Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. októbra 2020, 12:03
Čas čítania 4:40
Marián Mauik Biel

Ktorú nabíjačku si vybrať k novému iPhone 12?

TECH
Uložiť Uložené

Síce nové iPhony na Slovensko ešte nedorazili, ale rozpočet si už môžeš pripraviť aj na príslušenstvo

Od utorka sú na svete prví majitelia iPhonov 12 a 12 Pro. Pre niekoho to sú šťastlivci, pre iného ovce. A pre ďalších zas jednoducho majitelia nového smartfónu, ktorý im môže uľahčiť alebo spríjemniť prácu aj zábavu, hoci za prémiovú cenu. K cene však budú musieť mnohí prirátať ešte cenu nabíjania. Balenie nového telefónu totiž neobsahuje ani nabíjačku a ani slúchadlá.

Celá filozofia okolo vyradenia nabíjačky a slúchadiel z balenia iPhonov z ekologických dôvodov môže byť pre bežných používateľov mätúca. Základná otázka teda znie – čo mám robiť, aby sa môj iPhone 12 nabíjal čo najefektívnejšie a za čo najnižšiu cenu.

Odporúčané
iPhone 12 podľa recenzentov nastavuje latku poriadne vysoko. Fotoaparát sa vraj priblížil ku kvalite zrkadloviek iPhone 12 podľa recenzentov nastavuje latku poriadne vysoko. Fotoaparát sa vraj priblížil ku kvalite zrkadloviek 21. októbra 2020, 8:37

Najprv niekoľko faktov a čísiel, od ktorých sa potom všetko ostatné odvíja.

iPhone 12 zvláda oficiálne nabíjanie do 18 W (9V/2A) káblom a do 15 W bezdrôtovo cez MagSafe, s inými bezdrôtovými nabíjačkami 7,5 W. Balenie obsahuje len Lightning kábel, ktorý má na druhom konci USB-C. Postupne budú mať takúto výbavu aj staršie iPhony, ktoré zostanú v predaji, napríklad iPhone SE alebo iPhone 11/11 Pro.

iPhone 11 Pro a 11 Pro Max podporujú 18 W nabíjanie káblom a 7,5 W bezdrôtovo. V balení majú Lightning kábel s USB-C na druhom konci a 18 W USB-C nabíjačku.

iPhone 11 a staršie tiež zvládajú 18 W káblové a 7,5 W bezdrôtové nabíjanie. V škatuľke však nájdeš len 5 W adaptér s USB-A konektorom a Lightning kábel s USB-A koncovkou.

Dokupovaniu príslušenstva sa mnohí nevyhnú

Zástupcovia Apple argumentujú tým, že každá domácnosť už má nejaký adaptér. Výroba nového je teda podľa nich zbytočnou záťažou pre životné prostredie. To je síce pravda, ale s pár háčikmi.

Ak chceš využiť plnú rýchlosť nabíjania iPhonu 12 a doma nemáš adaptér od iPhonu 11 Pro, tak máš smolu. Musíš si ho dokúpiť. Ak však máš telefón nižšej triedy a jeho nabíjačku, teda iPhone 11 a starší, tak máš dvojitú smolu. Prvou je, že nabíjanie nebude také rýchle. A druhou, že si musíš nájsť ešte aj Lightning kábel so starou USB-A koncovkou. Ten je v balení starších iPhonov, takže to by sa dalo vyriešiť.

Balenie iPhonu 12 je výrazne menšie
Balenie iPhonu 12 je výrazne menšie Zdroj: Apple
 

Ak prechádzaš napríklad z iPhonu Xs alebo 11 na iPhone 12 Pro a nepotrebuješ extra rýchle nabíjanie, stačí aj adaptér, ktorý už máš. Ale veľmi pravdepodobne starý iPhone chceš predať alebo darovať. Predáš ho bez adaptéra a kábla? Asi áno, len to bude komplikovanejšie.

Ešte je tu šanca, že máš iné tohtoročné alebo minuloročné Apple produkty ako iPad Pro alebo MacBook Air. Tie majú v balení 18 aj viac wattové nabíjačky. Takže odpadá problém s káblom a pri adaptéroch nad 30 W zvláda do iPhonu 12 „tlačiť“ energiu rýchlosťou tesne nad 20 W.  

Nie každý má však tieto produkty doma, alebo nemusí chcieť stále prehadzovať káble z notebooku do mobilu. Univerzálne riešenie tak bude kúpiť nový adaptér s tým, aby bol pripravený aj na iPhone 13, alebo 14.

Toto je všetko, celé balenie iPhonu 12
Toto je všetko, celé balenie iPhonu 12 Zdroj: MKBHD
 

Koľko wattov?

Ak sa rozhodneš pre originál 20 W USB-C adaptér od Applu, prichystaj si 25 eur. Veľkej väčšine to bude stačiť aj na pár rokov.

Je tu ale dosť veľká pravdepodobnosť, že budúcoročný model (prípadne tie ďalšie) bude podporovať ešte rýchlejšie nabíjanie. Konkurenti od Androidu sa na 20 až 30 W nabíjanie dostali dávnejšie a začínajú pribúdať modely aj so 40 až 60 W nabíjaním. S rovnakým adaptérom v balení.

20 W adaptér za 25 eur
20 W adaptér za 25 eur Zdroj: Apple

Nehovoríme len o káblovom nabíjaní. Apple pravdepodobne skôr či neskôr prejde výhradne na bezdrôtové nabíjanie a žiaden konektor na iPhone už nebude. Bezdrôtové nabíjanie je stále pomalšie ako káblové, ale technológia sa stále zlepšuje. Xiaomi práve avizovalo úspech pri testovaní až 80 W bezdrôtového nabíjania. Stačí iba položiť mobil na podložku a za 19 minút je nabitý na 100 %.

Niekoľko štandardov

Univerzálnym riešením je zadovážiť si teda výkonnejší a flexibilný adaptér. Či už pre iPhone 12 alebo mobily, tablety, kamery, laptopy, smart hodinky, bezdrôtové slúchadlá... A nie iba teraz, ale aj v budúcnosti.

Na výber ich je veľa. Tá najdôležitejšia rada je spoliehať sa len na renomované značky. Predsa len, nejde o drobnosť, ale zariadenie s potenciálom niekoho zraniť, alebo poškodiť zariadenie.

V tomto segmente si za posledné roky vybudovali dobré meno výrobcovia ako RavPower, Aukey alebo Anker. Malou nevýhodou je, že to nie sú na Slovensku až tak rozšírené značky a nakupovať ich je najlepšie napríklad cez nemecký Amazon. Dobrou voľbou sú aj nabíjačky priamo od výrobcov mobilov ako Huawei, Samsung, Sony a ďalší.

Pri výbere je ešte dobre vedieť o štandardoch rýchleho nabíjania. iPhony požívajú štandard nazvaný Power Delivery vyvinutý organizáciou USB Implementers Forum. Podpora tohto štandardu sa ľahko spozná ak má adaptér v názve skratku PD.

Vlastnosti najnovšieho Quick Charge 5
Vlastnosti najnovšieho Quick Charge 5 Zdroj: Qualcomm

Druhým univerzálnym štandardom rýchleho nabíjania je Quick Charge od spoločnosti Qualcomm. Označenie QC bolo donedávna teritóriom Android zariadení. Quick Charge od generácie 4 (QC 4.0) je už plne kompatibilný aj s Power Delivery od Apple.

Potom je tu ešte niekoľko ďalších štandardov rýchleho nabíjania, ktoré si vytvorili výrobcovia mobilov. Samsung má Adaptive Fast Charging, Motorola má TurboPower a Xiaomi zas Super Charge Turbo.

Na výber je množstvo dobrých alternatív

Odporúčame teda PD alebo QC 4.0 adaptér od renomovanej značky. Často ponúkajú aj doplnkové funkcie ako rôzne LED ukazovatele, možnosť nabíjať viacerých zariadení súčasne a podobne. Ich cena je pritom často nižšia ako pri originálnych Apple nabíjačkách a občas majú aj kompaktnejšie rozmery.

Pre nenáročných sú to 18 W USB-C nabíjačky od spomínaných značiek za doslova polovicu, teda 13 až 15 eur.

Aká nabíjačka ku iPhonu 12 je najpraktickejšia voľba
Zdroj: RavPower

Pokojne sa však dá ísť vyššie. Napríklad RavPower PD Pioneer 65 W má USB-C aj USB-A konektor, používa novú technológiu, kde silikón vystriedal efektívnejší dusičnan gálnatý (GaN). Stojí okolo 40 eur. Verzia s výkonom až 90 W, ktorá už vie nabíjať aj väčšie notebooky stojí 55 eur.

Podobná duálna 30 W PD nabíjačka od Auckey zas stojí 22 eur. Alebo 30 W Anker PowerPort Atom PD 1 za 26 eur, ktorý má síce len jeden USB-C konektor, ale jeho rozmery sú ozaj miniatúrne, len 4 x 3,8 x 3,6 cm.

Aká nabíjačka ku iPhonu 12 je najpraktickejšia voľba
Zdroj: Anker
 

A potom je tu MagSafe

Generácia iPhone 12 priniesla ešte jednu novinku. Rýchlejšie bezdrôtové nabíjanie doplnené o magnety.

Ak už máš nejakú bežnú podložku štandardu Qi na bezdrôtové nabíjanie, možno aj na lampe IKEA Riggad, nič sa pre teba nemení. Síce pomalšie, ale nabiješ takto aj nový iPhone 12.

Druhou možnosťou je využiť potenciál naplno a dokúpiť si MagSafe. Ten stojí 45 eur. Ale pozor, technicky je to len USB-C kábel, ktorý musíš nejako pripojiť k elektrickej sieti. Nejakú nabíjačku k tomu budeš potrebovať aj tak.

Výhodou MagSafe je, že dokáže iPhone 12 nabíjať dvojnásobne rýchlo než pri štandardnom Qi bezdrôtovom nabíjaní. Podporuje totiž 15 W. A najmä má pomôcť nájsť to správne miesto, kde sa podložka stretne s cievkou v mobile.

Aká nabíjačka ku iPhonu 12 je najpraktickejšia voľba
Zdroj: Apple
 

Praktickosť je otázna. Na jednej strane bude začiatok nabíjania rýchly a presný. Ale na konci bude stále potrebné použiť dve ruky. Takže odpadá pohodlie, ktoré je možno jedinou výhodou bezdrôtového nabíjania. To už môžeš rovno použiť rýchlejšie káblové nabíjanie. Výnimkou by boli nejaké MagSafe stojany alebo podložky ťažšie než iPhone, respektíve než sila magnetu.

Práve na tie by si si mal počkať. Apple pri prezentácii iPhonov hovorilo, že MagSafe príslušenstvo od iných výrobcov je na ceste.

Už dlhé roky máme veľmi dobré skúsenosti s nabíjacími kolískami. Najmä pri mobiloch, ktoré podporujú allways on displej. Na pracovnom alebo nočnom stole je to potom praktický ukazovateľ hodín, stále máš prehľad o notifikáciách a popritom sa ešte nabíja. Nemalou výhodou je, že pri ich dizajne sa medze nekladú a dajú sa skombinovať aj s nabíjaním smart hodiniek alebo tabletov.

Alebo si nabíjaj 5 zariadení naraz
Alebo si nabíjaj 5 zariadení naraz Zdroj: Anker

Nezabúdaj na základné pravidlá správneho nabíjania, aby batéria strácala kapacitu čo najpomalšie. Dnešné smartfóny a aj nabíjačky disponujú rôznymi bezpečnostnými prvkami, napríklad vedia inteligentne dávkovať napätie alebo sa automaticky vypnúť pri dosiahnutí 100 %. Ak to tvoj mobil nepodporuje, nenabíjaj ho doplna.

Stále však platí, že je pre batériu veľmi nezdravé nechávať ju pravidelne vybiť na 0 % alebo ju často používať v teplotách pod nulou či naopak v horúčavách niekde na palubnej doske auta v lete.

Domov
Zdieľať
Diskusia