Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2020, 21:42
Čas čítania 0:54
Matej Krajčovič

Vedci chcú vyrobiť najbelšiu farbu na svete. Bude odrážať takmer všetko svetlo a chladiť budovy

TECH
Uložiť Uložené

Teplota oproti okoliu klesne až o 10 °C. Bude možné zabudnúť na klimatizáciu?

BMW sa vlani pokúsilo vyrobiť najčiernejšiu čiernu na svete. Išlo o farbu, ktorá pohlcovala viac než 99,9 % svetla. Tým, že takmer nič neodrážala, kapota novej X6-tka vyzerala, ako keby si sa pozeral do čiernej diery. 

ScienceAlert informuje, že vedecké timy sa teraz snažia niečo podobné urobiť s bielou. Princíp bude, pochopiteľne, úplne opačný, farba musí odrážať aspoň 95,5 % dopadajúcich lúčov.

Odporúčané
Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac ako nové BMW X6 Vantablack Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac ako nové BMW X6 Vantablack 14. septembra 2019, 11:19

Pôjde o akrylový materiál, ktorý sa zároveň nebude zahrievať, dokonca zostane chladnejší než čokoľvek okolo neho. Tým pádom by nemuselo ísť iba o zábavku na efekt, ale aj serióznu pomoc leteckému či kozmickému priemyslu, prípadne aspoň kancelárskym budovám s potrebou silnej klimatizácie. 

Dnes dokážu podobné farby odrážať len 80 až 90 % svetla, pričom sú stále teplejšie než vzduch okolo. 

„Je to kritické pre masové rozšírenie takéhoto chladenia a zmiernenie globálneho otepľovania,“ hovorí inžinier Xiulin Ruan z univerzity Purdue v Indiane. 

Vedci chcú vyrobiť najbelšiu farbu na svete. Bude odrážať takmer všetko svetlo a chladiť budovy
Zdroj: www.cell.com

V súčasnosti je známe, že práve v centrách miest môže byť letná teplota až o niekoľko stupňov celzia vyššia než mimo, a to vďaka asfaltovým plochám a prehriatym budovám. Ďalšie teplo potom prináša samotné teleso klimatizácie a výroba spotrebovanej elektrickej energie. 

Ak sa všetko podarí, v mestách by mohli pribudnúť super-biele budovy, prípadne chodníky. Do farby bude nutné umiestniť špeciálne vločky uhličitanu vápenatého, rôznych tvarov a veľkostí. Ak sa nastavia ideálne, budú odrážať takmer všetky vlnové pásma svetla. 

Takéto farby by mohli povrchy na pravé poludnie uržiavať až o 10 °C chladnejšie než okolie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia