samozrejmé, že keď je niekde nejaký problém, základom je komunikácia a koordinácia, ale nebolo to úplne tak. Najmä čo sa týka komunikácie s mestom.

Vchody obytných domov sú dnes čistejšie

Ako sme vstúpili na sídlisko, nemohli sme si nevšimnúť, že dva vchody obytného domu boli čerstvo zrekonštruované. To, že namiesto ošarpanej bytovky sme videli pomerne vynovený vežiak, v nás hneď vyvolalo o niečo lepší dojem z miesta.

Zobrali nás do Pentagonu: Neslávne miesto sa pomaly mení, takto to tam vyzerá dnes
Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

V minulosti bolo bežné, že sa ľudia bez domova zdržiavali vo vchodoch obytných domov, kde po sebe zanechávali bordel a použité injekčné striekačky. Majitelia bytov vo vynovených vchodoch ich počas rekonštrukcie však už zabezpečili tak, aby sa nevítaní občania dnu nedostali. 

„Obyvatelia prispievajú k dodržiavaniu poriadku. Nemajú problém niekoho osloviť a upozorniť ho, aby nerobil výtržnosti. Robia to dlhé roky.“  Pomocou rôznych technológií, kamerového systému, ale aj ľudského elementu sa tak vchody stali čistejšími.

V Pentagone pôsobia rôzne občianske združenia poskytujúce pomoc drogovo závislým

Po niekoľkých prejdených krokoch splnomocnenkyňa mesta zastala, aby nám ukázala kontaktné centrum zriadené pre ľudí, ktorí majú problémy s drogovou závislosťou. Ide o službu na ochranu zdravia a sociálnu pomoc, ktorú poskytuje jedno z občianskych združení pôsobiacich v Pentagone. „Je to združenie, kde som v minulosti pracovala a ktoré som aj viedla. Toto tu sme založili rok predtým, ako som išla do magistrátu.“ 

Kontaktné centrum v Pentagone
Kontaktné centrum v Pentagone Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Konkrétne centrum slúži najviditeľnejšej skupine ľudí, keď sa hovorí o Pentagone. Jeho úlohou je prispievať k tomu, aby užívatelia drog mohli chrániť svoje zdravie, vyhľadať nevyhnutnú liečbu, prvú pomoc alebo iné zdravotné služby.

Okrem toho pripravuje tiež projekty zapájajúce do práce svojich klientov. Robia veľké upratovania, počas ktorých zbierajú striekačky. Snažia sa svojou časťou prispieť k poriadku. Síce v Pentagone pôsobí podobných združení viac, toto jediné má v lokalite aj kontaktné centrum. 

„V Pentagone pôsobí aj Detský Fond Slovenskej Republiky, ktorý tu prevádzkuje Mixklub a Mixáčik. To sú projekty sídliace hore na tej terase,“ ukázala Iveta Chovancová na budovu stojacu oproti nám.

Nádoba na použité injekčné striekačky.
Nádoba na použité injekčné striekačky. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Tieto dva projekty poskytujú nízkoprahové služby pre deti a rodiny v núdzi. Do Pentagonu tiež chodí ďalšie občianske združenie, ktoré robí terénnu sociálnu prácu a prispieva k ochrane zdravia najmä v komunite drogovo závislých.

Ide o hlavné združenia pôsobiace na mieste. Dokonca aj obyvatelia Pentagonu si založili vlastné občianske združenie a prispievajú k poriadku v okolí a k postupnej zmene.

Odporúčané
Domovníčka Pentagonu: Močili nám tu na chodbách, dnes narkomanom do drog primiešavajú výživové doplnky (Rozhovor) Domovníčka Pentagonu: Močili nám tu na chodbách, dnes narkomanom do drog primiešavajú výživové doplnky (Rozhovor) 4. februára 2019 o 20:44

Magistrát rieši problémovú lokalitu v troch fázach

Podľa slov Ivety Chovancovej magistrát oživil komunikáciu s obyvateľmi, mestskou časťou, policajným zborom a mimovládnymi organizáciami. „Ono sa to môže zdať ako niečo samozrejmé, že keď je niekde nejaký problém, základom je komunikácia a koordinácia, ale v minulosti to tak úplne nebolo.“ 

Reflektor
Reflektor Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Riešenia na zlepšenie situácie v Pentagone magistrát rozdelil na krátkodobý, strednodobý a  dlhodobý výhľad, kam by chceli, aby sa lokalita uberala v budúcnosti.

Krátkodobé ciele spočívali napríklad v tom, že vnútroblok sídliska bol v minulosti úplne tmavý. „Bola tu úplná temnota a v takomto prostredí by sa nikto necítil úplne bezpečne. Osvetlenie bolo nedostatočné a na niektorých miestach dokonca pokazené.“  Prvá z vecí, ktoré magistrát urobil, bolo posilnenie osvetlenia. „Keď sem prídete večer, vidíte, že sú tu reflektory, ktoré zvyšujú osvetlenie na veľmi dobrú úroveň.“

Mestská časť Vrakuňa sa na sídlisku stará o zeleň, keďže aj neprehľadný terén je možným dôvodom na to cítiť sa tu menej bezpečne. Stromy a kríky rastúce vo vnútrobloku sú preto pravidelne zrezávané a opilované. 

Zeleň je udržiavaná.
Zeleň je udržiavaná. Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Hoci estetické udržiavanie lokality je jedným zo spôsobov, ako prispieť k lepšiemu dojmu z lokality, rieši len časť problému. Preto magistrát spustil aj grantovú výzvu a mesto tak prvýkrát dalo možnosť mimovládnym organizáciám a združeniam, ktoré sa odborne venujú danej téme, aby mohli dostať financovanie aj z magistrátu.

„Toto sa nám podarilo udržať aj tento rok napriek pandémii a veríme, že sa nám to rovnako podarí aj budúci. Chceme, aby sa výzva stala štandardom.“

Aj keď sa riešilo mnoho problémov spojených s pandémiou, na Pentagon sme sa snažili nezabudnúť.

Podľa slov splnomocnenkyne je s ľuďmi, ktorí užívajú drogy, sú bez domova a žijú v núdzi, potrebné pracovať pomocou terénnych pracovníkov.

„Nedá sa to robiť od stola, a preto dúfam, že grantová výzva nám vydrží. Podporili sme v nej aj združenia, ktoré som spomínala, ale aj ďalšie zameriavajúce sa na prevenciu v iných komunitách.“

Posilnili sa aj bezpečnosť a poriadok

Výsledkom spoločných stretnutí mesta, zástupcov mestskej časti, obyvateľov a mestskej polície bolo, že v tejto lokalite ešte viac posilnili nočné hliadky. Keďže jedným z najčastejších problémov bolo rušenie nočného kľudu, mesto vyhodnotilo, že toto má byť jedným z najlepších možných riešení. „Spolu s vylepšeným osvetlením sa nám tento krok ukázal ako dobrý.“ 

Polícia sem momentálne chodí každú noc. Počas noci tu pravidelne hliadkovali medzi 22:00 až 4:00 ráno, momentálne sú zvýšené frekvencie hliadky od 22:00 až do 2:00  hodiny rána. „Tým, že sú nablízku, majú aj rýchlejší reakčný čas, keď sa niečo stane. Sú hneď k dispozícii. Okrem posilnených hliadok sú v Pentagone vedené aj kamery mestského systému, čiže je tu všeobecne zvýšený bezpečnostný dohľad.“

Niektoré z riešení problémov lokality spomalila pandémia

Tento rok bol podľa slov Ivety Chovancovej špecifický kvôli pandémii. „Aj keď sa nám podarilo komunikáciu medzi všetkými zainteresovanými stranami rozbehnúť, neskôr sa, prirodzene, utlmila. Aj keď sa riešilo mnoho problémov spojených s pandémiou, na Pentagon sme sa snažili nezabudnúť.“

Keďže je v tejto lokalite vysoká koncentrácia ľudí bez domova a bez pravidelného prístupu k vode a k hygiene, počas prvej vlny pandémie tu postavili hygienickú stanicu. „V nej mali títo ľudia prístup k vode zabezpečený. Okrem toho sme im rozdávali rúška aj dezinfekcie. Bolo to ešte v čase, keď nikto nič o koronavíruse poriadne nevedel, čiže sme tu ľudí o pandémii aj informovali a edukovali.“

Oplotilo sa podlubie bytoviek, aby ho ľudia bez domova nevyužívali ako stanové provizórium

Okrem strednodobých a krátkodobých riešení Iveta Chovancová spomínala aj víziu do budúcnosti. Spočíva vo výstavbe nového objektu. „Treba povedať, že všetky tieto pozemky sú v súkromnom vlastníctve. My sme už druhý rok v komunikácii s ich vlastníkom, ktorý má záujem na nich stavať.  Chceme, aby pri rozhodovaní o tom, čo tu má vzniknúť, boli účastní aj obyvatelia.“  Víziou mesta je, aby si domáci mohli vyjadriť názor, akú funkciu by mala budúca stavba spĺňať. 

Oplotenie bytoviek
Oplotenie bytoviek Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Ako sme prešli na druhú stranu sídliska, Iveta poukázala na ohradené podlubie bytovky. „Mestskej časti sa podarilo dohodnúť so správcami a prenajať si toto podlubie za účelom oplotenia.“  V minulosti ho totiž využívali ľudia bez domova ako prístrešok, v ktorom prebývali. Podľa slov Ivety si z neho spravili stanové provizórium.

Na úplné odstránenie problémov lokalít ako je Pentagon treba systémové riešenia

Iveta Chovancová tvrdí, že v takýchto lokalitách mesta sa ukazujú medzery systému. Sociálne služby pre ľudí bez domova, ktorí majú zdravotný problém alebo trpia závislosťou, sú podľa nej na Slovensku priam nedostupné.

„Napriek tomu, že sa rozprávame o fungujúcich ambulantných službách, priestory, kde by mohli ľudia bez domova prebývať, nám chýbajú. Iba Bratislava má cez 4000 ľudí bez domova, to vôbec nie je v poriadku.“  Podľa jej slov máme nedostatok útulkov, nocľahární a bytov so sociálnou podporou. 

Pentagon
Pentagon Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Podľa splnomocnenkyne sa musia lokality ako Pentagon začať riešiť na systémovej úrovni. Až potom bude pomoc dostupnejšia aj pre ľudí, ktorí ju do dnes nedostali. „Na tomto sa hlavne snažíme pracovať. Pôsobím na sekcii sociálnych vecí, ktorá v podstate len vznikla v roku 2019 a úloha nás ako mesta je tá, aby sme vytvárali také podmienky, aby ľudia v sociálnej núdzi mali kam ísť.“  

Opatrenia, ktoré robí mesto a mestská časť na zvýšenie bezpečnosti v problémovej lokalite Pentagon:
  • Krátkodobé: údržba priestoru (zvýšené osvetlenie, smetné koše, opilovanie porastov v parku), poriadková rovina (posilnenie policajných hliadok, kamerový systém)
  • Strednodobé: sociálna rovina (podpora mimovládnych komunitných centier, zriadenie vlastných sociálnych pracovníkov) 
  • Dlhodobé: vízia zástavby priestoru za účasti obyvateľov lokality

Ďalšou problémovou lokalitou je Obchodná ulica

So splnomocnenkyňou mesta sme sa z Pentagonu plynulo presunuli na Obchodnú. Podľa jej slov ide o ďalšiu problémovú lokalitu Bratislavy, tu však nie sú problémom ľudia bez domova, ale skupinky mladých ľudí podgurážených alkoholom.

Znova sa potvrdilo, že alkohol je súčasťou slovenskej kultúry a že ide o jednu z látok, ktoré mladí užívajú najviac.

Obchodná ulica podľa nej funguje v dvoch režimoch, v nočnom a dennom. Najviac jej problémov má spočívať v tom, že ľudia, ktorí využívajú jej denné funkcie, narážajú na dôsledky nočného života. Ten, logicky, prináša zvýšený neporiadok.

Obchodná ulica
Obchodná ulica Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Iveta tvrdí, že ľuďom na Obchodnej ulici najviac prekážalo nedostatočné osvetlenie. Podarilo sa im ho zrekonštruovať ešte minulý rok. „Ide síce o drobnosť, ktorú si človek ani neuvedomí, ale v konečnom výsledku pomáha k celkovému dojmu z ulice.“  Podľa jej slov magistrát intenzívne komunikoval s ľuďmi, ktorí sa na tejto ulici pohybujú, žijú alebo tu podnikajú. 

Odporúčané
Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby si mohla pichať heroín (Rozhovor) Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby si mohla pichať heroín (Rozhovor) 10. februára 2019 o 12:47

Okrem osvetlenia sa ľudia sťažovali aj na pocit nebezpečenstva, ktorí zažívali, keď prechádzali ulicou vo večerných hodinách. „Napriek tomu, že možno nemali žiadnu negatívnu skúsenosť, celkový dojem ulice spôsoboval, že sa na nej cítili ohrozene. Vizuálny smog v tom určite napomáhal.“

Problémom je spojenie mladých ľudí a lacného alkoholu

Vo večerných hodinách sa na ulici vyskytujú najmä skupinky mladých hlučných ľudí s alkoholom v ruke. Práve oni sú podľa nej dôvodom, prečo sa tu človek necíti bezpečne.

Magistrát preto skúmal, aké potreby majú títo mladí ľudia, a prečo sa na Obchodnej vlastne zgrupujú.

Ukázalo sa, že ulica je pre nich obľúbená hlavne kvôli dostupným cenám alkoholu a nedostatku iných možností trávenia voľného času. „Znova sa potvrdilo, že alkohol je súčasťou slovenskej kultúry a že ide o jednu z látok, ktoré mladí užívajú najviac.“

Už sa nám stalo, že (sociálni pracovníci) riešili naozaj vážne problémy, ktoré sa mladým ľuďom diali v živote. Najčastejšie sa týkali vzťahových problémov, ale napríklad aj sexuálnej orientácie či šikany.

Podľa slov splnomocnenkyne mesta mladí nemajú dostatok možností, kde by mohli tráviť čas, a preto keď idú von so svojou partiou, idú práve za lacným alkoholom. Problémom je aj to, že ho veľakrát užívajú v takom nadmernom množstve, že sú v ohrození zdravia. „Takýto nočný život pre mladých ľudí môže byť nebezpečný a teraz to nehovorím ani v zmysle konfliktov a výtržností, ale po zdravotnej stránke.“ 

Iveta Chovancová
Iveta Chovancová Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Ukázalo sa preto, že práve oni sú ohrozenou skupinou. Iveta tvrdí, že sa na Obchodnej neraz stalo, že to s alkoholom až tak prehnali, že pre nich musela prísť záchranka. „Niekedy sa ani nevedia dostať domov alebo sa tam ísť boja. Sú situácie, kedy to možno ani neplánovali, len nevedia odhadnúť, koľko si môžu dovoliť vypiť.“

Mladí sa podľa nej na terénnych pracovníkov obracajú s problémami, ktoré nemajú kde riešiť. „Väčšinou ide o problémy so školou, s rodinou alebo šikanou, rovesnícke, prípadné prvé partnerské vzťahy. Toto sú témy, ktoré s nimi nemá kto štandardne otvoriť a bežne ich nemajú s kým konzultovať. Neradi o tom hovoria rodičom alebo učiteľom.“

Mesto na pomoc s touto problematikou vyslalo do terénu sociálnych pracovníkov

Podľa slov Ivety mesto presne kvôli takýmto prípadom spustilo program mestského terénneho tímu. „Máme prvých sociálnych pracovníkov a pracovníčky, ktorí chodia na takéto miesta vo večerných hodinách a prihovárajú sa k mladým ľuďom.“

Sociálni pracovníci fungujú tak, že skupinku mladých ľudí oslovia, predstavia sa im a povedia, čo robia. Iveta tvrdí, že mladíci z nich majú najskôr veľké obavy, lebo si myslia, že ich idú vyhrešiť  alebo zavolať na nich políciu.

Keď však zistia, že sa chcú s nimi iba rozprávať a naopak, že sú tam pre nich, aby si ich vypočuli, zmenia názor. „Rozprávajú sa s nimi aj o bežných témach, neskôr však prídu na rad aj náročnejšie. Mladí ľudia sú nadšení, že mesto sa o nich zaujíma a príde im to ako dobrý signál, že magistrát posiela do ulíc ľudí, aby sa s nimi rozprávali.“

Odporúčané
„Drž hubu, neviem si to pichnúť!“ Nočná prechádzka pri Pentagone sa nezaobišla bez striekačiek, rapíkov a drámy „Drž hubu, neviem si to pichnúť!“ Nočná prechádzka pri Pentagone sa nezaobišla bez striekačiek, rapíkov a drámy 5. októbra 2018 o 21:26

Takíto pracovníci si podľa Ivety dokonca dokážu s mladíkmi vybudovať aj určitý dôverný vzťah. „Už sa nám stalo, že riešili naozaj vážne problémy, ktoré sa mladým ľuďom diali v živote. Najčastejšie sa týkali vzťahových problémov, ale napríklad aj sexuálnej orientácie či šikany a skúseností s násilím.“ Jednou z  hlavných tém, o ktorých sa s nimi sociálni pracovníci rozprávajú, je aj ochrana zdravia v prostredí nočného života.

Vybudovala sa špeciálna stanica mestskej polície

V rámci zlepšenia prostredia ulice mesto vybudovalo spomínané osvetlenie a na pomoc mladým vyslalo sociálnych pracovníkov. Napriek tomu, že tieto aktivity viedli k čiastočnému zlepšeniu problémov lokality, nezabudli ani na tie poriadkové. 

Stanica mestskej polície
Stanica mestskej polície Zdroj: Refresher / Lukáš Čelka

Magistrát v roku 2019  na Obchodnej ulici otvoril špeciálnu stanicu mestskej polície. „Táto stanica vznikla práve z dôvodu, aby sme podporili bezpečnosť tejto ulice. Stali sa tu incidenty, ktoré viedli k tragickým udalostiam. Zdalo sa nám skrz to dôležité, aby existovalo miesto, odkiaľ bude mať túto lokalitu polícia na dosah.“ 

Poloha, kde sa stanica nachádza, zlepšila polícii reakčný čas. Už na prvý pohľad sa však nepodobá na klasickú policajnú stanicu. Nám osobne svojím vzhľadom skôr pripomínala iba ďalšiu z prevádzok, podobnú ostatným sídliacim na ulici.

Ku vzhľadu a celkovému zariadeniu stanice nám Iveta vysvetlila, že presne o to im pri jej realizácii išlo. „Chceli sme špeciálnu stanicu so špeciálnymi policajtmi, ktorí sú zaškolení riešiť presne také problémy, ktoré sa dejú v tejto lokalite. Celkový dojem stanice sme vymysleli takto preto, lebo zároveň slúži aj ako útočisko pre každého, kto sa na ulici cíti ohrozený. Môže si sem sadnúť, prečkať, prípadne nahlásiť trestný čin.“

Jednu z uličiek blízko Obchodnej na noc zatvárajú

S pravidelným rušením nočného kľudu mala podľa slov Ivety problém aj jedna konkrétna ulička. Problém však vyriešili veľmi jednoducho – uzavreli ju z oboch strán od určitej nočnej hodiny až do rána. „Išlo o najjednoduchšie a zároveň najefektívnejšie riešenie.“

Zatváracia brána
Zatváracia brána Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Na záver nám Iveta povedala, že okrem týchto rôznych aktivít mesto už aktívne komunikuje aj s prevádzkovateľmi barov, ktorí sú tiež ochotní pomôcť k zlepšeniu situácie.

Opatrenia, ktoré robí mesto na zvýšenie bezpečnosti v problémovej lokalite Obchodná ulica:
  • Údržba priestoru (zlepšenie osvetlenia)
  • Poriadková rovina (vybudovanie špeciálnej stanice mestskej polície, zamykanie problémovej uličky na noc, kamerový systém)
  • Sociálna rovina (mestskí sociálni pracovníci, komunikácia s ľuďmi žijúcimi v tejto lokalite, komunikácia s prevádzkovateľmi barov)
Realizované s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky – v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít na rok 2020.
Domov
Zdieľať
Diskusia