Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2020, 17:58
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou

NEWS PETER PELLEGRINI
Uložiť Uložené

Peter Pellegrini dnes navštívil Zornicu, kde ušijú rúška pre Slovákov za necelé 2 milióny eur. V centrálnom registri však zverejnili Štátne hmotné rezervy ďalšiu zmluvu.

Správa štátnych hmotných rezerv dnes uzatvorila zmluvu na viac ako 22 miliónov eur opäť so spoločnosťou LACORP s. r. o., ktorá sa zaviazala dodať ochranné materiály pre slovenské nemocnice. Tie by mali v najbližších týždňoch pomôcť lekárom bojovať proti novému koronavírusu. Ani táto zmluva, rovnako ako predošlá, neobsahuje podrobné špecifikácie kupovaných pomôcok.

Kým bol Pellegrini v Zornici, kde ušijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou
Zdroj: www.crz.gov.sk

Zmluva vojde do platnosti 18. marca, teda v stredu. Ide o neznámu spoločnosť z bratislavskej Dúbravky, a tak nie je zrejmé, ako štát pri nákupe postupoval. Zmluvné strany sa zaviazali, že spoločnosť LACORP dodá všetky zdravotnícke pomôcky najneskôr 27. marca. O nákupe verejnosť zatiaľ nikto neinformoval.

Denník E uvádza, že firma LACORP, ktorá so Štátnymi hmiotnými rezervami podpísala pred dvoma dňami aj ďalšiu zmluvu na viac ako 12 miliónov Eur, tiež na ochranné pomôcky proti koronavírusu, mala vlani tržby len 75-tisíc eur a predvlani len 35-tisíc eur. Denník uvádza že majiteľom firmy je Jozef Kuric, ktorý vyše 18 rokov pracoval pre dcéru nemeckého koncernu Hartmann Group, ktorý sa špecializuje práve na potreby pre zdravotníctvo. 

Kým LACORP ochranné pomôcky pravdepodobne len dovezie, dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini dnes navštívil textilnú spoločnosť Zornica v Bánovciach nad Bebravou, ktorá ochranné rúška bude vyrábať priamo na Slovensku. Na základe zmluvy so Štátnymi hmotnými rezervami za ne dostane necelé dva milióny Eur. 

Odporúčané
Štát uzavrel miliónové zmluvy na rúška s neznámymi firmami. Jedna z nich pred niekoľkými mesiacmi neexistovala Štát uzavrel miliónové zmluvy na rúška s neznámymi firmami. Jedna z nich pred niekoľkými mesiacmi neexistovala 16. marca 2020, 16:24

Bánovská Zornica začala v utorok s distribúciou takmer 20-tisíc rúšok do skladu Správy štátnych hmotných rezerv SR v Slovenskej Ľupči, ktoré budú následne distribuované podľa kľúča. „Kontrakt so Zornicou je podpísaný na 650-tisíc rúšok, od stredy sa k nej pripája aj susediaci závod, kde je ďalších 500 ľudí pripravených šiť rúška, čím sa kapacita výrazne zvyšuje. Ak všetko pôjde dobre, môže tento závod v nasledujúcich dňoch opúšťať 40-tisíc rúšok denne. Rúška sú antibakteriálne a použiteľné viackrát,“ doplnil Pellegrini. Riaditeľ Zornice Igor Maukš odhadol, že ich neskôr môže byť až 80-tisíc denne.

Šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura nám prisľúbil stanovisko od svojej hovorkyne zajtra (18.3.), článok budeme aktualizovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia