Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2020, 13:39
Čas čítania 7:44
Tímea Krauszová

5 bratislavských táckarní: V ktorej sme sa najedli dosýta a kde sme si vychutnali tekutý zemiakový prívarok bez chuti?

GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Týždeň sme sa stravovali výlučne v jedálňach. Prečítaj si, ako to dopadlo.

Ako si spomínaš na školské jedálne? V dobrom alebo v zlom? Je celkom možné, že pre teba nemám dobrú správu: mnohí ľudia sa v jedálňach stravujú aj po skončení štúdia. Takzvané táckarne sú rýchle a zvyčajne aj lacné, v našom hlavnom meste ich je habadej. Dá sa v nich plnohodnotne a chutne najesť? Práve to som si overovala v priebehu jedného pracovného týždňa.

Odporúčané
Veľký test obložených bagiet: Ktorá sa nás snažila oklamať a prečo vyhral najväčší outsider? Veľký test obložených bagiet: Ktorá sa nás snažila oklamať a prečo vyhral najväčší outsider? 15. júla 2020, 10:26

Obedovala som výhradne len v táckarňach, aby som ti priniesla prehľad toho, čo v Bratislave zoženieš, ako to (ne)chutí a koľko za také obedy zaplatíš. Päť rôznych obedov v piatich rôznych prevádzkach som napokon zoradila podľa počtu bodov, ktoré si u mňa získali.

Hodnotili sme štyri rôzne kritériá, pričom za každé z nich mohla jedáleň dostať maximálne 10 bodov. Kritériá boli nasledovné:
1. priestor
2. chuť a vzhľad jedla
3. rýchlosť a obsluha
4. cena

Každý deň som si dala kompletné menu: polievku, druhý chod aj nápoj. K jedlu som si vždy vzala aj prílohu, no vyberala som len tie, ktoré museli v jedálni v daný deň pripraviť, napríklad uhorkový šalát namiesto nakladaných uhoriek.

Je dôležité dodať, že môj priemerný kalorický príjem je nízky: 1500 až 1600 kcal. Väčšinou som teda jedlá nedokončila, pretože pre mňa boli porcie priveľké. Okrem môjho hodnotenia v článku nájdeš aj menu jednotlivých prevádzok v daný deň, no nezabudni, že ponuka sa denne mení.

Nie je to po prvýkrát, čo som sa odhodlala vrátiť sa do jedální. Pred necelým rokom som ochutnala nemocničné jedlo na západe Slovenska a zisťovala som, prečo ho pripravujú tak, že zvyčajne skončia odfotené na sociálnych sieťach s nepekným komentárom. Prečítaj si, čo mi povedali ľudia, ktorí v nemocniciach zostavujú jedálničky.

Odporúčané
Takmer všetci na nemocničné jedlo nadávajú. Konfrontovali sme otázkami ľudí, ktorí sú za jedálničky a kvalitu jedla zodpovední Takmer všetci na nemocničné jedlo nadávajú. Konfrontovali sme otázkami ľudí, ktorí sú za jedálničky a kvalitu jedla zodpovední 5. februára 2020, 12:26
V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko stojí obed v samoobslužných jedálňach v Bratislave
  • Či sa z porcií dalo poriadne najesť
  • Kde bol najmilší personál
  • Kde chutil obed najlepšie
  • V ktorej prevádzke ti natuchne oblečenie a budeš z nej odchádzať s jedálenskou arómou

5. U Orbána

Jedáleň U Orbána sa nachádza na Malom trhu, v blízkosti bizniscentier v mestskej časti Nivy. Hoci som na obed prišla krátko po dvanástej, jedáleň nebola preplnená. Obedovali tam muži aj ženy v rôznom veku, jeden zákazník dokonca hovoril len po anglicky a pravdepodobne pracoval v blízkych bizniscentrách.

Čo ma hneď pri vstupe prekvapilo, bola absencia stoličiek: obedovať sa u Orbána dá len „na stojáka“. Má to však svoju výhodu, pretože sa tu vieš najesť rýchlo a zároveň nehrozí, že tvoje oblečenie „natuchne“ a celé poobedie budeš voňať ako školská kuchárka.

Typické jedálenské kachličky na stenách by mohli niektorým pripomenúť starú traumu, no veselý personál ti pravdepodobne vykúzli úsmev na perách. 

Jedáleň u Orbána na Malom trhu.
Jedáleň u Orbána na Malom trhu. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Na výber som mala medzi hráškovou a držkovou polievkou. Dala som si hráškovú, ktorá bola klasickou jedálenskou polievkou so zeleninou a krupicovými haluškami.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87984 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako chutil obed v jedálni U Orbana, a prečo sme mu strhli body za cenu
  • Ktorá prevádzka mala najlacnejší obed a či nám aj chutil
  • Kde (ne)nosili zamestnanci rúška
  • V ktorých jedálňach sa nedá platiť kartou
  • Kde bol personál taký milý, že sme im odpustili aj nepríjemný zápach
Domov
Zdieľať
Diskusia