Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2020, 19:44
Čas čítania 1:58
Adel Ghannam

Marian Kotleba je vinný v kauze šekov na 1488 eur. Sudkyňa ho posiela do väzenia na 4 roky a 4 mesiace

POLITIKA
Uložiť Uložené

Kotleba stojí pred súdom za extrémistické trestné činy. Rozsudok je neprávoplatný. O odvolaní rozhodne senát Najvyššieho súdu SR.

Marian Kotleba je vinný a odsúdený na trest odňatia slobody vo výške štyroch rokov a štyroch mesiacov. Rozsudok pre kauzu šekov vystavených na 1488 eur vyhlasuje samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová. Poslala ho do väzenia s minimálnym stupňom stráženia. Informuje o tom portál Aktuality.sk.

Rozsudok je neprávoplatný a Kotleba sa voči nemu určite odvolá na Najvyšší súd SR. Kým nerozhodne ten, tak zostáva Kotleba na slobode a  aj v parlamente. Keby Najvyšší súd SR Kotlebu odsúdil tiež, tak okrem slobody stráca aj mandát.

Odporúčané
Kvôli sprísneniu opatrení sa pohádali Sulík s Matovičom. Do koaličnej hádky sa postupne zapájajú ďalší politici Kvôli sprísneniu opatrení sa pohádali Sulík s Matovičom. Do koaličnej hádky sa postupne zapájajú ďalší politici 11. októbra 2020, 17:12

Sabová sa napokon priklonila ku prísnejšej kvalifikácii skutku odovzdania šekov, než aký prvotne obžaloval Úrad špeciálnej prokuratúry. Sabová ho tak odsúdila za trestný čin Založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Jeden z Kotlebových obhajobných argumentov bolo, že sa k sume 1488 eur dospelo skrz zbierku jednotlivých členov ĽSNS. To Sabová na súde odbila darovacou zmluvou, ktorú predložil svedok Peter Demjan. Ten predložil darovaciu zmluvu, na ktorej bol ako darca uvedený samotný Kotleba a nie strana ĽSNS.

Sudkyňa sa v zdôvodnení priklonila k hodnoteniu znalcov a prokuratúry o tom, že bolo číslo 1488 použité ako neonacistická šifra. Sabová nezabúdala prízvukovať, že čísla samé o sebe nič neznamenajú. Také čísla majú podľa jej slov význam iba v spojení s extrémizmom a tak súd skúmal či také spojenie bolo zistené u Kotlebu v čase, keď šeky odovzdával.

Domov
Zdieľať
Diskusia