Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2020, 8:05
Čas čítania 25:29
Viktor Kniš

Záznam: Z týchto miest pochádza 19 nových nakazených koronavírusom

NEWS
Uložiť Uložené

Situáciu okolo koronavírusu sledujeme v živej reportáži, v ktorej mapujeme dianie na Slovensku aj vo svete.

Počet nakazených na Slovensku dnes stúpol o 19

Na Slovensku sme včera zaznamenali prvé úmrtie spojené s koronavírusom. Pacientka trpela aj ďalšími vážnymi chorobami, Pellegrini zatiaľ odmietol COVID-19 ako príčinu

•  Na Slovensko dorazilo lietadlo s predraženými zdravotníckymi pomôckami z Číny, doviezlo milión rúšok a 100-tisíc rýchlotestov

Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Živý prenos sme pre dnešný deň ukončili, ďakujeme za pozornosť, pokračovať budeme opäť zajtra ráno.

21:15Vypočuj si náš pravidelný podcast o koronavíruse, v ktorom každý deň mapujeme všetky dôležité informácie z domova aj zo sveta. Nechýbajú ani pozitívne správy. 

Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

21:05 – Streamovacia platforma Netflix bude musieť znížiť kvalitu videí, pretože je internet preťažený. Americkú spoločnosť o to požiadal  európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton a tá vzhľadom na situáciu súhlasila. Obmedzenie bude trvať nasledujúcich 30 dní (cnn)

20:52 – Nadácia Orange zriadila špeciálny fond pomoci. Formou otvorenej grantovej výzvy podporí organizácie a zariadenia prispievajúce k riešeniu nepriaznivej situácie v dôsledku šírenia nového koronavírusu. Plánované grantové programy pozastavuje.


„Primárne sa chce fond pomoci zamerať na projekty, ktoré prispejú k zabezpečeniu nevyhnutnej materiálnej podpory, personálnych kapacít, ale aj prípadnej adaptácii organizácií a zariadení na túto situáciu s cieľom predchádzať rizikám spojeným s útlmom ich činnosti, a tak ohrozeniu ich ďalšieho fungovania,“ priblížila hovorkyňa za Orange Slovensko. (tasr)

20:47 – V Poľsku dnes pribudlo 70 nakazených, celkovo ich je 355, zatiaľ nikto nezomrel. (wyborcza)

20:34 – Vo Francúzsku dnes kvôli koronavírusu prišlo o život ďalších 108 ľudí, celkovo majú v krajine asi 11-tisíc infikovaných, asi desatina je vo vážnom stave. (lemonde)

20:25 – Prieskum AKO: Slováci v čase koronavírusu najviac dôverujú prezidentke Zuzane Čaputovej. Na druhom mieste je Peter Pellegrini a na treťom Igor Matovič. Prezidentke dôveruje viac ako 78 % ľudí, dosluhujúcemu premiérovi viac ako 74 % a novému premiérovi viac ako 63 %. 

20:15 – Rezort diplomacie doteraz eviduje celkovo 2500 žiadosti o repatriáciu na všetkých kontinentoch. V súvislosti so situáciou s novým koronavírusom o tom TASR informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga.


„Náš krízový manažment a konzulárny odbor postupne rozbehli repatriáciu našich občanov po zemi (autobusmi), a to z Prahy, Budapešti, Viedne či Ľubľany,“ priblížil Tomaga. Mnoho občanov podľa jeho slov už doviezli z Rakúska, pricestovali ľudia z Tenerife či Kanárskych ostrovoch. (tasr)

20:05 – Do Benátok sa vrátili aj delfíny, voda v kanáloch sa tak výrazne vyčistila. Svetoznáme kanály sú zrazu priezračne číre. Vrátili sa do nich labute, ryby a určite zmizol aj typický zápach.

19:55 –  V areáli Fakultnej nemocnice v Žiline pribudol hlavný červený stan. Týmto spôsobom postupne riešia situáciu všetky slovenské nemocnice s cieľom filtrovať pacientov, aby do priestorov nemocnice nevstúpili nakazení koronavírusom. Priamo v stanoch sa netestuje na koronavírus, pacientu prechádzajú len základnými testami, meraním teploty a kontrolou ďalších potenciálnych príznakov. 

19:45 – Mesto Prešov v spolupráci so Slovenským červeným krížom pripravilo látkový materiál určený na výrobu ochranných rúšok v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Výrobu bude realizovať OZ Podaj a ľuďom ich rozdajú i mestskí policajti. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.


„Ide predovšetkým o bavlnené kusy textilu, ktoré darovali ľudia na pomoc obyvateľom z Mukačevskej ulice. Obyvatelia dotknutí výbuchom plynu a následným požiarom však takéto množstvo nedokázali využiť a doteraz si ich nevyzdvihli. Mesto sa preto snažilo nájsť pre tento materiál iné využitie a pomôcť tak zabezpečiť výrobu rúšok pre ďalších ľudí,“ uviedla Šitárová.

19:36Pozri si celý prejav prezidentky Zuzany Čaputovej.

19:27 – Všetko, čo MUSÍŠ vedieť o rúškach: Ako ich správne nosiť, čo nikdy nerobiť a ako nás chránia.

Možností, ako si chrániť tvár, máš hneď niekoľko, chirurgické rúško a respirátor sú najspoľahlivejšia ochrana (96,35 %). Môžeš si však pomôcť vecami, čo nájdeš doma. Veľmi účinné je napríklad vrecko do vysávača (94,35 %) a je tak spoľahlivá ochrana. Zachytáva totiž častice veľkosti vírusu (0,02 mikrónu).

Menej efektívne sú trebárs zmes bavlny (74,60 %), antibakteriálna obliečka na vankúš (65,62 %), tričko zo 100 % bavlny (69,42 %). Ak máš cez tvár šál, ten ťa chráni najmenej, ani nie na 50 %. 

Odporúčané
Všetko, čo MUSÍŠ vedieť o rúškach: Ako ich správne nosiť, čo nikdy nerobiť a ako nás chránia Všetko, čo MUSÍŠ vedieť o rúškach: Ako ich správne nosiť, čo nikdy nerobiť a ako nás chránia 19. marca 2020, 17:56

19:14Prezidentka Zuzana Čaputová predniesla oficiálny príhovor v televízii, v rámci ktorého sa poďakovala každému, kto v súčasnosti pomáha a prikladá ruku k dielu, aby sa situácia v súvislosti s koronavírusom čo najskôr stabilizovala. Poďakovala všetkým lekárom, záchranárom aj bezpečnostným zložkám, ale aj tým, ktorí ochotne zostávajú doma. 

Prezidentka poďakovala tiež dosluhujúcemu premiérovi Petrovi Pellegrinimu a členom krízového štábu za osobné nasadenie pri zavádzaní bezpečnostných opatrení a ich zodpovednú komunikáciu voči verejnosti. „Odvaha prijať razantné obmedzenia, ktorú v prvých dňoch krízy prejavili a ku ktorým výrazne pomohli aj predstavitelia bratislavských samospráv, nás dostali medzi krajiny, kde počet ochorení na koronavírus nestúpa nezvládnuteľným spôsobom,“ skonštatovala hlava štátu.


Podľa Čaputovej sa ľudia deň za dňom učia novú situáciu zvládať. Prejavuje sa to napríklad nosením rúšok. Ocenila disciplinovanosť a obetavosť občanov. Osobitne vyzdvihla tých, ktorí stoja nasadení v prvej línii, napríklad lekárov, zdravotné sestry, policajtov, hasičov, predavačov či laborantov. „Musí byť našou prvoradou snahou, aby ste práve vy boli pred rizikom nákazy najchránenejší. Spájame s vami našu nádej a vkladáme do vás našu dôveru,“ uviedla. Vyjadrila solidaritu tiež tým, ktorí majú obavy o svoju prácu alebo sa cítia byť ohrození zdravotne.


V závere prejavu Čaputová povzbudila ľudí. „Kríza, ktorej čelíme, je príležitosťou dostať zo seba to najlepšie, lepšiu verziu nás samých, a som hrdá na to, ako to zvládame,“ vyhlásila. Verí, že vírus porazíme.

19:05Pozri si najnovšie Freshnews nielen o koronavíruse, v ktorých si predstavíme aj niekoľko pozitívnych správ.

19:00 – V Česku pridáva O2 do ponuky televíziu PornHub. Divákom má spríjemniť izoláciu.

18:51 – Kým drvivá väčšina štátov v Európe už spravila veľmi razantné opatrenia, Švédsko naďalej nezatvorilo hranice, školy, obchody ani lyžiarske strediská. V súčasnosti má krajina 1400 potvrdených prípadov nákazy a 12 ľudí už o život prišlo. (welt.de)

18:42 – Kolumbia sa rozhodla zakázať návrat cestujúcim zo zahraničia vrátane svojich obyvateľov. Prezident Kolumbijčanom odkázal, že mali dosť času na návrat domov. Zatiaľ je v krajine 108 potvrdených prípadov nákazy. Brazília zatiaľ uzavrela hranice len pre cudizncov, domáci sa vrátiť môžu. (denník N)

18:29 – Vo Veľkej Británii stúpol počet obetí koronavírusu na 137. Portál Sky News informuje, že všetci, ktorí do teraz ochoreniu COVID-19 podľahli, mali vážne zdravotné problémy a boli vo veku 47 až 96 rokov. (sky news)

18:27 – V súčasnej situácii hľadá mesto Nitra spôsoby, ako vykryť neočakávané výpadky v príjmovej časti rozpočtu, ktoré samospráve vznikli. Podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbka radnica zatiaľ o podobnom opatrení, ako urobilo mesto Trnava, neuvažuje.


Trnavská radnica sa dohodla s odborovým zväzom na plošnom znížení platov zamestnancov úradu na 80 percent ich pôvodnej mzdy a primátor Peter Bročka sa vzdal celej svojej mzdy nad rámec minimálneho zákonného platu primátora. „Pokiaľ ide o šetrenie na mzdách zamestnancov, takéto riešenie predpokladá v prvom rade rokovania so zástupcami odborov. Zatiaľ sme s nimi o takejto možnosti nehovorili,“ uviedol Holúbek.

18:19 – V Taliansku za uplynulých 24 hodín pribudlo 427 mŕtvych v súvislosti s koronavírusom. Celkovo prišlo o život už 3405 ľudí, čím európska krajina prekonala Čínu, odkiaľ sa vírus do sveta rozšíril.  (bbc)

18:10 – Branislav Gröhling sa radí s odborníkmi o tom, aká bude budúcnosť slovenských škol, zatiaľ nie je zrejmé, kedy ich znovu otvoria, môže to byť o mesiac, alebo dokonca až v septembri. (denník N)

17:58Slovenské veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve vysvetľuje, ako bude prebiehať postupná repatriácia občanov. Môžu priletieť súkromným leteckým prepravcom za úhradu, alebo prísť autobusom zadarmo. Následne budú musieť absolvovať povinnú karanténu, kým ich v zariadeniach štátu neotestujú. 

17:54 – Talianske prístavné mesto Janov chce zriadiť nemocnicu na lodi, na ktorej by mohli lekári riešiť menej závažné prípady, malo by ísť o upravenú výletnú loď, kde bude pripravených najprv 25 izieb a neskôr až 400 jednoizbových kabín. (ansa)

17:45 – V nasledujúcich dňoch prídu pre situáciu okolo nového koronavírusu zo zahraničia späť na Slovensko stovky až tisíce Slovákov. Mnohí z Talianska a Španielska. Upozornil na to končiaci premiér Peter Pellegrini. Spoločne s dosluhujúcou ministerkou vnútra Denisou Sakovou a končiacim ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom žiadajú Slovákov, ktorí sa vracajú alebo už prišli zo zahraničia, o disciplinovanosť a rešpekt voči iným občanom Slovenska.

Problémom sa podľa nich stávajú tí, ktorí po návrate zo zahraničia odmietajú dodržať povinnú 14-dňovú karanténu v štátnych zariadeniach, ako je napríklad karanténne centrum v Gabčíkove. „Prosíme o disciplinovanosť všetkých občanov, ktorí prichádzajú do SR zo zahraničia. Nech si uvedomia, že ich prijíma republika, a nech majú troška zodpovednosti a solidárnosti k ľuďom, ktorí tu žijú dlhé roky či celý život, a nech dodržujú pravidlá, ktoré im nastavil štát,“ povedala Saková. (tasr)

17:38Ako je možné, že niektoré médiá uvádzajú celkový počet nakazených koronavírusom 123 a iné 124? Je faktom, že dnes stúpol počet nakazených o 19, zároveň však zomrela 84-ročná žena, ktorá bola vírusom nakazená, aj keď nebol príčinou smrti. Počet úmrtí na koronavírus na Slovensku je pre to stále 0, jeden nakazený človek zomrel a počet aktívnych nakazených je 123. 

17:27 – Američan nakúpil 17 700 antibakteriálnych gélov, chcel ich predávať za premrštené sumy. Stopli ho a teraz sa mu vyhrážajú smrťou.

Odporúčané
Američan nakúpil 17 700 antibakteriálnych gélov, chcel ich predávať za premrštené sumy. Stopli ho a teraz sa mu vyhrážajú smrťou Američan nakúpil 17 700 antibakteriálnych gélov, chcel ich predávať za premrštené sumy. Stopli ho a teraz sa mu vyhrážajú smrťou 19. marca 2020, 14:17

17:16 – Príslušníci ozbrojených síl sú pripravení na plnenie úloh najkritickejšej situácie pri šírení nového koronavírusu. Uviedol to po rokovaní vlády minister obrany Peter Gajdoš.


„Garantujem, že sme pripravení na pomoc občanom SR. Verím tomu, že občania sa na nás môžu spoľahnúť. Sme tu, tak ako sme deklarovali, 24 hodín denne sedem dní v týždni a po celý rok,“ povedal dosluhujúci šéf rezortu obrany. (tasr)

17:10 – Mesto Žilina pripravuje databázu dobrovoľníkov, ochotných v prípade potreby pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. Samospráva podľa záujmu pripraví možnosti vzájomnej pomoci pre seniorov, sociálne slabšie rodiny či rodiny v karanténe, ktoré potrebujú pomôcť s donáškou nákupov či inými činnosťami. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
Doplnil, že ľudia sa môžu prihlasovať online na stránke koronavirus.zilina.sk/chcem-pomoct.

16:57 – Z talianskeho Bergama musí telá mŕtvych odvážať armáda. Miestne rematóriá nestíhajú.

Odporúčané
Z talianskeho Bergama musí telá mŕtvych odvážať armáda. Krematóriá nestíhajú Z talianskeho Bergama musí telá mŕtvych odvážať armáda. Krematóriá nestíhajú 19. marca 2020, 16:54

16:46 – Viac než 700 požiadaviek od osamelých seniorov a imobilných ľudí odkázaných na pomoc druhých dostalo od pondelka (16. 3.) mesto Banská Bystrica, ktoré im pomáha so zabezpečovaním potravín, s liekmi či rúškami počas mimoriadnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom. Konštatoval to vo štvrtok na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko s tým, že krízový štáb mesta zasadá každý deň.


„Vymieňame si podnety z predchádzajúcich dní a diskutujeme o ďalších opatreniach. Klientske centrum mestského úradu dočasne slúži ako krízové call centrum. Som presvedčený, že vďaka našim ľuďom, ako aj dobrovoľníkom sa nám všetky požiadavky podarí vyriešiť,“ uviedol Nosko. Tie neustále pribúdajú.


Brezniansky primátor Tomáš Abel zasa vo štvrtok na sociálnej sieti opäť vyzval občanov, aby zbytočne nechodili po nákupoch. (tasr)

16:38 – Tri babičky sa k sebe nasťahujú, aby neboli počas šírenia koronavírusu osamote. Plánujú piť lacné víno a pozerať Netflix.

16:34 – Galavečer ankety Osobnosť televíznej obrazovky sa neuskutoční v plánovanom termíne. RTVS jeho aktuálny 20. ročník mala vysielať v sobotu 4. apríla. Pre zavedené preventívne opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu sa slávnostné vyhlásenie výsledkov zo strany organizátora posúva na najbližší možný termín. (tasr)

16:27Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo zoznam miest, z ktorých pochádza 19 nových nakazených koronavírusom:

Muž, domáca izolácia, Bratislava, Anglicko-cestovateľská anamnéza
Muž, domáca izolácia, Bratislava
Žena, infektológia Ružomberok, ČR-cestovateľská anamnéza
Žena, infektológia Ružomberok, ČR-cestovateľská anamnéza
Muž, FN Trenčín, Nedašovce
Muž, FN Trenčín, Trenčín
Muž, FN Trenčín, Skačany
Muž, FN Trenčín, Ilava
Žena, FN Trenčín, Nová Dubnica
Muž, FN Trenčín, Ilava
Muž, FN Trenčín, Trenčianska Turná
Žena, FN Trenčín, Trenčín
Muž, FNsP Prešov, Giraltovce
Muž, FNsP Prešov, Poprad
Žena, domáci odber, Bratislava
Žena, domáci odber, Bratislava
Muž, domáci odber, Bratislava
Žena, domáca izolácia, odber cez RÚVZ Nové Zámky, Štúrovo, kontakt s COVID-19
Muž, FNsP, Prešov, kontakt s COVID-19

16:18 – Získaj prístup k prémiovému obsahu zadarmo. S REFRESHER+ čaká na teba takmer 1000 článkov.

Ak patríš k väčšine ľudí, ktorí sú v týchto dňoch odkázaní tráviť svoj čas doma, určite sa ti bude hodiť prísun čerstvých informácií a pútavých tém. Naša redakcia na nich maká ako nikdy predtým. Výsledkom toho je množstvo nového obsahu denne. Aby sme ti sprístupnili všetko podstatné, máš možnosť na týždeň čítať všetky naše články bez toho, aby si za ne musel platiť. Stačí, ak sa zaregistruješ na skúšobný týždeň.

Záznam: Z týchto miest pochádza 19 nových nakazených koronavírusom

16:10 – Polícia pátra po páchateľovi, ktorý sa mal vo štvrtok nadránom vlámať do jednej z lekární v košickej mestskej časti Juh. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Jana Mésarová s tým, že polícia začala vo veci trestné stíhanie pre trestný čin krádeže.


„V tomto prípade boli predmetom záujmu páchateľa najmä peniaze. Z priestorov lekárne ukradol finančnú hotovosť i zopár škatuliek liekov. Výška škody, ktorá krádežou vecí a poškodením zariadenia vznikla, je predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ uviedla.

16:00 – Talianske mestečko je príkladom, ako môže agresívne testovanie obyvateľov poraziť koronavírus.

Mesto však začalo s takzvaným agresívnym testovaním. Všetkých 3 300 obyvateľov začali na nový koronavírus opakovane testovať. Na konci februára tak už Vò hlásilo 70 prípadov nákazy. 

Obec však bola uzatvorená do karantény a hoci testy ukazujú, že nákaza zasiahla približne 3 % obyvateľov, až polovica z nich neprejavovala žiadne symptómy. Nekašľali, nemali horúčku ani nič podobné. Keďže ich však miestne úrady otestovali, vedeli, že musia zostať v karanténe, aby epidémiu nešírili ďalej.  

 15:45 –  Prvý infikovaný Slovák koronavírusom je už doma, ide o 52-ročného muža z Kostolišťa (tvnoviny)

15:42 Za uplynulých 24 hodín v Česku stúpol počet nakazených z 572 na 631. V celej krajine platí zákaz vychádzať von bez rúška, tamojšia vláda zároveň obmedzila pohyb občanov. 

15:40 – Peter Pellegrini tvrdí, že keby bol premiérom ešte mesiac, pozastavil by repatriáciu občanov Slovenska, kým sa nespamätajú. 

15:35 – Podľa premiéra Petra Pellegriniho za posledných 24 hodín urobili 373 negatívnych testov na koronavírus. Celkovo by malo byť Slovensko schopné vyhodnotiť v najbližších dňoch až 700 testov denne. 

15:25 – Pellegrini ďalej o koronavíruse na Slovensku nerozprával. Svoj prejav venoval starej vláde, na ktorú apeloval, aby nereagovala na prípadné útoky novej vlády Igora Matoviča, ale venovala sa svojmu zdraviu. Novej vláde šéfa hnutia OĽaNO zároveň zároveň poprial veľa šťastia a skonštatoval, že preberá krajinu vo veľmi ťažkom období. 

15:19 – Slovensko má 19 nových prípadov nákazy koronavírusom.

15:17 – Po poslednom zasadnutí vlády Peter Pellegrini na tlačovej konferencii poďakoval svojim kolegom ministrom. „Robíme všetko pre to, aby sme novej vláde odovzdali krajinu plne funkčnú aj napriek extrémnej situácii,“ povedal. Menovite sa poďakoval ministerke vnútra Denise Sakovej, ktorá podľa neho prevzala na seba najťažšiu úlohu, pretože stojí na čele Ústredného krízového štábu a pracuje na komunikácii s celým svetom, aby zohnala dostatočne veľa zdravotníckych pomôcok pre lekárov. 

15:11 – Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach nemá aktuálne v súvislosti so šírením nového koronavírusu dostatok respirátorov pre zdravotnícky personál. Výpadok pociťuje aj pri iných ochranných pomôckach.


„Máme pripravené ochranné pomôcky, ale evidujeme totálny nedostatok respirátorov. Rúška si šijeme vo vlastnej réžii, s respirátormi sme vyslovene na dne. Musíme nejako prežiť do utorka (24. 3.), keď by sa ich mala vytvoriť rezerva,“ uviedol vo štvrtok riaditeľ NsP Prievidza Vladimír Vido.

15:04 – Takto vyzerá Bratislava počas núdzového stavu: Na ulicu len s rúškom, ľudia si ani nesadnú vedľa seba na stanici.

Zdá sa, že upozornenia vlády a médií zaberajú a začali sme situáciu brať vážne. Ľudia sa prechádzajú osamote, väčšie skupinky už na fotkách veľmi nevidieť.

Sledujeme NAŽIVO: Slovensko má 19 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkovo ich je 124

14:58 – Pacienti, u ktorých sa potvrdil nový koronavírus a sú hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, si aktuálne nevyžadujú pľúcnu ventiláciu ani starostlivosť na jednotke intenzívnej starostlivosti.


„Zdravotnícky personál nemocnice k dnešnému dňu odobral 132 vzoriek u pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19, spôsobené novým koronavírusom. Negatívnych je 105 vzoriek, piati pacienti sú pozitívni. K 54-ročnej hospitalizovanej pacientke, ktorá pracuje ako opatrovateľka v Rakúsku a pochádza zo Spišského Podhradia, pribudli ďalší štyria pacienti,“ uviedla Cenková.


Dvaja z nich sú hospitalizovaní v prešovskej nemocnici. Ide o mladého muža zo Svitu, ktorý pricestoval z Tirolska, kde pracuje. Druhý pacient je dôchodca z Giraltoviec. Ďalšia pacientka má ľahký priebeh ochorenia, zostáva v domácej karanténe v obci Dravce. Piaty pozitívny pacient je v domácej karanténe v Poprade. Na výsledky 22 vo štvrtok odobratých vzoriek čakajú. (tasr)

14:49 – Po tretej hodine premiér Peter Pellegrini predstúpi pred médiá a oznámi, koľko nových prípadov nákazy koronavírusom na Slovensku pribudlo vo štvrtok. Krátko po obede povedal, že nové prípady sú, ale nie je ich extrémne veľa. 

14:46 –Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky odpovedá na otázku, na koho sa v súčasnosti nevzťahuje domáca karanténa. Neplatí napríklad pre vodičov nákladnej dopravy, zamestnancov pohrebných služieb, členov posádky lietadla, alebo iných členov leteckého personálu, rušňovodičov alebo občanov SR, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v SR a vykonávajú pracovnú činnosť v prihraničných oblastiach v Maďarskej republike v pásme do 30 kilometrov od štátnej hranice Slovenskej republiky.

„Je však veľmi dôležité pochopiť, že každý kto sa vráti zo zahraničia (aj osoba s výnimkou), napríklad vodič nákladnej dopravy, by mal po návrate zo zahraničia, počas dní, ktoré strávi na Slovensku, dodržiavať domácu izoláciu, nestretávať sa s nikým mimo členov domácnosti a nikoho tak zbytočne neohrozovať. Vycestovať do zahraničia znova môže. Členovia domácnosti po jeho návrate však musia podstúpiť 14-dňovú karanténu. Toto nariadenia trvá až do odvolania,“ dodáva ministerstvo. 

14:39 Nitrianska radnica vydezinfikuje obe mestské polikliniky. Podľa magistrátu ide o preventívne opatrenie, ktoré má zabrániť šíreniu nového typu koronavírusu.

„Dezinfikovať budeme povrchy spoločných priestorov, teda hlavne čakárne, toalety, výťahy, schodiská a podobne. Za ostatné priestory zodpovedajú lekári, ktorí si ich prenajímajú. V tejto súvislosti prosíme všetkých, a to hlavne z polikliniky na Chrenovej, kde sa začína s dezinfekciou skôr, aby v piatok najneskôr do 14. hodiny odišli z polikliniky,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek. Podľa jeho slov sa aplikovanie dezinfekcie nedá vykonávať počas prítomnosti pacientov a zdravotníckeho personálu. (tasr)

14:33 – Nie všetci Slováci stále dodržiavajú karanténu. Takto to včera vyzeralo na prírodnom kúpalisku Draždiak v Petržalke. Ľudia v hlúčikoch trávia čas spolu, väčšina z nich bez rúšok postáva na brehu. 

Sledujeme NAŽIVO: V Bratislave pristálo milión predražených rúšok a 100-tisíc rýchlotestov

14:25 – Mesto Bratislava požiadalo hlavného hygienika SR o stanovisko, ako postupovať pri nakladaní s komunálnymi odpadmi u osôb, ktoré sú v domácej povinnej karanténe v súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom a ochorením COVID-19.

Dôvodom podľa magistrátu je, že súčasná platná právna úprava neupravuje spôsob, ako nakladať s odpadmi počas mimoriadnej situácie. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla. (tasr)

14:15 S neistotou v súčasnej epidemiologickej situácii sa ľudia obracajú aj na online linku dôvery IPčko.sk. Už zaznamenala viac ako 700 kontaktov, v ktorých bolo aspoň raz spomenuté slovo korona. Podľa psychológov z online poradne narastá tlak a obavy ľudí o vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť blízkych. Ľudia sa tiež pýtajú na to, ako zvládnuť rodinné vzťahy v karanténe a ako riešiť konfliktné situácie. TASR o tom informoval psychológ a programový riaditeľ IPčko.sk Marek Madro.


Psychológovia podľa neho vnímajú zvýšené riziko domáceho a sexuálneho násilia vo vyhrotených situáciách a hovoria s ľuďmi aj o tom, ako zvládnuť čakanie na výsledky testovania na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Pripravili aj osvetovú kampaň a metodické webináre pre odborníkov. (tasr)

14:05 – Inštitút zdravotnej politiky zverejnil matematickú analýzu, z ktorej vyplýva, že sa koronavírusom nakazí pri najprísnejších opatreniach asi 10 % populácie Slovenska. Odpovedá aj na všetky dôležité otázky:

Ako môžeme tvrdiť, že bude až 10 percent (500 000) ľudí, keď v celom Taliansku sú potvrdené len desaťtisíce prípadov?

„Model hovorí o počte ľudí, ktorí budú vírusom Covid-19 infikovaní, nie o tých, ktorí budú mať potvrdený pozitívny test na tento vírus – medzi týmito údajmi je priepastný rozdiel. Väčšina ľudí nebude mať žiadne príznaky, prípadne bude mať mierne alebo stredne vážne príznaky, ktoré nebude možné rozlíšiť od bežnej chrípky alebo prechladnutia, teda nebude vedieť, že má ochorenie Covid-19. Vedecké odhady hovoria, že len v 7 zo 100 prípadoch je nutná hospitalizácia pacienta (iba v 4 prípadoch zo 100 v populácii pod 60 rokov),“ odpovedajú vedci na najzákladnejšiu otázku.

Sledujeme NAŽIVO: V Bratislave pristálo milión predražených rúšok a 100-tisíc rýchlotestov

13:56 – Majiteľ cestovky Bubo Fellner sa ospravedlnil za video, v ktorom vyzýval, aby sme odcestovali do teplých krajín.

Pred vyše týždňom sa šéf známej slovenskej cestovnej kancelárie Bubo zviditeľnil kontroverzným videom. Ľuboš Fellner nabádal, aby si cez jeho spoločnosť Slováci zakúpili letenky a vycestovali do teplých krajín, pretože nový typ vírusu neznáša teplo. Tento fakt však ničím nepodložil, zatiaľ nie je jasné, aký efekt má teplo na nový koronavírus.

„Spravil som chybu a musím znášať konsekvencie.“ Bubo podľa neho nie je len on, ale aj mnoho šikovných a mladých ľudí, preto z mediálneho priestoru odchádza. „Verím, že nebudú takí hlúpi ako ja.“

Odporúčané
Majiteľ cestovky Bubo Fellner sa ospravedlnil za video, v ktorom vyzýval, aby sme odcestovali do teplých krajín Majiteľ cestovky Bubo Fellner sa ospravedlnil za video, v ktorom vyzýval, aby sme odcestovali do teplých krajín 19. marca 2020, 12:24

13:49 – Denisa Saková dnes na tlačovej konferencii na bratislavskom letisku potvrdila, že z ubytovne  v Gabčíkove prepustili ďalších Slovákov, ktorí sa chceli vrátiť domov, museli však absolvovať povinnú karanténu. „Ďalších 29 ľudí z Gabčíkova bolo negatívne infikovaných a pustení boli do domácej karantény,“ povedala dosluhujúca ministerka vnútra na brífingu.

13:44 – Komisár Európskej únie Thierry Breton žiada streamovacie platformy Netflix a YouTube, aby znižovali kvalitu videí kvôli veľkému náporu. (deadline)

13:37 – Po rozhovoroch s odborovým zväzom sa mesto Trnava dohodlo na plošnom znížení platov zamestnancov úradu na 80 percent ich pôvodnej mzdy od 1. apríla až do odvolania. 

„Je to krízové opatrenie, ktoré nie je pre nikoho jednoduché ani príjemné. V tejto chvíli však nevieme, ako dlho môže mimoriadna situácia trvať, ani aké môže mať následky. Keďže mám zodpovednosť pri výkone funkcie aj voči podriadeným a občanom, vzdávam sa od rovnakého dátumu celej svojej mzdy nad rámec minimálneho zákonného platu primátora v prospech mestskej nadácie Trnava Trnavčanom,“ uviedol Bročka. 

13:28 – Počas tlačovej konferencie na bratislavskom letisku vychádzali z odletovej haly ľudia. Pellegrini na nich kričal, aby nezabudli ísť do karantény. 

13:27 – Na Slovensku pribudlo niekoľko ďalších nakazených koronavírusom, povedal to dosluhujúci premiér. Presné čísla bude špecifikovať po zasadnutí po druhej hodine poobede. Povedal, že nejde o extrémne veľké čísla, ale niekoľko ich je.

13:26 – Pellegrini povedal, že s najväčšou pravdepodobnosťou zomrela 84-ročna Slovenka na infakrt a príčinou nebola nákaza koronavírusom. Nepotvrdil to stopercentne. 

Odporúčané
O 84-ročnej Slovenke, ktorá bola nakazená koronavírusom, svet informuje ako o obeti pandémie. Zomrela však na rozsiahly infarkt O 84-ročnej Slovenke, ktorá bola nakazená koronavírusom, svet informuje ako o obeti pandémie. Zomrela však na rozsiahly infarkt 19. marca 2020, 13:32

13:23Prvá dodávka rúšok a rýchlotestov dorazila na Slovensko, informoval o tom Peter Pellegrini na tlačovke. Dodal, že rozhodovať o distribúcii budú ministerstvo vnútra a ministerstvo zdravotníctva. 

13:17 – Sieť predajní potravín Billa odporúča starším ľuďom nakupovať v ranných hodinách od 8:00 do 9:00. Tento čas vybrala po konzultácii s Jednotou dôchodcov Slovenska. Lidl a Kaufland v stredu vyhradili hodiny pre seniorov od 13:00 do 14:30. (denník N)

13:10 – Lietadlo so zdravotníckym materiálom už pristálo v Bratislave. Zatiaľ nie je zrejmé, čo všetko sa v ňom nachádza a v akom objeme. Štátne hmotné rezervy si objednali rýchlotesty, ale aj ochranné rúška, obleky, respirátory či rukavice. 

13:07 – Ministerstvo zdravotníctva taktiež cez národný klinický tím bude dôsledne monitorovať kapacity všetkých poskytovateľov laboratórnej diagnosticky v oblasti zdravotníckych pracovníkov vyškolených na COVID-19 a materiálno-technické vybavenie tak, ako sa zaviedlo pre všetky ústavné zdravotnícke zariadenia.

13:06 Z internátu Strednej odbornej školy služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici, z ktorého chce Banskobystrický samosprávny kraj spraviť jedno zo štyroch karanténnych centier v kraji, si dnes masovo odnášali svoje osobné veci študenti, ktorí sú tu ubytovaní. Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková potvrdila, že situáciu musela na mieste regulovať a koordinovať mestská aj štátna polícia.


Vedenie mesta kritizuje kraj za to, že o vzniku centra samosprávu vopred neinformoval. „My sme o tom vôbec nevedeli, nikto nás o tom neinformoval, dozvedeli sme sa o tom až z médií. Deti, ktoré sú tam ubytované, a ich rodičia si dnes masovo prišli do Banskej Štiavnice po svoje veci,“ uviedla Babiaková s tým, že ide o študentov z celého Slovenska. (tasr)

13:04 – Výsledky lekárov z Popradu sú známe, testy vyšli negatívne. Trojica bola na lyžovačke s nakazeným lekárom z bratislavských Kramárov, informovala RTVS. Karanténu naďalej musia dodržiavať oni aj ich pacienti.

12:58 – Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini a Denisa Saková čakajú na bratislavskom letisku na vládny špeciál s prvou dodávkou zdravotníckeho materiálu. 

12:47Španielsko hlási výrazny nárast počtu obetí koronavírusu. Od včera pribudlo 209 úmrtí , čo predstavuje 30 % nárast za jeden deň. Celkovo ich majú 767. Nakazených je v Španielsku asi 17-tisíc ľudí. (denník N)

12:39 – Ak by najbližších 14 dní v rade v čínskom meste Wu-Chan nepribudol žiadny nakazený, zrušili by uzavretie mesta. Dnešok bol prvým dňom, kedy mesto, odkiaľ sa vírus rozšíril do celého sveta, nezaznamenalo ani jeden nový prípad. (guardian)

12:34 –  Spoločnosť Penta vynaloží na boj s novým koronavírusom viac ako 15 miliónov eur. Peniaze chce využiť na nákup tzv. rapid testov na odhalenie ochorenia COVID-19 či špeciálneho zdravotníckeho materiálu.


Ako ďalej priblížil, výdavky budú tiež využité na okamžité investície do zdravotníckych zariadení a lekární z dôvodu reprofilácie nemocníc či technických úprav a na kúpu ochranných pomôcok. „Vo všetkých zdravotníckych zariadeniach Penty pracuje viac ako 30-tisíc zamestnancov. Ich vybavenie ochrannými pomôckami a špeciálnym materiálom, ktorého je nedostatok a je ťažko dostupný, je pre skupinu absolútnou prioritou,“ uviedla spoločnosť. (tasr)

12:25Slovensko zvládne zrealizovať približne 700 laboratórnych testov na koronavírus denne. „Aktuálne sa vyšetrujú vzorky v Bratislave, v Košiciach, v Banskej Bystrici a do konca týždňa sa odštartuje test vzoriek aj v Trenčíne. Kapacita pri všetkých týchto pracoviskách bude na vyšetrene do 700 vzoriek denne,“ informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Súkromné laboratórne zložky sú pripravené pomôcť štátu a takisto v súčasnej dobe, kedy je na celom svete nedostatok materiálu, poskytnú štátu zásoby na testovanie. Asociácia laboratórií zároveň dnes na stretnutí na pôde rezortu zároveň deklarovala za všetky tri laboratórne súkromné spoločnosti, že nebudú vykonávať samostatné testovanie vo vlastnej réžii pre samoplatiteľov z dôvodu zachovania systému a štruktúry v zbere dát a ďalších epidemiologických krokov. Svoje kapacity na testovanie ponúknu len v prípade potreby, ak by štát uvedené kapacitne nezvládal.

12:20 – Približne o pol hodinu by malo na bratislavskom letisku pristáť lietadlo, ktoré z Číny privezie prvú časť dodávky zdravotníckeho materiálu. Malo by ísť o náklad, ktorý pre slovenské štátne hmotné rezervy zabezpečovala malá firma Lacorp z Dúbravky. 

Ministerstvo zdravotníctva v Česku zverejnilo zmluvu o svojom nákupe rýchlotestov, z ktorej vyplýva, že za jeden zaplatili v prepočte asi 5 až 6 eur. Podľa slovenského registra zmlúv zaplatí Správa štátnych hmotných rezerv skoro 5-násobne viac. Podrobne sme o cenách položiek písali už včera.

12:11Slovenská polícia na Facebooku zverejnila zoznam otvorených hraničných priechodov a informácie pre kamionistov smerujúcich z a do Maďarska:

  • Čunovo – Rajka: osobná aj nákladná doprava
  • Milhosť - Tornyosnémeti: osobná aj nákladná doprava
  • Šahy - Parassapuszta: osobná aj nákladná doprava
  • Medveďov - Vámosszabadi: iba osobná doprava
  • Štúrovo - Esztergom: iba osobná doprava
  • Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely: iba osobná doprava

12:06 Pri Fakultnej nemocnici (FN) Trnava bol postavený hygienický filtračný stan. Tento stan slúži na prevenciu a ochranu personálu, ako aj pacientov. V stane sa nerealizujú testy na ochorenie COVID-19. TASR o tom informoval za nemocnicu referent pre vzťahy s verejnosťou Matej Martovič.


"Prosíme verejnosť, aby nechodili do stanu s cieľom testovať sa na prítomnosť nového koronavírusu, nie je na to určený. Cez stan musia prejsť všetci pacienti, ktorí idú na vyšetrenie alebo iný zákrok do nemocnice," informoval Martovič. (tasr)

11:58Sociálna sieť Instagram chybne prekladá výraz koronavírus z dánštiny do slovenčiny ako „Rómovia.“ Redakciu Denníka N na to upozornil čitateľ. Sociálna sieť prisľúbila, že chybu bezodkladne opraví. 

Sledujeme NAŽIVO: Prvá časť predražených rúšok a zdravotných pomôcok dnes pristane na bratislavskom letisku

11:49 Rytmus reaguje na karanténu: Chystá veľký online koncert, ktorý sa bude konať 22. marca a sledovať ho môžeš z pohodlia domova. Ide o formát pay per view, fanúšik si teda musí zaplatiť 3 eurá, aby ti web live.upcoming.sk/evency sprístupnil koncert. 

Sledujeme NAŽIVO: Prvá časť predražených rúšok a zdravotných pomôcok dnes pristane na bratislavskom letisku

11:42 – Na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika vo štvrtok pristane lietadlo so zdravotníckym materiálom. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.


Lietadlo, ktoré vo štvrtok v poobedňajších hodinách privezie zdravotnícky materiál v súvislosti s výskytom nového koronavírusu, bude na letisku čakať dosluhujúci predseda vlády SR Peter Pellegrini. (tasr)

11:35 – Ľudia hromadne zdieľajú na Twitteri fotografie z kanálov v Benátkach, ktoré sú v súčasnosti čisté. Do niektorých sa dokonca vrátili ryby či labute. 

11:27 Národné centrum zdravotníckych informácií  spustilo interaktívnu mapu aktuálne spracovaných laboratórnych údajov o novom koronavíruse s prehľadom o počte pozitívnych vzoriek podľa miest, pohlavia a dátumu. 

Všetky informácie sú súčasťou webovej aplikácie dostupnej na tejto stránke. Jej cieľom je podľa NCZI zvýšiť prehľadnosť a transparentnosť relevantných údajov o novom koronavíruse, ktorý spôsobuje infekčné ochorenie COVID-19. (tasr)

11:19  Českí hasiči tancujú v ochranných oblekoch na znelku z Krotiteľov duchov. Chcú tak ľuďom zlepšiť náladu. Sleduj video:

11:08 – MAGNA poskytla takmer 1200 špeciálnych ochranných masiek personálu Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Ochranné prostriedky na prevenciu nakazenia koronavírusom vyčlenila zo svojich projektov v zahraničí, pričom Národnému ústavu poskytne aj špecializovaný lekársky stan využiteľný pri urgentných situáciách na na triedenie pacientov ešte pred vstupom do nemocnice.

11:06 – 6 pohybových hier pre virtuálnu realitu na PlayStation, ktoré ti počas karantény spôsobenej koronavírusom nahradia športovanie.

Pohyb vykonávaš síce na mieste, no zapájaš nohy aj ruky. Súčasťou hrateľnosti je často rýchle a reflexívne hýbanie rukami, krčenie sa, či drepovanie. Hodina hrania denne na vyšších obtiažnostiach na tebe nechá tričko premočené od potu a unavené svalstvo. V prípade, že nemáš inú možnosť, je spojenie PSVR s týmito hrami dokonalou voľbou pre skrátenie dlhých chvíľ, kardio navyše a ešte k tomu aj zábavu.

Odporúčané
Schudni doma vďaka videohrám. Pohybové a rytmické hry vo virtuálnej realite pre PlayStation ti prepotia tričko do nitky Schudni doma vďaka videohrám. Pohybové a rytmické hry vo virtuálnej realite pre PlayStation ti prepotia tričko do nitky 19. marca 2020, 10:05

10:59Polícia môže pri neplatnom občianskom preukaze zohľadniť súčasnú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom. Problém však môže nastať podľa rezortu vnútra napríklad v banke, informuje ministerstvo vnútra.


Polícia v súvislosti s dokladmi pripomína, že odbory poriadkovej polície okresných riaditeľstiev Policajného zboru budú zabezpečovať prijímanie žiadostí iba v niektorých prípadoch.
Pri občianskych preukazoch pôjde o tie, ktorým končí platnosť o dva mesiace alebo skôr, prípadne pri nahlásení straty alebo krádeže. Žiadosti o vydanie nových občianskych preukazov pre deti do 15 rokov nebudú prijímané vôbec. (tasr)

10:50 Letecké spoločnosti patriace pod koncert Lufthansa Group odstavili 95 % lietadiel, šéf skupiny naznačil, že aktuálna kríza môže položiť celý sektor. „Šírenie koronavírusu priviedlo globálnu ekonomiku aj našu spoločnosť do neobvyklého stavu núdze. Momentálne nikto nedokáže predpovedať jej dôsledky,“ povedal Carsten Spohr. (trend

10:42 – Česká republika dopravila 68 Slovákov a 15 Slovincov úspešne do Prahy spoločne so skoro 200 svojimi občanmi, informoval o tom český minister zahraničných vecí. 

10:39Prezident SZĽH  Miroslav Šatan nechcel udeliť titul Banskej Bystrici. Nemá športovú hodnotu, ja by som ho neprezval, tvrdí.

Šatan sa vyjadril aj o budúcich majstrovstvách sveta. Je podľa neho viac než isté, že sa zrušia.  „Všetky renomované hokejové súťaže v Európe i vo svete ukončili alebo prerušili sezóny. Hráči netrénujú, krajiny uzavreli hranice, obmedzené sú letecké spojenia. Je nulová šanca, že MS sa uskutočnia. Prvoradé je v tejto chvíli zdravie,“ uviedol Miroslav Šatan. 

10:33 – Niektoré lekárne už zatvárajú, lekárnici apelujú na ľudí, aby si prestali kvôli koronavírusu robiť zbytočne veľké zásoby liekov.

„Lekárne nielenže budú zatvárať, niektoré už zatvorili,“ povedal 1. viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Chano. Dochádza im lieh na výrobu vlastnej dezinfekcie a bez pravidelnej sanitácie lekárne nemôžu ostať otvorené. „Mnohé už pristúpili k skráteniu otváracích hodín, pretože tak musia menej dezinfikovať a potrebujú aj menej ochranných prostriedkov,“ vysvetlil.

„Lieky sú na Slovensko priebežne dovážané, je však problém na hraniciach jednotlivých členských štátov EÚ. Môže sa teda stať, že objednávky budú viaznuť, ale nemáme informácie o odstávkach,“ povedal viceprezident SLeKu. Môže sa stať, že liekom bude cesta k nám trvať dlhšie. „Pre porovnanie, doteraz sme vedeli do lekárne zabezpečiť lieky do 6 až 12 hodín od objednania lieku. V súčasnosti to trvá 2-3 dni,“ vysvetlil Chano a upozornil, že tento časový interval sa ešte môže predĺžiť.

Odporúčané
Niektoré lekárne už zatvárajú, lekárnici apelujú na ľudí, aby si prestali kvôli koronavírusu robiť zbytočne veľké zásoby liekov Niektoré lekárne už zatvárajú, lekárnici apelujú na ľudí, aby si prestali kvôli koronavírusu robiť zbytočne veľké zásoby liekov 19. marca 2020, 10:23

10:23 – Prešovčania môžu posielať regionálnej hygieničke otázky týkajúce sa nového koronavírusu. Mesto s cieľom zabezpečenia čo najväčšej informovanosti ponúka obyvateľom možnosť napísať svoje otázky na e-mailovú adresu: [email protected], najneskôr do 20. marca do 8:00. 

10:15Rakúska spoločnosť Austrian Airlines ukončuje prepravu minimálne do 28. marca. Posledný let absolvovala dnes z Chicaga. Už skôr však letecká spoločnosť rušila svojim zákazníkom lety, napríklad z New Yorku. 

10:11 – Núdzový stav, ktorý bol od pondelka v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyhlásený pre štátne nemocnice, platí od štvrtka pre ďalšie subjekty, pôsobiace v zdravotníctve. Rozšírenie platnosti v stredu schválila vláda.


Podľa schváleného uznesenia na základe ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu sa platnosť núdzového stavu týka všetkých držiteľov povolenia na prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti, ambulancií záchrannej zdravotnej služby a dopravnej zdravotnej služby. (tasr)

9:59 – Výrobcovia alkoholu vo Francúzsku pomáhajú ako sa dá. Čistý lieh darovali lekárnickým spoločnostiam, ktoré z neho môžu vyrobiť skoro 2 milióny flakónov gélu s objemom 50 ml. Postupne sa zapájajú aj ďalšie svetové značky vrátane španielskych či amerických. Ponúkajú aj svoje technologické vybavenie a personál. (paris match)

9:53 – Tisícky ľudí v Madride včera protestovali búchaním na hrnce počas prejavu kráľa Filipa VI. Snažili sa tak poukázať na korupčný škandál bývalého kráľa, ktorý v minulosti získal 100 miliónov dolárov od  saudskoarabského kráľa. Žiadajú, aby tieto peniaze putovali do španielského zdravotníctva. 

9:46 – Momentálne sa 90 percent hovorov na Linke detskej istoty týka témy nového koronavírusu. Informuje o tom koordinátorka dištančného poradenstva na linke Tatiana Ivanič Rybanská.


„Je úplne prirodzené, že deti a mládež reagujú denne aj na aktuálne dianie v spoločnosti. V posledných týždňoch našu linku intenzívne kontaktujú deti a mladí ľudia s obavami zo šírenia sa epidémie nového koronavírusu a jej následkov,“ hovorí. Pracovníci linky s deťmi hovoria o ich pocitoch či obavách, ale tiež sa im snažia poskytnúť primerané informácie o víruse a ochorení COVID-19 a prevencii pred nimi. (tasr)

9:35 – Žilinský závod Kia Motors plánuje  prerušiť výrobu od najbližšieho pondelka 23. marca výrobu. Produkciu chce obnoviť po dvoch týždňoch.

9:29 – Nová štúdia publikovaná v American Journal of Gastroenterology potvrdzuje doterajšie informácie o tom, že sa nákaza koronavírusom môže v ojedinelých prípadoch prejavovať aj zažívacími problémami. (yahoo)

9:23 – Mesto Trnava zriadilo telefónnu linku pre ľudí odkázaných na pomoc druhých. Určená je osamelo žijúcim seniorom, ľuďom so zdravotným znevýhodnením, osamelým rodičom s deťmi a ľuďom v karanténe. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke. Od 19. marca až do odvolania je možné v pracovných dňoch od 9:00 do 11:00 h volať na telefónne číslo 033 32 36 173.


Na linke sa mesto bude pýtať na meno, adresu, číslo domu, resp. bytu, poschodie a fakt, či je osoba v karanténe. Je potrebné informovať o potravinovej alergii či intolerancii. Nákup a rozvoz budú zabezpečovať zamestnanci mesta, výber konkrétnych značiek výrobkov v obchodnej prevádzke bude na ich uvážení. Suma za tašku bude v cene nákupu.

9:14 Luxusná značka oblečenia Moncler daruje 10 miliónov eur na boj proti koronavírusu v Taliansku. Celá suma poputuje na výstavbu nového nemocničného projektu v oblasti najviac postihnutého regiónu Talianska – Lombardie. 

9:08 – Od dnešného dňa budú nové štatistiky o koronavíruse na Slovensku zverejňovať jedenkrát denne medzi 15:00 až 17:00. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet známych nakazených je do dnešného dňa 105, negatívnych testovaných vzoriek bolo 2033.

9:00 – Vypočuj si náš pravidelný podcast, v ktorom každý deň zhrnieme všetky dôležité informácie v súvislosti s koronavírusom. Dozvieš sa všetky kľúčové informácie z domova aj zo sveta, a to aj na pozitívnu nôtu. 

Podporiť nás môžeš odberom tohto podcastu na Spotify a v iných podcastových appkách alebo tým, že si predplatíš Refresher+, ďakujeme.

8:55 – Pitie alkoholu ťa pred nákazou neochráni. Toto je 10 vecí, ktorým by si sa mal kvôli koronavírusu vyhnúť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako si overiť či náhodou nezdieľam poplašnú správu
  • Prečo by si sa nemal stretávať s osobami mimo domácnosti aj keď sa cítiš zdravo
  • Na akých povrchoch sa koronavírus udrží až 72 hodín
  • Prečo ťa môže ohroziť pravidelné pitie alkoholu
Odporúčané
10 vecí, ktorým sa treba vyhýbať. Na niektorých povrchoch sa koronavírus udrží 72 hodín 10 vecí, ktorým sa treba vyhýbať. Na niektorých povrchoch sa koronavírus udrží 72 hodín 19. marca 2020, 8:20

8:54 Slovensko a Maďarsko sa dohodli na dočasnom otvorení hraničného priechodu Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely. 


Cieľom tohto opatrenia je podľa polície zjednodušiť cezhraničnú nákladnú dopravu. Hraničný priechod Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely je dočasne otvorený pre nákladnú dopravu do 3,5 tony. (tasr)

8:52Slováci šijú rúška zadarmo, vešajú ich pred domy a ponúkajú ich susedom. „Snažíme sa pomáhať ako vieme. Farebné dvojvrstvové detské rúška zo 100% bavlny prateľné na 95°C. Použiteľné opakovane po vypraní. Zadarmo!“ napísala šikovná žena zo Šamorína, ktorá spoločne so svojou malou dcérkou zavesila desiatky rúšok na bránu pred dom.

8:46Majk Spirit na Instagrame oznámil, že zárobok z novej kolekcie merchu k singlu Spirit Animal venuje slovenskému zdravotníctvu. Počká, koľko kusov sa predá a následne sa dohodne s neziskovými organizáciami, ktoré alokujú finančné zdroje pre tých, ktorí to v súčasnej situácii potrebujú najviac. 

8:41 – Miestami vyzerajú nemocnice v Taliansku ako počas vojnového stavu. Lombardia je na tom najhoršie, nemajú už miesto. Za jeden deň zomrelo v krajine na koronavírus až 475 ľudí, pričom ide doposiaľ o najvyšší počet obetí za 24 hodín. 

V krajine aktuálne evidujú dokopy už takmer 3 000 obetí. Stále ide o najviac postihnutý štát koronavírusom v rámci Európy. Prvého nakazeného identifikovali 31. januára, momentálne je v Taliansku 28 710 nakazených.

Odporúčané
Miestami vyzerajú nemocnice v Taliansku ako počas vojnového stavu. Lombardia je na tom najhoršie, nemajú už miesto Miestami vyzerajú nemocnice v Taliansku ako počas vojnového stavu. Lombardia je na tom najhoršie, nemajú už miesto 19. marca 2020, 8:12

8:36 – Virológom z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied sa podarilo izolovať na bunkových kultúrach prvé slovenské kmene nového koronavírusu. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková. 


„Po úspešnej genetickej charakterizácii budú slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2 vložené do Európskeho vírusového archívu, ktorého je Virologický ústav BMC SAV zakladajúcim členom. Vďaka tomu budú k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite k ďalšiemu výskumu. Tento úspech je príkladnou ukážkou spolupráce slovenských verejných a akademických inštitúcií, ktoré sa v ťažkej situácii spojili pre dobrú vec a prispejú k medzinárodnému výskumu nového vírusu,“ uviedol vedúci Oddelenia ekológie vírusov z BMC SAV Boris Klempa. (tasr)

8:30 – Američan, ktorý strávil dva mesiace v Číne a následne zomrel v košickom hoteli, nemal koronavírus. Záchranári, ktorí ho našli, už nemusia byť ďalej v karanténe. (TV Noviny)

8:15 – Študenti Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, ktorí bývajú na internátoch Mlyny a Družba vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK, nemusia platiť poplatok za ubytovanie za mesiac apríl. Študentov o tom informoval rektor UK Marek Števček prostredníctvom listu.


„Vo vedení univerzity si uvedomujeme, že v súčasnej situácii mnohí z vás aj mnohí z vašich rodičov bojujú s výpadkami príjmov. Všetci sme v zložitej situácii - i naša univerzita. Snažíme sa hľadať také možnosti a riešenia, ktoré budú ústretové voči vám, no rovnako zásadne nepostihnú bazálnu prevádzku internátu,“ uviedol rektor najväčšej slovenskej univerzity. Poznamenal, že tým, ktorí už za ubytovanie na mesiac apríl zaplatili, budú peniaze automaticky vrátené na bankový účet, z ktorého boli pripísané.

7:55 – V slovenských Kauflandoch a Lidloch si seniori v čase od 13:00 do 14:30 môžu nakúpiť prednostne.

Odporúčané
V slovenských Kauflandoch a Lidloch si seniori v čase od 13:00 do 14:30 môžu nakúpiť prednostne V slovenských Kauflandoch a Lidloch si seniori v čase od 13:00 do 14:30 môžu nakúpiť prednostne 19. marca 2020, 7:46

7:45 – Peter Pellegrini včera potvrdil prvú smrť v súvislosti s koronavírusom na Slovensku, zatiaľ však nie je však zrejmé, čo bolo príčinou smrti pacientky. Zdôraznil, že ide o osobu, ktorá mala značné zdravotné problémy, množstvo vážnych diagnóz a viac ako 80 rokov. Dosluhujúci premiér a minister zdravotníctva nechce, aby sa momentálne šírili informácie, práve koronavírus bol príčinou smrti. „Odmietam oficiálne potvrdiť, že Slovensko má úmrtie na COVID-19,“ špecifikoval.

„Pani, ktorá mala 84 rokov bola do nemocnice prijatá s akútnymi zdravotnými problémami. Trpela na artelasklerózu, mala chronické srdcové zlyhávanie a tak ďalej a táto osoba, samozrejme, preto, že sa stretla so synom a vnukom, ktorí sa vrátili zo zahraničia, bola pozitívne testovaná aj na koronavírus,“ povedal Pellegrini. 

7:41 – Zostali sme v práci pre vás, vy zostaňte doma pre nás. Internetom koluje výzva, do ktorej sa zapájajú zdravotníci.

Sledujeme NAŽIVO: V Číne nie sú noví nakazení koronavírusom, na Slovensku stúpol počet o 8

7:38Slovenské festivaly Grape aj Pohoda zatiaľ cez sociálne siete avizujú, že pokračujú v organizácii, dodávajú, že komunikujú s odborníkmi. Svetové udalosti pod holým nebom konajúce sa v lete už postupne rušia, včera to oznámil napríklad obrovský Glastonbury, ktorého 50. ročník bol naplánovaný na 26.-30. júna.

7:35 – V čínskom Wu-Chane za posledných 24 hodín nepribudol žiadny nový nakazený pacient novým koronavírusom. Po dvoch mesiacoch a približne 81-tisíc infikovaných ide o veľmi dôležitý a prelomový moment aj pre zvyšok sveta. (bloomberg)


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Domov
Zdieľať
Diskusia