Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2020 o 18:47
Čas čítania 2:00
Viktor Kniš

Kým Česko nakupuje rýchlotesty koronavírusu za 5 až 6 eur, Slováci za takmer 5-násobok. Štátne rezervy obhajujú 22-miliónový nákup

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zástupca spoločnosti Lacorp aj šéf Štátnych hmotných rezerv argumentovali tým, že je dopyt obrovský.

Správa štátnych hmotných rezerv uzatvorila zmluvu na viac ako 22 miliónov eur s DPH s malou firmou Lacorp z bratislavskej Dúbravky. Tá sa zaviazala dodať zdravotnícke pomôcky pre slovenské nemocnice. 

Odporúčané
Na Slovensko má prísť budúci týždeň 10 miliónov rúšok, 11-tisíc ochranných oblekov a 100-tisíc respirátorov Na Slovensko má prísť budúci týždeň 10 miliónov rúšok, 11-tisíc ochranných oblekov a 100-tisíc respirátorov 18. marca 2020 o 13:36

Má ísť o ochranné obleky, jednorázové rukavice, rúška aj rýchlotesty, ktoré pomôžu za niekoľko minút odhaliť, či je pacient nakazený koronavírusom. Ide o ďalšiu zmluvu, pri ktorej nie je zrejmé, ako štát postupoval, keďže neobsahuje ani podrobné špecifikácie kupovaných pomôcok.

Skoro 5-násobne viac

Ministerstvo zdravotníctva v Česku zverejnilo zmluvu o svojom nákupe rýchlotestov, z ktorej vyplýva, že za jeden zaplatili v prepočte asi 5 až 6 eur. Podľa slovenského registra zmlúv zaplatí Správa štátnych hmotných rezerv skoro 5-násobne viac. Podrobne sme o cenách položiek písali už včera.

Odporúčané
Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou 17. marca 2020 o 17:58

Daniel Lukáč zo spoločnosti Lacorp a šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura dnes potvrdili, že spoločnosť Lacorp len sprostredkuje nákup z Číny, naviac, ešte je potrebné vyriešiť dopravu. „Čína je teraz naozaj jediný štát, ktorý dokáže Európe pomôcť,“ povedal Kičura s tým, že bude treba nájsť súkromné lietadlá, ktoré zdravotné pomôcky privezú. Dopravu na seba tiež zobrala firma Lacorp.

Zástupca spoločnosti Lacorp na tlačovke tvrdil, že sú rýchlotesty niekoľkonásobne drahšie, lebo sú prvotriedne a podľa neho existujú aj dve horšie verzie. Všetky výrobky z Číny by mali mať priložený aj certifikát kvality. 

Nič na Slovensku nie je

Predseda Štátnych hmotných rezerv na tlačovej konferencii naznačoval, že cena je vysoká kvôli tomu, že je v súčasnosti oveľa väčší dopyt ako ponuka. Tvrdil, že nemôžeme rátať s tým, že bude možné nakupovať za ceny ako na vyhľadávačoch najlacnejších produktov. „Nič na Slovensku nie je,“ dodal.

Nie je zrejmé, prečo Česko v rovnakom období zvládlo nakúpiť výrazne lacnejšie v rozpätí len niekoľkých desiatok hodín. 

SŠHR nám na otázky neodpovedala, namiesto toho nám zásala len oficiálne stanovisko. Pýtali sme sa, prečo je nová zmluva znovu so spoločnosťou LACORP, ako postupovali pri výbere, prečo si nevybrali jednu z renomovaných firiem a prečo je objednávka bez podrobnejšej špecifikácie ochranných pomôcok.

Celé stanovisko SŠHR SR k nákupu od spoločnosti Lacorp

Správa štátnych hmotných rezerv SR ako doposiaľ, tak i v tomto konkrétnom prípade postupovala v súlade so zákonmi v zmysle striktného dodržiavania postupov verejného obstarávania v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. V procese verejného obstarávania Správa rezerv vykonala veľké množstvo prieskumov trhu a následne priamych rokovacích konaní a vybrala ponuky, ktoré vyhodnotila ako najefektívnejšie a najhospodárnejšie, pretože sme viazaní rešpektovať pravidlá pri nakladaní s verejnými financiami.
Ku každej položke, ktorá sa nachádza v predmete zmluvy bola vypracovaná podrobná špecifikácia, na základe ktorej komisia presne posúdila technické a kvalitatívne parametre
a požadovanú funkcionalitu výrobkov. Posúdenie Správa rezerv vykonala v spolupráci
s Ministerstvom zdravotníctva SR, kde špecialisti tohto ministerstva sú súčasťou komisie, ktorá posudzuje či každý výrobok spĺňa stanovené požiadavky. Znamená to, že ani jeden obstaraný výrobok nie je bez atestu a platného európskeho certifikátu a presného definovania technických a kvalitatívnych parametrov, každý jeden výrobok musí spĺňať technické normy, ktoré požadujeme.

Firma, ktorá so Štátnymi hmotnými rezervami podpísala pred dvoma dňami aj ďalšiu podobnú zmluvu na viac ako 12 miliónov eur, mala v roku 2019 tržby len 75-tisíc eur a v roku 2018 len 35-tisíc eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia