Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti O2.
30. novembra 2020, 11:36
Čas čítania 3:48
Sponzorovaný obsah

Spoznaj hormóny zodpovedné za radosť a zisti, čo všetko ju dokáže spôsobiť

Spoznaj hormóny zodpovedné za radosť a zisti, čo všetko ju dokáže spôsobiť
Zdroj: Jumpstory
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jeden sa vyplavuje pri objatí, ďalší pri jedení sladkostí. Ako fungujú hormóny šťastia?

Radosť môžeš mať z rôznych vecí. Niekoho dokážu tešiť bežné veci, ako napríklad, že vstal z postele a je nový deň, iní na to potrebujú niečo veľkolepejšie, ako napríklad stretnutie priateľov či nové tenisky. Ako vzniká v našom mozgu radosť a čo môžeš robiť, ak ti v živote chýba? 

Psychológovia rozoznávajú 6 základných emócií, a to šťastie, hnev, smútok, strach, prekvapenie a znechutenie. Každá z týchto emócií vzniká aktiváciou v určitej časti mozgu. Akonáhle máš podnet, ktorý tvoj mozog vyhodnotí ako niečo, čo ti robí radosť, tvoj mozog dostáva signál na uvoľnenie neurotransmiterov do centrálneho nervového systému, čo neskôr spôsobuje reakcie v tvojom telesnom systéme. Určite si už počul o takzvaných hormónoch šťastia, známych ako endorfín, dopamín a serotonín. Práve ony sú neurotrasmitermi, ktoré ovládajú chémiu v našom mozgu, zodpovednú za príjemné pocity. Sú za ne však zodpovedné aj iné hormóny, napríklad oxytocín, ktorý sa nám vyplavuje pri kontakte s inými ľuďmi, ale aj keď hladkáš domáceho miláčika.
radost, hormóny, hormóny šťastia
Zdroj: Unsplash/Vinicius Wiesehofer

„V našom mozgu sa nachádzajú rôzne centrá, ktoré sú zodpovedné za reakcie na vonkajšie okolnosti. Akonáhle náš mozog na základe zmyslových receptorov a vlastnej skúsenostíi vyhodnotí, že ide o podnety asociované s pozitívnymi valenciami, aktivuje tie časti mozgu, ktoré regulujú napr. pocit istoty a bezpečia a v tom danom momente sa aj do nášho organizmu vylúčia tie chemické látky, vďaka ktorým to dokážeme rozoznať aj v rovine emočného prežívania,“ vysvetľuje neuropsychológ Robert Krause. 

To, či sme šťastní ovplyvňuje aj naše fyzické zdravie a zasa opačne. Táto emócia sa nemusí podieľať iba na našom lepšom duševnom zdraví, ale aj na tom fyzickom a dokonca aj na našej príťažlivosti. Boli vykonané štúdie, ktoré dokázali, že pozitívna nálada a šťastie korelovali s poklesom rôznych chorôb, ako napríklad hypertenzia, kardiovaskulárne choroby či obezita. 

Každý z týchto vyššie spomínaných neurotransmiterov sa vyplavuje pri rôznych činnostiach a zážitkoch, dokonca sa nájdu aj potraviny, ktoré sú spojené s ich uvoľňovaním. Dobrá nálada a radosť sa dá spôsobiť mnohými aj veľmi jednoduchými spôsobmi.

Dopamín 

Tento hormón je známy aj ako hormón odmeny a motivácie, keďže sa zúčastňuje práve na týchto procesoch. Vyplaví sa vždy, keď ti dá niekto like na sociálnej sieti, dokončíš úlohu, ale aj pri jedení sladkostí či pití kávy. Vo všeobecnosti sa vylučuje pri aktivitách, ktoré sú našimi fyziologickými potrebami a hrá tiež rolu pri závislostiach.

Keďže sa dopamín vylučuje pri rôznych formách nezdravého životného štýlu (napr. sledovanie porna, sociálnych sietí, jedenie nezdravého jedla), treba si na tieto aktivity dávať pozor a ideálne ich nahradiť takými, pri ktorých sa dopamín vylučuje tiež. Môže to byť cvičenie, meditácia, čítanie knihy, prechádzka, počúvanie upokojujúcej hudby a taktiež dobrý spánok. Jedlá, ktoré ti môžu pomôcť nakopnúť tento hormón môžu byť banány, mandle či vajcia. 

radosť, hormóny, hormóny šťastia
Zdroj: Matteo Di Iorio/Unsplash/volně k užití

Sérotonín 

Zohráva úlohu nielen pri zlepšovaní našej nálady, ale pomáha regulovať aj ďalšie funkcie, ako napríklad trávenie, spánok či zdravie našich kostí. Dennodenne ovplyvňuje nielen našu náladu, ale doslova každú jednu časť nášho tela, vrátane motoriky. 

Podobne ako pri dopamíne, sa vylučuje pri fyzickej aktivite, takže ak máš skleslú náladu, odporúčame ti zacvičiť si, zatancovať, alebo skrátka robiť pohyb, ktorý ťa baví. Štúdie ukázali, že aj samotný pobyt na dennom svetle dokáže pomôcť so zvyšovaním tohto hormónu. Samozrejme, ak chceš mať dobrú náladu, za čo bude zodpovedný aj sérotonín, mal by si sa naučiť redukovať stres a viac oddychovať

radosť, hormóny, hormóny šťastia
Zdroj: Unsplash/Holly Mandarich

Oxytocín 

Známy tiež ako hormón lásky. Je to aj preto, lebo tento hormón súvisí s našou potrebou socializácie a asociuje sa s vytváraním väzieb medzi ľuďmi a prehlbovaním dôvery. Aktivity, pri ktorých sa vyplavuje sú napríklad bozkávanie, sex, ale aj objatie či hladkanie svojho domáceho miláčika. 

Ak chceš vo svojej krvi rozprúdiť tento hormón, nemusíš si nevyhnutne inštalovať zoznamovaciu aplikáciu a hľadať životnú lásku. Stačí, keď sa stretneš s niekým, komu dôveruješ, a teda s ním máš nejakú emocionálnu väzbu. Môžeš ísť s kamošmi napríklad vyvenčiť psov do útulku a budete mať oxytocínu aj do zásoby. 

radosť, hormóny šťastia, hormóny
Zdroj: Priscilla Du Preez, Unsplash

Endorfín

Posledný z najznámejšej štvorky hormónov šťastia, endorfín, je najčastejšie spájaný s cvičením a participuje aj pri zmierňovaní bolesti či maximalizovaní pôžitkov. Naše telo ho vylučuje ako odpoveď na stres alebo akýkoľvek iný diskomfort. 

Neznamená to však, že sa musíš vystavovať stresu či bolestivým situáciám, ak máš túžbu po endorfínoch. Stačí na to trochu smiechu, ideálne so svojimi kamošmi či blízkymi, alebo dvadsať minútové cvičenie.

radosť, hormóny, hormóny šťastia
Zdroj: SwapnIl Dwivedi, Unsplash

Vedel si o tom, že radosť môže v mozgu vzniknúť aj vďaka mobilnému operátorovi? Nie nadarmo sa volá Radosť. Vyplavíš s ňou endorfíny, keď sa budete smiať s kamošmi na zábavných videách, alebo ťa pobavia stories tvojho obľúbeného influencera. Pomôže oxytocínu, keď budeš pravidelnými správami udržiavať dobré vzťahy s rodinou či priateľmi. Navyše, keď zistíš, že tieto nekonečné potešenia môžeš mať za 20€ mesačne, určite ti to vyplaví aj nejaký ten dopamín. Túto Radosť aktivuješ jednoducho, pár kliknutiami v aplikácii.

Čo odporúča neuropsychológ?

V prípade, že máš naozaj zlú náladu a vieš, že ti niečo chýba k radosti, môžeš vyskúšať niektoré zo spomínaných aktivít, ktoré ti pomôžu zobudiť hormóny šťastia. Neuropsychológ Robert Krause prizvukuje, že ak máme zlú náladu, pocity nás pozývajú k sebareflexii našich potrieb. Upozorňuje tiež, aby sme si dávali pozor na informácie, ktoré prijímame, keďže si mozog vytvára pocity aj na základe nich. 

„Preto nie je jedno, čo do svojej mysli vpustíme. Odporúčam preto, aby si ľudia dávali pozor na informácie, ktoré prijímajú. Ak však jednotlivec vníma, že jeho pocity sú nielen krátkodobou reakciou na vonkajšie podnety, ale majú aj negatívny dopad na ďalšie oblasti jeho/jej života, tak odporúčam, aby vyhľadal odbornú pomoc, nakoľko môže ísť o situáciu, ktorá si zaslúži odbornú starostlivosť. Pri krátkodobých negatívnych pocitoch pomáha uvedomenie si toho, za čo môže byť jednotlivec vďačný. Okrem toho treba myslieť na to, že to, čo hľadáme, to nájdeme a preto nie je jedno čomu venujeme svoju pozornosť, lebo pozornosť ovplyvní aj emočné prežívanie,“ vysvetľuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia