Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2019, 11:19
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac ako nové BMW X6 Vantablack

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nová farba pohlcuje ​​viac ako 99,995 % svetla.

Vedci z MIT (Massachusettský technologický inštitút) vyvinuli najčiernejšiu čiernu sveta. O farbe tvrdia, že je desaťkrát tmavšia ako akákoľvek iná tmavá doposiaľ. V oficiálnej správe tiež uvádzajú, že materiál je vyrobený z vertikálne zarovnaných uhlíkových nanorúrok, čo je alotropická modifikácia uhlíka, ktorá má valcovitý tvar. Ide o mikroskopické vlákna.

Odporúčané
Toto nie je Photoshop, ale nové BMW X6 v najčiernejšej čiernej na svete Toto nie je Photoshop, ale nové BMW X6 v najčiernejšej čiernej na svete 29. augusta 2019, 8:41

Inžinieri z MIT vyvíjali uhlíkové nanorúrky na hliníkovej fólii leptanej chlórom, ktorá potom v laboratórnych testoch pohlcuje ​​viac ako 99,995 % prichádzajúceho svetla. Ak by si si chcel predstaviť, o akú čiernu ide, najnovšie BMW X6 Vantablack zachytáva „iba“ 99,965 % svetla.

Uhlíkové nanorúrky

Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6
Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6 Zdroj: Wikimedia/IvanaSmoradová
Čierno-čierna nanoštruktúra, ktorá bola pôvodne vyvinutá pre kozmické účely, je niekoľkonásobne tenšia než ľudský vlas. Nový materiál je aktuálne na výstave v New Yorku, kde mu robí doprovod 16,78 karátový žltý diamant v hodnote 2 miliónov dolárov.

Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6
Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6 Zdroj: MIT
Odporúčané
BMW X6 v najtmavšej čiernej na svete sa prvýkrát ukázalo naživo. Vyzerá ako objekt z GTA BMW X6 v najtmavšej čiernej na svete sa prvýkrát ukázalo naživo. Vyzerá ako objekt z GTA 4. septembra 2019, 20:32

Vedci z MIT priznávajú, že hoci vynašli doposiaľ najtmavšiu čiernu, vždy sa bude dať vyvinúť ešte čiernejšia farba. „Ide o neustále pohybujúci sa cieľ,“ tvrdí jeden z inžinierov. Najnovší odtieň ešte nedostal svoje meno.

Podľa astrofyzika a laureáta Nobelovej ceny Johna Mathera sa v dohľadnej dobe budú snažiť pomocou tohto materiálu vytvoriť masívny čierny odtieň, ktorý by chránil ďalekohľady pred rušivým svetlom.

Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6
Vedci vytvorili najčiernejšiu farbu sveta. Svetlo pohlcuje ešte viac, ako nové BMW X6 Zdroj: Wikimedia/Surrey NanoSystems
Domov
Zdieľať
Diskusia