Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2020, 9:22
Čas čítania 1:11
Vl Mi

Kotlebovcom mizli stránky, Matovičove video malo až 1 600 000 zhliadnutí. Facebook bol hybnou silou parlamentných volieb

NEWS IGOR MATOVIČ RTVS
Uložiť Uložené

Podľa MEMO 98 a GLOBSEC Policy Institute si RTVS neplnila svoju úlohu a museli ju zatupovať komerčné médiá.

MEMO 98 a GLOBSEC Policy Institute zmapovali parlamentné voľby v informačnom priestore, spoločne vydali tlačovú správu – slovenskí občania mali v ostatných parlamentných voľbách dostatok informácií na kvalifikované rozhodovanie.

Dôležitú úlohu počas parlamentných volieb podľa organizácií zohrával Facebook. „Fenoménom volieb bola zásadná rola Facebooku, ktorý prvýkrát výraznejšie ovplyvnil spôsob informovania počas kampane pred parlamentnými voľbami na Slovensku,“ píšu analytici s tým, že netreba zabúdať na to, že v porovnaní s televíziou trikrát menej ľudí čerpá politické informácie z webov a až šesťkrát menej ľudí zo sociálnych médií.

Odporúčané
Slovensko zriadilo permanentný krízový štáb. Chceme tak zosúladiť procesy medzi jednotlivými rezortmi, povedal premiér Matovič Slovensko zriadilo permanentný krízový štáb. Chceme tak zosúladiť procesy medzi jednotlivými rezortmi, povedal premiér Matovič 23. marca 2020, 16:54

Video OĽaNO Pred Počiatkovou vilou na francúzskej Riviére dosiahlo viac ako 1,6 milióna videní, pričom aj iné videá hnutia patrili k najviac interaktívnym postom. Facebook zároveň mazal pochybné stránky, ktoré šírili dezinformácie. 

„Facebook síce pozastavil pro-kotlebovský Kulturblog a niekoľko ďalších stránok podporujúcich ĽSNS, tie však promptne zareagovali založením nových stránok, ktoré bez problémov fungujú ďalej,“ informujú. Facebook napríklad nezmazal videá strany Smer-SD, portál Youtube ich však stopol.

„Významnú úlohu v predvolebnej kampani zohrali webové a facebookové stránky, ktoré aj bez oficiálnej príslušnosti presadzovali záujmy určitých politických strán, hlavne ĽSNS. Vytvárali tak prepracovanú sieť podporovateľov a šíriteľov, ktorí systematicky a opakovane zdieľali obsah priaznivý pre tieto strany,“ vysvetľuje Katarína Klingová, senior analytička organizácie GLOBSEC Policy Institute.

Odporúčané
Záznam: V Španielsku za jediný deň zomrelo na COVID-19 až 738 ľudí, môže ich byť ešte viac Záznam: V Španielsku za jediný deň zomrelo na COVID-19 až 738 ľudí, môže ich byť ešte viac 25. marca 2020, 7:25

Správa sa venuje aj RTVS. „Je škoda, že v čase, keď nám informačné prostredie zasmraďujú rôzne dezinformačné naratívy, nemáme väčšiu oporu vo verejnoprávnych médiách, ktoré by boli nestranným a spoľahlivým zdrojom informácií,“ hovorí Rasťo Kužel z organizácie MEMO 98. Verejnoprávnu funkciu RTVS suplovali podľa správy najmä súkromné médiá s tým, že v televízii dostávali väčší priestor vládni politici.

Na záver organizácie spomínajú odporúčania, napríklad upraviť financovanie RTVS a zabezpečiť nezávislosť verejnoprávnych médií. „Nadnárodné technologické firmy (Google, Facebook a další) by mali urobiť všetko preto, aby zlepšili transparentnosť online politickej reklamy a promptne reagovali na obsah, ktorý porušuje ich štandardy, resp. národnú legislatívu,“ píše sa v správe.

Domov
Zdieľať
Diskusia