Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2019, 8:41
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Toto nie je Photoshop, ale nové BMW X6 v najčiernejšej čiernej na svete

Toto nie je Photoshop, ale nové BMW X6 v najčiernejšej čiernej na svete
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0300081EN/new-bmw-x6-as-a-spectacular-show-car:-world’s-first-vehicle-in-vantablack®" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bmwgroup.com</a>
TECH BMW
Uložiť Uložené

Takto vyzerá veľké BMW v najčiernejšej farbe sveta.

Len ped pár týždňami sme sa zoznámili s novou, v poradí 3. generáciou BMW X6 a teraz nám ju automobilka ukazuje v naozaj netradičnej podobe. Teda, dizajn štýlového SUV kupé alebo ak chcete SAV či SAC sa samozrejme nemení, na autosalóne vo Frankfurte, kde si novinka odkrúti svetovú premiéru, uvidíme exemplár aj s unikátnym lakom.

Odporúčané
V New Yorku sme sadli za volant brutálnych SUV od BMW. Aký je najsilnejší šesťvalec v histórii značky? V New Yorku sme sadli za volant brutálnych SUV od BMW. Aký je najsilnejší šesťvalec v histórii značky? 27. augusta 2019, 9:44

Nová X6-ka sa totiž stala prvým sériovým autom na svete, na ktoré bola aplikovaná špeciálna nanoštruktúra. Jedinečná nanotechnická farba Vantablack VBx2 (celý názov Vertically Aligned Nano Tube Array) bola vyvinutá v spolupráci s britskou fimou Surrey NanoSystems a ako môžeš vidieť na priložených fotografiách, zásadnou mierou mení pohľad na tvar vozidla. I keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že vo veci je nejaká nepodarená úprava vo Photoshope, pravdou je, že čierny náter v skutočnosti naozaj zabezpečuje akýsi zdanlivo dvojrozmerný efekt.

Čierna povrchová úprava opticky doslova odstraňuje hrany, tiene a prakticky všetky detaily, ktoré inak tvoria dizajn karosérie. Čierno-čierna nanoštruktúra, ktorá bola pôvodne vyvinutá pre kozmické účely a je 5000-krát tenšia než ľudský vlas totiž pohlcuje svetlo (presnejšie 99,965 % svetla) a neodráža okolie. Problémom je samozrejme cena (neuvádza sa), preto si automobilka pre reprezentáciu vybrala luxusný automobil a dodala, že takouto formou sa otvárajú nové možnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia