Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2020, 20:34
Čas čítania 0:54
Adam Novosad

VIDEO: Sonda NASA sa úspešne dotkla asteroidu a nabrala z povrchu kamene. Privezie ich späť na Zem

NEWS NASA
Uložiť Uložené

Misia OSIRIS-REx vyštartovala zo Zeme v roku 2016 a vrátiť by sa mala v roku 2023.

Sonda Osiris-Rex americkej vesmírnej agentúry NASA úspešne získala vzorky z asteroidu vzdialeného stovky miliónov kilometrov od Zeme. V utorok krátko pred polnocou sa kozmická sonda priblížila k asteroidu Bennu natoľko, že sa jej podarilo vysunúť špeciálne rameno určené na získanie vzoriek z povrchu tohto vesmírneho telesa a po krátkom dotyku sa od asteroidu opäť oddelila, upozorňuje BBC.

V tomto prípade ide o vôbec prvý pokus Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) odobrať vzorky z asteroidu a následne tieto horniny a čiastočky prachu priviezť naspäť na zemský povrch, aby ich mohli experti skúmať. Domov sa vráti v roku 2023.

Zabezpečiť priblíženie sondy k asteroidu, zatiaľ čo sa obidve telesá za normálneho stavu pohybovali vo vesmíre závratnou rýchlosťou, nebolo jednoduchou úlohou. Približovací manéver s dotykom povrchu asteroidu trval okolo 16 sekúnd, pričom sonda sa dostala do vzdialenosti niekoľkých metrov, aby na povrch dosiahlo rameno.

Vo chvíli zostupu ku kráteru na severnej časti asteroidu Bennu sa sonda pohybovala rýchlosťou iba 10 centimetrov za sekundu, čím sa ustálila a po dotyku sa jej zrejme podarilo odobrať viac ako 60 gramov materiálu. Zatiaľ však nevedno, koľko materiálu sonda získala, keďže kapacita jej úložného priestoru presahuje 2 kilogramy.

Odporúčané
V Česku pribudlo závratných 15-tisíc nových prípadov koronavírusu. Krajina spúšťa lockdown V Česku pribudlo závratných 15-tisíc nových prípadov koronavírusu. Krajina spúšťa lockdown 22. októbra 2020, 7:12

Na vzorkách z asteroidu Bennu, ktorý je od Zeme vzdialený okolo 290 miliónov kilometrov, ale čoraz viac sa približuje, chcú experti z NASA skúmať pôvod našej slnečnej sústavy. Horniny, z ktorých Bennu pozostáva, predstavujú rovnaký materiál, ktorý formoval aj samotné planéty slnečnej sústavy.

Domov
Zdieľať
Diskusia