Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2020, 14:34
Čas čítania 3:30
Tímea Krauszová

Minister školstva Gröhling: Moja práca nie je podľa minulých pravidiel plagiát, ale som pripravený čeliť následkom

NEWS BRANISLAV GRÖHLING SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Minister školstva dnes povedal viac k vlastnej diplomovke, ktorá sa dostala na pretras po škandále s plagiátom Borisa Kollára.

Minister školstva Branislav Gröhling na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že sa minulý týždeň stretol s jednotlivými slovenskými rektormi a nastavovali systém do budúcnosti, ktorý bude vraj v kontexte záverečných prác lepší. Pravidlá chceli nastaviť aj spätne, aby teda nový zákon platil aj na minulé záverečné práce. Priznal, že by takýto zákon ovplyvniť mohol aj jeho.

„Moja je spred 11 rokov a tematicky aj obsahovo nadväzuje na moju bakalársku prácu. V tom čase smernica schválená dekanom povoľovala, aby 50 % práce tvorila predošlá práca autora,“ vysvetlil situáciu s jeho vlastnou záverečnou prácou. Počas tlačovky pripomenul, že proces kontroly inicioval sám a je pripravený čeliť následkom. O jeho práci sa v posledných dňoch špekulovalo, že by tiež mohla byť plagiátom a nový zákon by ho teda zasiahol rovnako.

Na snímke Branislav Gröhling počas rokovania 8. schôdze Národnej rady 3. júna 2020 v Bratislave.
Na snímke Branislav Gröhling počas rokovania 8. schôdze Národnej rady 3. júna 2020 v Bratislave. Zdroj: TASR - Martin Baumann

Pri kontrole práce mu vyšla 31 % zhoda

„Na tejto škole som študoval 5 rokov, mám za sebou 10 semestrov, mám za sebou skúšky,“ povedal a dodal, že si dokonca pohľadal svoj starý index. Niektoré predmety urobil až na druhý pokus, odsedel si podľa jeho slov aj štátnice, ktoré urobil samostatne. „Nepovažujem za správne, aby sme práce z minulosti posudzovali podľa podmienok, ktoré sú dnes aktuálne.“

Gröhling pred týždňom na Facebooku povedal, že si opätovne nechal preveriť svoju diplomovku. Vraj by obstála, pretože zhoda 31 percent je v oblasti práva v poriadku. Denník N vo svojej analýze zistil, že Gröhling do diplomovej práce na tému terorizmus prevzal takmer celú svoju bakalársku prácu, aby si tak jej písanie uľahčil.

V mnohých úsekoch pritom chýbali citácie a zdroje textov, čím minister vytvoril dojem, že je autorom týchto častí on sám, aj keď v skutočnosti boli prevzaté z učebníc a iných kníh.

„V minulosti sme takto postupovali,“ reagoval na otázku novinárky z Denníka N. Podľa neho teda v minulosti bolo prístupné niektoré kopírované časti zadať do práce bez udania zdroja. Podľa slov ministra niektorí odborníci vrátane rektorov vyslovili názor, že takýto spôsob „citovania“ alebo práce so zdrojmi bol jednoducho prípustný, napriek tomu, že v dnešnom systéme by takáto zhoda mohla znamenať, že ťa k štátnej skúške ani nepripustia.

Argumentoval tým, že si okrem práce zložil aj všetky skúšky a svoju prácu si úspešne aj obhájil. „Vytvoril som si ju takým spôsobom, aj keď dnes by som ju už písal inak. Nie je hviezdna, nie je úžasná, ale tú prácu som reálne obhájil,“ povedal. Na základe tejto práce podľa neho môže zastávať funkciu ministra školstva. Záverečná práca je podľa neho len zlomok vysokoškolského štúdia.

Odporúčané
Diplomovka ministra školstva Gröhlinga je vraj kombináciou kompilátu a plagiátu Diplomovka ministra školstva Gröhlinga je vraj kombináciou kompilátu a plagiátu 13. júla 2020, 16:11

Nedostal som titul podvodom

Podľa neho nie je konfliktom záujmov, že pracuje na zákone, ktorý by mohol ľuďom za minulé záverečné práce odobrať diplom. Vraj ho to skôr bude len motivovať, aby bol ten zákon čo najlepšie napísaný. „V novom zákone bude možnosť, aby si človek sám zo svojej vôle požiadal o odobratie titulu. Nebude to teda plošné rozhodovanie, ale bude to na základe podnetov jednotlivých aktérov, pričom ten aktér môže byť aj dotyčný študent,“ povedal.

Ostro sa vyhradil, že svoj titul nedostal podvodom a okrem toho bude návrh zákona pripomienkovať ďalšie strany skôr, ako sa z neho stane zákon. Podľa neho je veľký rozdiel, v akom kontexte sa jeho práca teraz znova rieši. Či ide o jeho titul, alebo o to, že je vhodný na pozíciu ministra školstva. „„Nebudem hovoriť ani o chybe, ani o zlyhaní. Ale o tom, či na základe tejto práce môžem zastávať túto funkciu. Úplne v pohode sa postavím aj voči tomu zákonu a budem mu čeliť. Nepochybujem o tom, že aj vy (novinári) ma budete pri tom kontrolovať.“

Prečo je bola jeho online diplomovka dostupná a už nie je?

Hoci  podľa prvotných informácií v čase kauzy diplomovej práce Borisa Kollára požiadal svoju školu Gröhling o stiahnutie jeho práce, Denník N neskôr zverejnil vyjadrenie vysokej školy. Minister školstva vraj o utajenie svojej diplomovej práce nikdy nepožiadal.

„Diplomová práca vždy bola, je a bude prístupná v Akademickej knižnici PEVŠ k prezenčnému zapožičaniu a štúdiu. Na základe licenčnej zmluvy, ktorá je súčasťou všetkých záverečných prác, bola diplomová práca sprístupnená akademickej obci. V rozpore so znením licenčnej zmluvy bola práca prístupná aj v knižničnom informačnom systéme. Po upozornení bola táto chyba odstránená a autorovi sme sa ospravedlnili.“

Minister vysvetlil, že systém na kontrolu zhody u nás funguje až od 2012, preto vraj nevedel dať svoju prácu preveriť. Dal si to overiť v Českej republike. „Vypálilo to však proti mne.“ Pri preverovaní originality práce teda prišli na to, že napriek licenčnej zmluve bola práca 11 rokov zverejnená online. Gröhling podľa tohto zistenia požiadal školu, aby to vyriešila.

O tomto dnes informoval aj Denník N, ktorému zaslala svoje stanovisko aj Paneurópska vysoká škola. Preto dnes už práca nie je dostupná online, no naďalej je k nahliadnutiu v knižnici.

„Nie som prikovaný k tejto stoličke, no napriek tomu sa budem uchádzať o dôveru školskej obce, pretože chceme pokračovať v reformách,“ vyhlásil rázne a dodal, že v septembri, 5 mesiacov po vstupe do funkcie, chce prezentovať novelu školstva. Je pripravený aj na ťažký boj, ktorý ho vraj bude motivovať k rýchlejšej a tvrdšej práci. „Chceme, aby sme reálne posunuli školstvo v tomto období aspoň o trochu ďalej,“ uzavrel.

„Chceme pokračovať s vecami, ktoré sme nastavili,“ odpovedal na otázku, či nie je pochybná záverečná práca ministra školstva dôvodom na rezignáciu. Podľa požiadaviek poslancov z parlamentu sa rozhodne, či podnikne podobný krok ako Boris Kollár. Predseda parlamentu sa rozhodol svoj magisterský titul počas pôsobenia v Národnej rade nepoužívať, no z pozície takisto neodstúpil.

Domov
Zdieľať
Diskusia