Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júna 2020, 10:41
Čas čítania 9:12
Viktor Kniš

Loko Loko: Do väzenia som došiel, ako keby som bol zo základnej školy a vyšiel som odtiaľ ako s doktorandským titulom (Rozhovor)

Loko Loko: Do väzenia som došiel, ako keby som bol zo základnej školy a vyšiel som odtiaľ ako s doktorandským titulom (Rozhovor)
HUDBA LOKO LOKO
Uložiť Uložené

Loko Loko je na slovenskej rapovej scéne len relatívne krátko, aj napriek tomu už stihol ukázať, že si zaslúži stabilnú pozíciu a čaká ho veľká budúcnosť.

„Ja som do väzenia došiel ako keby som bol zo základnej školy a vyšiel som odtiaľ ako s doktorandským titulom,“ opisuje Loko Loko svoj pobyt za mrežami, pričom dáva jasne najavo, že pre neho nemal resocializačný charakter. Trestné činy páchal v zahraničí, pred niekoľkými rokmi sa vrátil na Slovensko a keď sa aklimatizoval, začal aktívne vydávať skladby. 

Odporúčané
TOP 5: Mladí slovenskí raperi, ktorých čaká veľká budúcnosť TOP 5: Mladí slovenskí raperi, ktorých čaká veľká budúcnosť 23. mája 2020, 12:30

Vizuálne ho spoznáš vďaka maske, ktorú má v každom videoklipe a na každej fotke. „Nie je to imidž, vychádza to čisto z toho, čo som robil predtým. Je to moja róba, môj outfit, ktorý som musel nosiť, keď som niečo musel robiť,“ vysvetľuje Loko Loko svoj motív nosenia kukly.

Od úplného začiatku vydáva skladby pod vlastnou platformou, má tak výrazný náskok oproti každému, kto buduje značku niekoho iného. Okrem toho, že vie pritvrdiť a často vzbudzovať rešpekt a strach, má cit aj pre melodickejšie polohy, v ktorých sa podľa všetkého cíti pohodlne.

V tomto rozhovore si prečítaš:
  • Za aké trestné činy Loko Loko sedel a aké to bolo vo väzení
  • Prečo pre neho nemalo väzenia resocializačný efekt a čo sa tam naučil
  • Prečo nikdy neudal svojich najbližších komplicov
  • Čo si myslí o Tekashim 6ix9ine, ktorý udal svoj gang, aby sa dostal na slobodu

Loko Loko: (Rozhovor)
Zdroj: Loko Loko/Instagram

Kto vlastne je Loko Loko a ako sa dostal na scénu?

Loko Loko som ja. Ťažko opísať, určite to však nie je raper, to je jasné. Nejaký ten štandardný, ako si to človek možno predstavuje, lebo Loko Loko najprv žil istý život a až potom sa dostal k tomuto. Ja som robil hudbu celý čas ako hobby, keď bol čas popri streete. Keď som došiel na Slovensko, tak som sa najprv musel aklimatizovať pár rokov a potom som sa tomu začal intenzívne venovať. 

Prvý track na YouTube máš z minulého roka, hudbu si teda robil aj predtým, áno?

Ja som začal robiť hudbu, keď som mal 13 rokov.

Aká je tvoja motivácia robiť hudbu? 

Chcem konečne robiť niečo legálne a niečo, čo ma baví. Tým, že ja nie som ochotný pracovať pre nikoho iného, tak toto bola asi tá jediná najlepšia cesta.

Odporúčané
Separ, Strapo, Bitman aj Ego nám vysvetlili, prečo sa do seba pustili na Instagrame Separ, Strapo, Bitman aj Ego nám vysvetlili, prečo sa do seba pustili na Instagrame 16. apríla 2020, 14:07

Už si to načrtol, rapuješ o tom, čo si prežil v minulosti, často hovoríš aj o trestných činoch. Nehrozí ti kvôli tomu niečo s orgánmi činnými v trestnom konaní?

Hrozí.. no, hrozí. Všeličo. 

Čiže rapovať v textoch o nejakých možných trestných činoch nie je safe? Lebo bežne to robia domáci raperi, že rapujú o tom, jak robia alebo robili hustle. Tak ma zaujíma, ako sa to dá uhrať pred súdom.

Takto ti poviem – všetky moje veci, ktoré sa týkajú kriminality, sa neodohrávali na Slovensku. Tým pádom je to relatívne safe pre mňa, aj keď rozprávam určite o veciach, o ktorých by som nemal rozprávať. Väčšina vecí, o ktorých hovorím, sú také, že som už za to sedel a je to tým pádom pasé. Ale sú tam nejaké veci, o ktorých by som za nemal zmieniť, ale tak robím to, lebo to nie je úplne „za rohom.“

Ty si v súčasnosti fulltime raper? 

Dnes som už fulltime raper, nemám inú náplň práce.

Ako teda vyzerá tvoj bežný deň?

Vstávam niekedy v rozpätí 8–10 ráno bez budíka, budík nepotrebujem. A robím. Musím hneď od rána pracovať, nejdem do sprchy ani nerobím nič iné – fajčím a pracujem. Buď píšem, buď nahrávam, alebo mixujem, podľa toho, čo práve treba spraviť. Môj deň nezačne predtým, ako som ja odrobil moju stránku. 

Pracuješ sólo alebo máš nejakých „svojich ľudí,“ s ktorými robíš?

Pracujem sólo.

A nahrávaš doma. 

Všetko robím z domu, od začiatku až dokonca po mix a master. 

„Ja som sa vo väzení naučil veľa z iných odvetví kriminality, všetko, čo som nerobil. Boli tam somnou pasáci, alebo tí, ktorí robili kidnapping,“ odpovedá Loko Loko na otázku, ako ho zmenilo väzenie. 

Na akej hudbe si vyrastal? 

Rôzne z tých deväťdesiatych rokov. Od Sade cez Stink a cez začiatky Biggieho, Paca a Nasa.

Ešte, aby sme si teda vedeli zaradiť, koľko máš rokov? Pokojne širší interval, ak nechceš alebo nemôžeš povedať. Viac alebo menej ako 30?

Povedzme, že viac, ako 25. 

Loko Loko: (Rozhovor)
Zdroj: Loko Loko/Instagram

Zmenilo ťa väzenie? 

Zmenilo? Takto – metaforicky. Ja som do väzenia došiel ako keby som bol zo základnej školy a vyšiel som odtiaľ ako s doktorandským titulom. Takto sa to dá asi najlepšie pochopiť. Neviem, nutne ma to neresocializovalo na úplne inú cestu, práveže naopak, ja som sa tam naučil všetko ostatné od každého, čo všetko robil, čo som ja nerobil, všetko som sa naučil. 

Ty si bol vo väzení viackrát?

Ja som bol len raz.

Ako ťa chytili? To bol vtej inej krajine, však?

Hlavne som sa tam dostal, lebo keď som mal 18 rokov, tak som otvoril obchod s oblečením, značka sa volala Carlo Colucci, čo sa tam predávala a pod pultom sa predávalo ďamo, aj 2-3 kilá denne. To bolo to hlavné.

Čiže to bolo to, z čoho si bol obžalovaný? Drogy.

No, to bolo to hlavné, ale ja som mal toho veľa. Už ako puberťák som robil všelijaké veci, kradnutie skútrov, prepady a lúpeže. 

Takže si mal najprv podmienku? 

To som ešte nemal, ale niektoré tieto prípady z puberty boli ešte otvorené a ja som prechádzal do dospelosti a to sa mi ako keby prenieslo. 

Odporúčané
Tekashi klamal, keď súdu povedal, že sa chce zmeniť a byť symbolom nádeje: 5 chýb, ktoré spravil 6ix9ine po prepustení Tekashi klamal, keď súdu povedal, že sa chce zmeniť a byť symbolom nádeje: 5 chýb, ktoré spravil 6ix9ine po prepustení 14. mája 2020, 10:44

A aké teda bolo to väzenie?

Ja som sa tam naučil veľa z iných odvetví kriminality, všetko, čo som nerobil. Boli tam somnou pasáci, alebo tí, ktorí robili kidnapping. Boli tam aj takí, ktorí obchodovali so ženami a práve od týchto všetkých som sa naučil, ako sa to robí. V teórii, samozrejme. Aj keď to má fungovať ako resocializácia, ale nemyslím si, že to tak nutne funguje, keď si s tými ľuďmi tam, kde som bol ja. 

Skús možno v krátkosti opísať aké to bolo, prípadne aj vyvrátiť niektoré stereotypy, napríklad komplikácie v sprche.

Komplikácie v sprchách – to neexistuje tam, kde som bol ja, lebo tam sú kabínkové sprchy, kde sa vieš zavrieť. Ostatné stereotypy, záleží, kde človek je a v ktorej fáze. Je iné, keď som bol vo vyšetrovačke, kde som bol 24/7 zavretý, čo sa potom uvoľní na 23/7,  o čom aj rapujem. Ono to tam funguje tak, že čím si bližšie k prepusteniu, tým máš väčší priestor na pohyb. V tej krajine sú také programy, že sa od izolácie dostaneš až po skoro úplnú slobodu.

Loko Loko o Tekashim: „Ja som tiež videl ľudí, ktorí boli najprv tvrdí a potom sa niekde pridali a stali sa z nich pi*e, lebo to nezvládali.“

Bol tvoj súdny proces spravodlivý? 

Bol, jednoznačne. Všetko, za čo som bol súdený, som aj spravil, to je bez debaty. Ja som to ani nikdy nepopieral. K tomu, za čo ma dostali a chytili, som sa priznal.

Z toho, o čom rapuješ vyplýva, že si nikdy neprezradil nič na svojich komplicov, resp. ľudí s ktorými si robil.Ja som hlavne práve kvôli tomu sedel. My všetci sme sedeli preto, lebo istí ľudia z našej organizácie začali prezrádzať. Samozrejme, aj niektorí civilní ľudia na nás niečo hovorili, ale to už sa nedá zmeniť. 

Loko Loko: (Rozhovor)
Zdroj: Loko Loko/Instagram

Máš teda priamo skúsenosť s udavačstvom, ako tým pádom vnímaš Tekashiho príbeh z pozície človeka, ktorý si to odsedel? 

Ja by som tiež mohol niekoho prezradiť v niečom a mohol by som sa dostať z veľkých problémov, ktoré mi napríklad dnes neumožňujú vycestovať zo Slovenska. Radšej som si zvolil cestu odpykať si trest, kým sa niektoré veci premlčia. Oveľa radšej budem takto, ako keby som mal niekoho udať. Lebo jediná cesta je priznať sa k niečomu, keď majú dôkazy. Sám som bol v tejto situácii a poznám ľudí, ktorí ešte doteraz kvôli tomu sedia ešte odvtedy, čo som tam bol ja. A to je veľmi dávno, keď mňa zavreli. 

Ja som videl aj jeho vyjadrenia, aj celkovo čo ľudia píšu, aj mne kvôli tomu ľudia písali. Ako to povedať.. ja viem, čo mu urobili oni, ja viem, že ho okoňovali oni. Ale on sa s nimi dal dokopy. Toto je začiatok a koniec diskusie. Veď on vedel, akí sú to ľudia, to nikto nemôže poprieť, že by nevedel, s kým sa spojil, to je blbosť. A keď už aj sám videl, že to je zle, je to jeho vina. Ja som tiež videl ľudí, ktorí boli najprv tvrdí a potom sa niekde pridali a stali sa z nich pi*e, lebo to nezvládali. Každý to sám musí dopredu zvážiť, či sa tam vnútri stane líder, alebo nie. 

Podľa mňa to vôbec nie je okej, ja mám celkovo na takéto veci veľmi striktný názor. 

Odporúčané
TOP 5: Tieto momenty priniesli do slovenského rapu melódiu a spev TOP 5: Tieto momenty priniesli do slovenského rapu melódiu a spev 1. júna 2020, 10:27

Je to dnes asi v rapovej komunite väčšinový názor. Myslíš si, že mu hrozí teraz reálne nebezpečenstvo? 

Určite. Tí ľudia v Amerike sú dosť hard, to nie je sranda, neviem si to ani predstaviť, ale určite nie je a ani tak rýchlo nebude v bezpečí. Ak teda vôbec niekedy bude. 

A po hudobnej stránke ho ako vnímaš? 

Nie je to nutne môj šálok kávy, ako sa hovorí, ale teraz by som povedal pi*ovinu, keby som povedal, že nemá talent. Ale to nemá nič s jeho osobnosťou, to sme veľakrát videli. Je veľa veľa hudobníkov, ktoré majú talent ale ako ľudia sú pi*e. Jedno neni to druhé. Chápem ale, prečo je okolo Tekashiho hudby hype. 

K tvojmu imidžu už prischla kukla. Máš v pláne to dodržiavať čo najdlhšie?

Je to tak, že zo začiatku som si ju chcel zložiť, nechcel som ju úplne nosiť. Ale čím dlhšie ju už mám, tým viac to ku mne celkovo prirastá a zodpovedá to mojej profesii, z ktorej prichádzam. Nemal som vždy práve takúto kuklu, ale mal som niečo, čo krylo tvár. Mohli to byť aj silonky, bárzčo – prvé, čo človek chytil, keď už musel. Maska k Loko Loko patrí. Nie je to imidž, vychádza to čisto z toho, čo som robil predtým. Je to moja róba, môj outfit, ktorý som musel nosiť, keď som niečo musel robiť.

Rozumiem tomu v klipoch, alebo na koncertoch, ale máš v pláne ukázať tvár verejne? Nemal by si problém pred fanúšikmi problém povedať, že ja som Loko Loko bez kukly? 

Ja nemám problém, súkromne a všade sa samozrejme pohybujem bez kukly, čisto ide o fotky alebo videá. Nemám problém niekomu povedať, že ja som Loko Loko. Lebo ja som Loko Loko a nie tá kukla. 

V jednom tracku vravíš, že aj vo väzení si mal na sebe Fendi. Aký je tvoj vzťah k móde ako takej a podľa čoho si handry vyberáš? 

Čisto len podľa toho, či sa mi niečo páči, alebo nie. Sú isté veci, ktoré by som nerobil, ale čo ti poviem. Rapujem aj o tom, že Loko Loko je sám o sebe flex, aj keď si dám F&F (značka módy, ktorú predáva Tesco pozn. red.) ale sú značky, ktoré mám rád mimo športových. 

„Ďalší mesiac budeme mať videoklip s Pil Cm na ten náš projekt s Daweedom Hustleom. A či by som robil s niekým, koho nepoznám? Neviem, záleží asi od toho, kto by to bol,“ odpovedá Loko Loko na otázku o spoluprácach.

Patrí podľa teba móda k hudbe?  

Ono to v prvom rade patrí k svetu, z ktorého pochádzam, ani nie tak hudbe. Ja netajím, odkiaľ som, došiel som sem zo Švajčiarska, kde keď sme došli, keď som bol malý, všetci tam nosili značkové veci. 

Ako si sa dostal do Švajčiarska? 

S mamou, keď som bol malý. 

Poďme ešte k tvojej aktuálnej tvorbe. Už si vlastne avizoval, že niečo chystáš, ako to teda bude? 

Doteraz som to ešte nezverejnil. Pôvodne som plánoval vydať Icebreaker ako môj debutový album, ale nakoniec to tak nebude. Dohodli sme sa s Daweed Hustle, že vydáme spoločný projekt ako spoluprácu.

Takže Icebreaker odkladáš? 

Zatiaľ je to mimo, nebudem to riešiť, aj keď už mám aj ďalšie plány. Ale vidím to tak, že by to mohlo byť ku koncu roku. Nezrušil som ho úplne, ale nevenujem sa mu. 

Kedy máme čakať teda projekt s Daweedom Hustleom?

Bude sa to volať Istropolis ako náš prvý singel a zatiaľ to plánujeme na júl.

Loko Loko: (Rozhovor)
Zdroj: Loko Loko/Instagram

Rap už má dnes relatívne veľa subžánrov, ty sa v ćom cítiš nakomfortnejšie? Máš blízko aj k tomu, čomu sa hovorí trap aj po stránke textovej a hudbnej, ale zároveň na iných trackoch máš blízko aj skoro k spevu alebo melodickým linkám. 

Určite trap. Aj v projektoch to podpisujem ako trap, keď to hádžem na streamovacie služby. Veľmi nie som zástanca toho, keď niekto hovorí, že hudba v minulosti bola lepšia, ako teraz. A ja prichádzam z tej doby. Nie som mladý. Ja žijem trap a nemám prečo hľadať dôvody, prečo bolo kedysi lepšie. Zároveň si myslím, že má na mňa vplyv aj R&B. Hlavne tie staršie vecí napríklad na projekte Žraloky. Stále je to trap, ale sú tam prvky R&B. 

Ako ideš po hudobných produkciách, ako si vyberáš? Lebo s lokálnymi ľuďmi nerobíš.

Nepracujem vôbec s našimi producentami, maximálne, keď to išlo na iné projekty, napríklad na Karlov projekt to robil Special Beatz, ale to bolo jeho. Čo mám mojich producentov, ja som sa dlho utápal v YouTube a hľadal týchto ľudí, ktorí zodpovedajú vajbu, ktorý hľadám. 

Odporúčané
Separov album nahrali na torrenty, uploadovali na stiahnutie a posielali kamošom. Aké tresty im teraz hrozia? Separov album nahrali na torrenty, uploadovali na stiahnutie a posielali kamošom. Aké tresty im teraz hrozia? 24. apríla 2020, 15:27

Ako to máš so spoluprácami? Robil by si aj s niekým, koho nepoznáš len preto, lebo je známy? 

Ďalší mesiac budeme mať videoklip s Pil Cm na ten náš projekt s Daweedom Hustleom. A či by som robil s niekým, koho nepoznám? Neviem, záleží asi od toho, kto by to bol. V prvom rade mi je úplne jedno, či je niekto známy, alebo menej známy, pokiaľ sa mi to páči a je to to, čo hľadám. Keď je niekto dobrý, nezáleží na tom. Veď ja tu tiež nie som dlho, takže je to ako keby to isté z opačnej strany, keď sa niekoho iného opýtaš na mňa. Keď je niekto dobrý, nie je o čom, neriešim, kedy začal a či už vôbec začal. 

Čo ešte do konca roka plánuješ?

Plánujem shows naživo, ideme na to hneď, keď to situácia dovolí, teším sa na to odvtedy, čo som bol na Traplife v Trnave. Bol to v tom čase veľký škrt, rozbehlo sa to a hneď zastavilo. Stihol som odohrať len jednu show. 

Domov
Zdieľať
Diskusia