Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2020, 15:31
Čas čítania 1:22
Tímea Krauszová

Microsoft slávi veľký úspech: Po dvoch rokoch vytiahli z morského dna svoje servery, stále fungujú ako nové

TECH MICROSOFT
Uložiť Uložené

Dokonca sú spoľahlivejšie a energeticky výhodnejšie ako datacentrá na súši.

Tímu morských špecialistov sa podarilo vyloviť kontajner, v ktorom umiestnili servery firmy Microsoft. Servery boli pod vodou dva roky v rámci projektu Natick, ktorého cieľom je nájsť udržateľnú, spoľahlivú a cenovo dostupnú možnosť fungovania datacentier.

Experiment prebiehal na škótskych ostrovoch Orkney Islands a po úspešne ukončenej druhej fáze technologický gigant tvrdí, že podmorské servery sú nielen možné, ale aj ekonomicky výhodné a spoľahlivejšie ako servery na súši. Microsoft o tom informoval v tlačovej správe.

Microsoft slávi veľký úspech: Po dvoch rokoch vytiahli z morského dna svoje servery, stále fungujú ako nové
Zdroj: Microsoft

Viac ako osemsto serverov strávilo dva roky pod morom

Testovanie podmorských serverov spustili už v roku 2015. Vtedy v Kalifornii zhodili jedno datacentrum do mora, aby odsledovali, či je vôbec možné, aby fungovalo pod vodou. Neboli si istí, či tesnenie vydrží a či sa technológie nepokazia. Test dopadol na výbornú, a preto v roku 2018 zhodila firma Microsoft 864 serverov do Škótskeho mora.

Šlo o 27,6 PB úložného priestoru, ktorý celé dva roky fungoval v hĺbke približne 35 metrov. Napriek počiatočným obavám sa aj táto fáza projektu vydarila a firma hlási obrovský úspech.

Odporúčané
Grafické orgie a revolúcia v hraní vďaka next-gen konzolám. Toto je 10 najočakávanejších hier záveru roka 2020 Grafické orgie a revolúcia v hraní vďaka next-gen konzolám. Toto je 10 najočakávanejších hier záveru roka 2020 9. septembra 2020, 14:59

Podľa tímu expertov projektu Natick by servery pod morom mohli byť účinnejšie. Spotrebujú menej energie, navyše, všetka energia na Orknejoch je z udržateľných zdrojov. Servery hlásajú len 1/8 chybovosti v porovnaní s rovnakými komponentmi na súši.

Pod morom, v dokonale uzavretom kontajneri, ich neohrozuje kyslík či vlhkosť, ktoré spôsobujú koróziu. Nemuseli sa ani obávať o zbytočné výkyvy v teplote, pretože v hermeticky uzavretom kontajneri nebolo striedanie dní a nocí či ročných období problémom.

Najväčším úspechom je však fakt, že kontajner je bežnej obchodnej veľkosti, čo znamená, že v budúcnosti by takýmito podmorskými úschovňami mohli zásobovať svet. Snažili sa vytvoriť praktické riešenie, ktoré by mohli ďalej predávať.

Microsoft slávi veľký úspech: Po dvoch rokoch vytiahli z morského dna svoje servery, stále fungujú ako nové
Zdroj: Microsoft

Keďže dopyt po cloude neustále rastie, fakt, že nemusia míňať na infraštruktúru alebo zabezpečenie serverov značne znižuje cenu za datacentrá. Okrem toho môžu využívať solárnu či veternú energiu (niečo, čo servery na súši považujú za nanajvýš nespoľahlivý zdroj energie), čím znižujú aj dopad na životné prostredie.

Microsoft slávi veľký úspech: Po dvoch rokoch vytiahli z morského dna svoje servery, stále fungujú ako nové
Zdroj: Microsoft

V poslednom štádiu bude Microsoft zisťovať, či sa im podarí servery jednoducho vybrať z kontajnera a zrecyklovať ich, keď im skončí životnosť. Ak áno, podarilo by sa im vytvoriť trvalo udržateľné riešenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia