Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2020, 14:06
Čas čítania 2:01
Tímea Krauszová

Fotky, z ktorých behá mráz po chrbte: 11. septembra si pripomíname najbrutálnejší teroristický útok proti USA

Fotky, z ktorých behá mráz po chrbte: 11. septembra si pripomíname najbrutálnejší teroristický útok proti USA
Zdroj: TASR/AP
HISTÓRIA USA
Uložiť Uložené

Uplynulo 19 rokov od série teroristických útokov na Spojené štáty americké.

V piatok 11. septembra 2020 uplynulo 19 rokov od toho, čo teroristická organizácia al-Káida uskutočnila sériu útokov unesenými lietadlami na ciele v Spojených štátoch amerických. Devätnásť islamistov z teroristickej siete zaútočilo v štyroch dopravných lietadlách.

Dve vrazili do budov Svetového obchodného centra (World Trade Center) v New Yorku, tretie narazilo do budovy vedenia Ministerstva obrany USA Pentagonu vo Washingtone a štvrté sa zrútilo v štáte Pensylvánia. Nikto na palube týchto lietadiel neprežil. Celkovo pri teroristických útokoch z tohto dňa zomrelo v USA takmer 3000 ľudí z 93 krajín sveta, zranenia utrpelo ďalších asi 6000 ľudí.  

Škoda sa vyšplhala na 10 miliárd dolárov. Budovy WTC spadli za 102 minút, ich pád a následný požiar následne spôsobili obrovské škody a pády ďalších budov obchodného centra.

Ako prebiehali útoky

Amerika sa zobúdzala do bežného utorku. Ten náhle prerušil nečakaný stret lietadla s jednou z veží WTC. Spočiatku očití svedkovia ani médiá nevedeli, ako reagovať – nebolo jasné, či šlo o komerčný alebo súkromný let, veľké či malé lietadlo. 

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

O 8:46 miestneho času do severnej veže Svetového obchodného centra vrazil Boeing 767 rýchlosťou 790 km/h medzi poschodia 94 až 98. Okamžite zničil niekoľko bočných nosných konštrukcií a vybuchla väčšina leteckého paliva v nádržiach. Spätne vieme, že šlo o let číslo 11 leteckej spoločnosti American Airlines smerujúci z Bostonu do LA. Na palube bolo dohromady 92 ľudí.

Len o sedemnásť minút neskôr, o 9:03, vrazilo ďalšie lietadlo do južnej veže. Federálny úrad pre letectvo v reakcii na druhú zrážku zatvoril všetky letiská v New Yorku. Ďalší Boeing 767 spoločnosti United Airlines mal na palube 65 ľudí, ktorí pôvodne smerovali z Bostonu do LA.

Ľudia v budovách sa v zúfalej snahe zachrániť si život vyrútili na okná. Viacerí vyskočili alebo vypadli. Mnohých pochovali veže, ktoré sa po viac ako hodine zrútili.

New York sa ani nezačal spamätávať z útokov, keď prišla ďalšia rana. Tretie lietadlo s 59 ľuďmi na palube vrazilo do Pentagonu o 9:43, nasledovala evakuácia Bieleho domu a Kongresu. O dvadsať minút neskôr sa do polí Pensylvánie 120 km južne od Pittsburghu zrútilo štvrté lietadlo so štyridsiatimi ľuďmi na palube.

Vo videu nižšie americká CNN spojila zábery z 11. septembra, ktoré postupne ukazujú, ako sa útoky odohrali. 

Reakcia USA

V odpovedi na útoky začali Spojené štáty americké takzvanú Vojnu proti terorizmu. Chceli zosadiť Taliban, ktorý al-Káidu priamo podporoval, a tak zaútočili na Afganistan. „Teroristi pochádzali zo Saudskej Arábie a siedmich ďalších arabských krajín, pričom útok financovala teroristická organizácia al-Káida saudskoarabského militanta Usámu bin Ládina. Spojené štáty po ňom pátrali v rámci boja proti terorizmu, až ho napokon v Pakistane vypátrali a zastrelili príslušníci špeciálnej elitnej jednotky Seals. Smrť Usámu bin Ládina potvrdil 2. mája 2011 americký prezident Barack Obama,“ pripomína TA3.

Odporúčané
Dominik odišiel študovať do USA: Školné tu stojí 70-tisíc na rok, presadiť sa na Slovensku je náročné Dominik odišiel študovať do USA: Školné tu stojí 70-tisíc na rok, presadiť sa na Slovensku je náročné 22. januára 2024, 16:30

Pentagon zrekonštruovali a časom postavili nové WTC aj s pamätníkom. Rovnako postavili pamätný múr s menami obetí v Shanksville, kde sa zrútilo štvrté lietadlo.

Na Ground Zero, teda mieste, kde pôvodne stáli budovy WTC, si každoročne spomienkovým memoriálom pripomínajú tragickú udalosť. Zakaždým prečítajú aj všetky mená obetí. Prezident USA Donald Trump sa memoriálu zúčastní v Pentagone, ktorého časť tiež padla v rámci útokov.

Útoky ovplyvnili nielen USA a ich legislatívu, ale celý svet. Mnohé krajiny prijali prísne bezpečnostné opatrenia a protiteroristické zákony.

Fotografie z útokov v New Yorku a Washingtone

Domov
Zdieľať
Diskusia