Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 6:28
Čas čítania 0:46
Adam Novosad

Elon Musk nechá vytvoriť vlastné zákony na Marse. Žiadna pozemská vláda nebude mať na slobodnej planéte právomoci

NEWS ELON MUSK
Uložiť Uložené

Muska možno nebavia pozemské zákony, tak si chce na Marse vytvoriť vlastné.

Elon Musk chce zomrieť na Marse. Vizionár raz vyslovil takéto želanie, ktoré sa mu možno splní, pretože minulý týždeň ohlásil, že sa spoločnosť SpaceX chystá kolonizovať planétu Mars a vytvoriť na nej sebestačné mesto.

Musk plánuje, že internetové pripojenie na Marse budú miestu jedného dňa poskytovať satelity Starlink, ktoré postupne vypúšťa aj na obežnú dráhu Zeme, uvádza The Independent.

V aplikácii Starlink, ktorú vydali v uplynulých dňoch, si užívatelia rýchlo všimli odseky venujúce sa právnej stránke kolonizácie. Zatiaľ čo v prípade používanie služby Starlink na Zemi či na Mesiaci bude spoločnosť rešpektovať a riadiť sa zákonmi amerického štátu Kalifornia, za týmito vesmírnymi telesami sa situácia trochu zmení.

Elon Musk nechá SpaceX vytvoriť vlastné zákony na Marse. Žiadna pozemská vláda nebude mať na slobodnej planéte právomoci
Zdroj: TASR

„Na služby poskytované na Marse alebo na ceste na Mars pomocou Starship alebo inej kolonizačnej vesmírnej lode, účastníci uznávajú Mars ako slobodnú planétu aj to, že žiadna pozemská vláda nemá autoritu alebo suverenitu nad marťanskými aktivitami,“ uvádza sa v podmienkach služby.

Odporúčané
VIDEO: V Žiline testovanie spríjemňuje DJ na provizórnom koncerte. Keď ťa otestujú, môžeš si vychutnať výstavu VIDEO: V Žiline testovanie spríjemňuje DJ na provizórnom koncerte. Keď ťa otestujú, môžeš si vychutnať výstavu 31. októbra 2020, 11:48


Akékoľvek konflikty preto budú vyriešené prostredníctvom samosprávnych princípov, vytvorených v dobrej viere, v čase usadenia na Marse, dodávajú podmienky. Zatiaľ však nie je jasné, aké samosprávne princípy vytvorené v dobrej viere majú Starlink a SpaceX na mysli, a tak je možné, že keby Elon Musk presvedčil dostatok kolonizátorov, pokojne by sa mohol vyhlásiť za pomyselného vládcu.

Domov
Zdieľať
Diskusia