Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2020, 7:06
Čas čítania 0:43
Matej Krajčovič

Britskí leteckí záchranári majú novú pomôcku. K zraneným chcú lietať v raketových oblekoch

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Oblek chcú používať v ťažko dostupnom teréne. K pacientom, ku ktorým by išli 30 minút, sa dostanú za 90 sekúnd.

V prípade záchrany života ide často o sekundy. Bežné sanitky sa musia predierať hustou dopravou a helikoptéra zas nemôže pristávať v lese ani v hustej zástavbe. 

Jedna z britských leteckých záchraniek preto otestovala nový raketový oblek, ktorý by na miesto zásahu rýchlo dopravil aspoň jedného zdravotníka s dobre vybaveným batohom. Ten by bol schopný poskytnúť zranenej osobe prvú pomoc. 

S nápadom prišiel priamo riaditeľ záchranárov. Podľa neho by sa záchranár v obleku vedel k pacientovi dopraviť za 90 sekúnd, kým chôdza najmä v ťažkom horskom teréne by mu mohla trvať aj pol hodinu. 

„Mesačne sú desiatky pacientov v rámci malého, ale komplexného areálu v Lake District. Videli sme potrebu. Čo sme nevedeli isto bolo, ako bude toto fungovať v praxi. Teraz sme to zistili a je to, celkom úprimne, úžasné,“ povedal Andy Mawson, ktorý má pod palcom oblasť na severozápade Ostrovov.

Odporúčané
Viac ako 150 záchranárov dostalo pitný režim na boj s koronavírusom. V špeciálnych oblekoch sa vysoké teploty nezvládajú ľahko Viac ako 150 záchranárov dostalo pitný režim na boj s koronavírusom. V špeciálnych oblekoch sa vysoké teploty nezvládajú ľahko 6. mája 2020, 17:35

Testovacím pilotom bol Richard Browning, zakladateľ spoločnosti Gravity Industries, ktorá podobné obleky (jet suits) vyrába. Aj on potvrdzuje, že najväčším benefitom je rýchlosť transportu.

Oblek má dva mini raketové motory pre každú ruku, pilot teda smer letu reguluje iba pohybom rúk.  

Domov
Zdieľať
Diskusia