Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2020, 19:44
Čas čítania 2:18
Viktor Kniš

Luxusné domy, autá, zbrane a miliónové zmenky. Toto je zaistený majetok Mariana Kočnera, ktorý môže prepadnúť štátu

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Televízia JOJ získala súpis majetku Mariana Kočnera, ktorý v zmenkovej kauze zaistil Úrad špeciálnej prokuratúry.

Keď Mariana Kočnera odsúdil Špecializovaný trestný súd na 19 rokov, okrem obhajoby sa odvolala aj obžaloba. Prokurátor Ján Šanta totiž žiada pôvodný 20-ročný trest a taktiež trest prepadnutia majetku. Okrem Kočnera v kauze televíznych zmeniek za skoro 70 miliónov eur neprávoplatne odsúdili aj Pavla Ruska, v jeho prípade však Ján Šanta nepredpokladá, že by trest prepadnutia majetku prichádzal do úvahy.

Naopak, Marian Kočner je podľa neho solventný, čo vyplýva aj zo súpisu majetku, ktorý zaistil Úrad špeciálnej prokuratúry od roku 2018. O súpise informuje webový portál novinky.sk aj TV Joj v televíznej reportáži. 

Odporúčané
Marian Kočner: Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke, len úplný idiot by dal zavraždiť novinára Marian Kočner: Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke, len úplný idiot by dal zavraždiť novinára 30. apríla 2020, 16:38

Majetok zaisťovali postupne

Ján Šanta v reportáži TV Joj vysvetlil, prečo Úrad špeciálnej prokuratúry zaisťoval Kočnerov majetok postupne a trest prepadnutia majetku žiada až v odvolaní na Najvyšší súd. Podľa neho totiž indentifikácia hnuteľného aj nehnuteľného majetku prebieha ako živý proces, ktorý sa môže objavovať postupne. Preto vyčkával do posledného možného momentu, keďže Najvyšší súd je posledná odvolacia inštancia zo Špecializovaného trestného súdu.

Noviny.sk zistili, že Kočnerovi zaistili ešte v roku 2018 krátko po vzatí do väzby dom v Bernolákove, apartmán, pozemky v Bratislave, zmenky a akcie. O nehmotný majetok v podobe zmeniek prišiel kvôli obvineniu z ekonomickej trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Donovaly. 30 zmeniek v celkovej hodnote viac ako 10 miliónov a ďalších 55 akcií za 826-tisíc eur teraz môže prepadnúť v prospech štátu. 

Pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka, kde je Marian Kočner rovnako obžalovaný, mu bolo zaistené motorové vozidlo Bentley, v súvislosti so zmenkovou kauzou aj vozidlo Aston Martin a 2 štvorkolky. Pri tohtoročnom zásahu NAKA v Kočnerovom dome a firmách ešte zaistili strelné zbrane.

Odporúčané
Marian Kočner chcel odísť zo Slovenska. V deň uväznenia už mal pripravené súkromné lietadlo a jachtu Marian Kočner chcel odísť zo Slovenska. V deň uväznenia už mal pripravené súkromné lietadlo a jachtu 7. februára 2020, 7:46

Nevedeli, či je bohatý

„Bol tu návrh na peňažný trest 300-tisíc.“ hovoril pri rozsudku v kauze zmenky Emil Klemanič. Nakoniec však nevedel súd vyhodnotiť, nakoľko je Kočner bohatý a nemohol to posudzovať na základe medializovaných informácií. Súd preto uložil Kočnerovi vo februári 2020 peňažný trest 10-tisíc eur, ktorý považuje za primeraný a vymožiteľný.

Marian Kočner a Pavol Rusko čelili obžalobe z toho, že sa mali pokúsiť okradnúť spoločnosť TV Markíza o približne 69 miliónov eur. Oni tvrdili, že zmenky sú pravé a podpísali ich ešte v roku 2000, resp. 2001 ako urovnanie sporov. Prokurátor Ján Šanta tvrdil, že ich Kočner a Rusko podpísali až v roku 2016 a peniaze si Kočnerova firma nárokuje neprávom. 

Tento súdny proces prebiehal paralelne s ďalšími, Kočner je obžalovaný z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obvinený z ďalších ekonomických trestných činov či podplácania sudcov, Rusko z prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. 

Jachtu nezaistili

Marianovi Kočnerovi veľmi záležalo na jeho hmotnom majetku, čo dokazuje aj 20-minútová nahrávka, ktorú zverejnil Denník N. Podnikateľ na nej rozpráva o svojej jachte – ide o monológ, v ktorom opisuje, ako si kúpil jachtu, aké sú jej technické parametre a akým spôsobom ju využíva.

Luxusná loď má 22 metrov a Kočner ju nazval Pegas. Ide o značku Ellegance a z nahrávky vyplýva, že si ju podnikateľ zapletený aj do mnohých káuz ekonomického charakteru, zadovážil si ju na medzinárodnom veľtrhu, pretože si ju následne mohol dať upraviť podľa svojich predstáv. „Mám loď presne takú, akú som chcel, a môžem povedať, že mi na nej naozaj nič nechýba,“ hovorí na nahrávke.

Keď počas jedného z pojednávacích dní v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej právni zástupcovia poškodených Lipšic a Kvasnica zisťovali, aké sú prípadné možnosti Kočnera uhradiť škodu 1 milión eur Zlatici Kušnúrovej a ďalší 1 milión Kuciakovcom, okrem zmeniek spomenuli aj jachtu. 

Práve luxusná jachta Pegas v odhadovanej hodnote asi 4 milióny eur nie je súčasťou majetku, ktorý prokurátor Marianovi Kočnerovi v auguste 2018 zaistil. Podľa dostupných informácií je dôvodom skutočnosť, že ju nemal registrovanú na Slovensku, ale na Malte. 

Luxusné domy, autá, aj zbrane a miliónové zmenky. Toto je zaistený majetok Mariana Kočnera, ktorý môže prepadnúť štátu
Zdroj: Denník N
Domov
Zdieľať
Diskusia