Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2020, 6:43
Čas čítania 0:59
Tímea Krauszová

Netopiere sa dobrovoľne izolujú, keď sú choré, tvrdia vedci. Zrejme sa snažia zabrániť šíreniu chorôb

NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Poctivo dodržiavajú odstupy.

Netopier upír (lat. Desmodus rotundus) je výnimočný, krvilačný druh netopierov, ktorý žije najmä v Strednej a Južnej Amerike. Podľa najnovšej štúdie amerických vedcov sú tieto netopiere veľmi zodpovedné a v čase choroby sa dobrovoľne izolujú a dodržiavajú rozostupy. Pravdepodobne sa tak snažia zabrániť šíreniu infekcie, píše CNN.

Odporúčané
Pochovávanie malého dieťaťa je asi najťažším pohrebným obradom, tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave (Rozhovor) Pochovávanie malého dieťaťa je asi najťažším pohrebným obradom, tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave (Rozhovor) 1. novembra 2020, 9:30

Prirodzene dodržiavajú rozostupy

Aj u iných zvierat pozorujú vedci takéto správanie. „Pri niektorých druhoch spoločenského hmyzu sa chorí jedinci dobrovoľne izolujú, alebo ich kolónia vylúči,“ píšu vedci v štúdii. „Takéto spoločenské odstupy nevyžadujú žiadnu spoluprácu zo strany iných a zrejme ide o bežný jav naprieč zvieracími druhmi.“

K tomuto záveru došli po svojom experimente. Tím vedcov odchytil 31 dospelých samičiek upírov. Polovici z nich vpichli látky, ktoré vyvolávajú imunitnú reakciu a navonok tak netopiere vyzerajú, že zápasia s chorobou. Druhá polovica zvierat dostala len placebo. Vedci pripevnili aj sledovacie zariadenie na „choré“ netopiere, aby mohli sledovať ich pohyb predtým, než všetkých 31 zvierat vypustili späť domov.

Počas šiestich hodín pozorovania sa chorí jedinci nepriblížili tak často ku zdravím. Mali menej interakcií s ostatnými a v priemere strávili o 25 minút menej času socializovaním. Pravdepodobnosť kontaktu s ostatnými bola pri zdravých netopieroch 49 %, pri tých chorých klesla na 35 %.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Podľa slov vedúceho výskumu Simona Rippergera im tento experiment pootvoril okno do spoločenského správania netopierov, ktoré sa zmenilo doslova z minúty na minútu. „Namiesto zbierania nových dát každý deň teraz máme nové dáta každú sekundu,“ povedal.

Domov
Zdieľať
Diskusia