Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. septembra 2020, 11:07
Čas čítania 2:12
Tímea Krauszová

Pred 85 rokmi sa stal hákový kríž symbolom nacistického Nemecka. Spája sa však aj s inými významami

HISTÓRIA NACIZMUS
Uložiť Uložené

Hákový kríž sa stal symbolom „čistej“ árijskej spoločnosti.

15. septembra 1935 prijalo nacistické Nemecko novú vlajku: v popredí čierny hákový kríž na bielom kruhu, výrazná červená na pozadí. Hákový kríž či svastika sa tak stala symbolom plánovanej novej spoločnosti – „čistej“, árijskej spoločnosti a dodnes ju v tomto význame používajú mnohé extrémistické skupiny.

V minulosti sa však svastika nespájala s nenávisťou, nacizmom či extrémizmom. Jej príbeh je rozmanitý a tisícky rokov starý, uvádza Holocaust Encyclopedia.

Svastika na budove v Soule.
Svastika na budove v Soule. Zdroj: Wikimedia Commons / Svdmolen

Znovuobjavenie hákového kríža

Hoci v hinduizme, budhizme či odinizme sa hákový kríž využíva dodnes a samotný symbol je prinajmenšom 7000 rokov starý, v Európe sme ho znova našli koncom 19. storočia. Európania sa stále viac zaujímali o pradávne civilizácie Blízkej Ázie a Indie. Nemecký archeológ Heinrich Schliemann objavil hákový kríž v ruinách antickej Tróje.

Spojil ho s podobnými symbolmi, ktoré sa nachádzali na nemeckej keramike a špekuloval, že ide o náboženský symbol nemeckých predkov. Viacerí jazykovedci a historici pracovali s touto myšlienkou, ktorú však časom politicky prekrútili a pôvodný význam šikovne prekryli novým.

Odporúčané
Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike? Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike? 12. februára 2020, 16:11

Nacisti úplne zmenili význam svastiky

Svastika bola ešte začiatkom 20. storočia rozšírená a používali ju najmä v pozitívnom kontexte, znamenala priazeň alebo šťastie. Potom si však kultúrne dedičstvo tzv. árijskej kultúry, ktorú zdieľali ľudia naprieč Európou a Áziou, privlastnili nemeckí extrémisti a pripísali mu nový význam. Nešlo už o kultúru, no o árijskú identitu ako takú. Už v roku 1920 ju nacistická strana prijala za svoj symbol.

Viaceré pravicové nacionalistické hnutia si svastiku po prvej svetovej vojne tiež zvolili za svoje logo. Predstavovala „rasovo čistý“ štát a jej pôvodný význam sa od času, keď Nemecko ovládli nacisti, úplne stratil.

Aj Adolf Hitler o nej píše vo svojej knihe Mein Kampf. Vysvetľuje v nej, že po mnohých pokusoch sa mu podarilo načrtnúť novú vlajku. Zvolil červené pozadie, biely kruh a čierny hákový kríž, cituje ho Holocaust Encyclopedia.

Nemeckej ríše (tzv. Tretej ríše) (1935 - 1945)
Nemeckej ríše (tzv. Tretej ríše) (1935 - 1945) Zdroj: Wikimedia Commons
Odporúčané
Samovražedná misia, ktorá nacistom prekazila vývoj atómovej bomby. Nebyť týchto Nórov, druhá svetová vojna mohla skončiť inak Samovražedná misia, ktorá nacistom prekazila vývoj atómovej bomby. Nebyť týchto Nórov, druhá svetová vojna mohla skončiť inak 1. septembra 2020, 9:02

Nová vlajka znamenala nový režim

Hitler naschvál zvolil farby vlajky Nemeckej ríše (1871 - 1918), rezonovala s Nemcami, ktorí boli proti demokratickej republike. Šlo o šikovný marketingový ťah a výrazné logo, ktoré nabralo veľmi silný význam. V Árijcoch vzbudzovala pocit hrdosti, v Židoch a ostatných „nepriateľoch“ nacistického Nemecka zas hrôzu.

V marci 1933 vydal vtedajší prezident Paul von Hindenburg spolu s Adolfom Hitlerom dekrét, podľa ktorého sa nová vlajka mala vždy objavovať spolu s imperiálnou vlajkou. Svastika sa stala v Nemecku takou populárnou, že spolu s Hitlerovou tvárou sa objavovala dokonca aj na produktoch: na cigaretách, na káve či dokonca na formách na tortu. Viedlo to k tomu, že v máji 1933 museli používanie svastiky bez povolenia zakázať. 15. septembra 1935 sa nová vlajka stala jedinou oficiálnou vlajkou krajiny.

Adolf Hitler zdraví vojakov, ktorí bojovali po boku španielskych nacionalistov v Španielskej občianskej vojne, 1939.
Adolf Hitler zdraví vojakov, ktorí bojovali po boku španielskych nacionalistov v Španielskej občianskej vojne, 1939. Zdroj: Rare Historical photos

V ten istý deň schválili aj zákon na ochranu nemeckej krvi a nemeckej cti, ktorý zakazoval manželstvá aj milostné vzťahy medzi Židmi a „Nemcami alebo spriaznenými ľuďmi“. Židia mali dokonca zakázané dvíhať nemeckú vlajku so svastikou alebo používať jej farby. V priebehu vojny sa význam symbolu ešte viac posilnil.

Odporúčané
Nebyť ženy, ktorá im nosila 14 kilometrov v zime a v snehu jedlo, neboli by prežili, hovorí Slovák, ktorý prežil vojnu (Rozhovor) Nebyť ženy, ktorá im nosila 14 kilometrov v zime a v snehu jedlo, neboli by prežili, hovorí Slovák, ktorý prežil vojnu (Rozhovor) 29. augusta 2020, 11:42

Po skončení druhej svetovej vojny symbol v mnohých krajinách zakázali

Druhá svetová vojna v Európe skončila 8. mája 1945 bezpodmienečnou kapituláciou Nemecka západným Spojencom a Sovietskemu zväzu. Fašistickú diktatúru nahradila Nemecká demokratická republika a Nemecká spolková republika (až do zjednotenia v roku 1990). 

Symbol hákového kríža mnohé krajiny zakázali a jeho používanie je trestné aj na Slovensku. Svastika však má bohatú históriu, a preto by sme používanie symbolov či podobizní osobností, ktoré sa spájajú s nacistickým režimom, mali vždy robiť len v kontexte. Ľahšie sa tak dá vyhnúť nedorozumeniu. 

Odporúčané
Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi 1. septembra 2019, 12:15
Domov
Zdieľať
Diskusia