Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2020, 17:41
Čas čítania 1:50
Viktor Kniš

Fico znovu bráni Gašpara, útočí na novinárku Aktualít a fotky z Instagramu nazýva závažnými zisteniami

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Šéf Smeru sa vracia k zadržaniu bývalého prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara, ktorého medzičasom obvinili zo zosnovania zločineckej skupiny s N. Bödörom a súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.

Predseda strany Smer zverejnil na Facebooku status, v ktorom sa obracia na dočasného policajného prezidenta, aby prešetril „skutočnosti potvrdzujúce, že útoky na SMER - SD v súvislosti so zásahom polície vo štvrtok (5. 11. 2020) sú politicky motivované a vytvárané v obludnom trojuholníku Úrad vlády SR — polícia — novinári“.

V príspevku informuje o „zásadných zisteniach“ a opäť sa zastáva bývalého prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara, ktorého medzičasom obvinili zo zosnovania zločineckej skupiny s N. Bödörom a súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.

Podľa Roberta Fica je problémom, že okrem fotografa portálu Aktuality, ktorého pranieroval kvôli fotografii zo zásahu už pred pár dňami, bola na mieste aj redaktorka investigatívneho tímu. Spomínaným závažným zistením má byť, že redaktorka v statuse uvádza „že mala informácie o zásahu a dokonca pred vznesením obvinenia aj o tom, z akých konkrétnych trestných činov bude bývalý prezident PZ SR obvinený.“

Robert Fico zavádza?

Redaktorka investigatívneho tímu zverejnila v deň zadržania Gašpara (5. novembra) na Facebooku o 9:32 status, v ktorom uvádza: „Medzičasom ho (Tibora Gašpara pozn. red.) spolu s partiou policajných exfunkcionárov obvinili nielen z korupcie, ale aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa“.

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Tlačová agentúra Slovenskej republiky zverejnila o 8:55 v rovnaký deň správu s textom: „Pri štvrtkovej policajnej akcii s názvom Očistec zadržali viacero obvinených osôb. Obvinenie bolo vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry vznesené pre viaceré trestné činy. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry  Jana Tökölyová.

Obvinenie bolo vyšetrovateľom NAKA vznesené pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. S obvinenými osobami aktuálne prebiehajú procesné úkony, a preto sa nebudeme k prípadu bližšie vyjadrovať," priblížila hovorkyňa.“

Odporúčané
Kaliňák sa stretol s N. Bödörom pred zadržaním, ponúkol mu právne služby. Nevylučuje ani stretnutie v pivnici Radošiná Kaliňák sa stretol s N. Bödörom pred zadržaním, ponúkol mu právne služby. Nevylučuje ani stretnutie v pivnici Radošiná 9. novembra 2020, 15:10

Redaktorka tiež v statuse uviedla: „Všetko podstatné sledujeme od skorého rána, (ešte za tmy).“ 

Následne odpovedala na komentár o tom, ako sa o zásahu dozvedela, už priamo pod svojím príspevkom: „Keď do tichej ulice plnej rodinných domov nabehne osem policajných áut aj so psovodom, ťažko sa môžu susedia tváriť, že sa nič nedeje. Prišli sme na miesto aj my a naozaj sa dialo,“ uvádza redaktorka.

Podľa Roberta Fica je ďalším závažným zistením „preukázaný blízky vzťah medzi novinárkou L. K. a blízkym mediálnym spolupracovníkom predsedu vlády SR, bývalým novinárom P.K.“ Aj keď si dal v otvorenom liste poslanec Robert Fico záležať na skratkách, pri screenshotoch fotiek už uvádza plné mená. 

Pavol Kalinský odpovedal v októbri 2020 na otázku Denníka N, či nie je v konflikte záujmov práve kvôli práci reportérky Aktualít. „Laura nie je primárne politickou redaktorkou. Venuje sa kauzám, spolupracuje aj s inými investigatívnymi novinármi, z tohto dôvodu už dlhodobo množstvo citlivých tém či informácií vôbec nerozoberá až do ich publikovania,“ povedal Kalinský s tým, že neprofesionálne správanie by mohlo uškodiť či ublížiť jednému alebo druhému.

Investigatívna reportérka pracuje na článkoch o kauzách týkajúcich sa aj politikov dlhodobo. Nie všetky sa týkajú politickej strany Smer.

Domov
Zdieľať
Diskusia