Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. marca 2020, 8:55
Čas čítania 1:12
Vl Mi

Slovenské technológie pomohli nájsť možný liek na koronavírus. A to aj napriek mafiánskym spôsobom v krajine, píše Mistrík

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovensko je síce malá krajina, no za to plná šikovných ľudí.

Ak by nebolo Slovenska a šikovných ľudí, čo tu máme, nový liek na koronavírus by bol možno v nedohľadne. Opak je však pravdou, možno si už čítal o lieku na ochorenie Covid -19. Predbežné informácie hovoria o sľubnej účinnosti, pričom pri niektorých pacientoch sa ukazuje mimoriadne dobrá odozva, píše The Wall Street Journal. Liek vznikol vďaka slovenským vedcom.

Pre vývoj takéhoto typu liečiva je totiž kľúčový výskum metabolitov a zisťovanie ich chemickej štruktúry. A tu zohrávajú dôležitú úlohu technológie slovenskej firmy HighChem. 

„Predbežné informácie hovoria o sľubnej účinnosti, pričom pri niektorých pacientoch sa ukazuje mimoriadne dobrá odozva. V piatok opísal americký denník The Wall Street Journal príklad, kedy bol liek podaný 14 pacientom v kritickom stave, v priemere 75 ročným, z ktorých by pravdepodobne mnohí neprežili,“ píše v statuse Robert Mistrík, ktorý stojí za spomínanou spoločnosťou.

Na Koronavírus zaberá podľa všetkého látka remdesivir. „Remdesivir je takzvaný „prodrug“ alebo „prekurzor“, teda chemická látka, ktorá v organizme zmetabolizuje na účinnú molekulu. Veľmi zjednodušene povedané, telo si liek rozloží na látku, ktorá potom lieči,“ vysvetľuje Mistrík a dodáva, že práve ich stroj je kľúčový pre výskum.

Práve HighChem totiž dodala stroj firme Gilead, na ktorom sa vyvíjal liek. „Náš softvér, ktorý používajú sa volá Mass Frontier a vyvíjame ho viac ako 20 rokov. Môj kolega Juraj Lutišan vyvinul špeciálny modul na detekciu a identifikáciu metabolitov a nazval ho FISh (Fragment Ion Search),“ upresňuje v statuse Mistrík.

Na záver statusu píše, že chceli pomocou ich technológie hľadať napríklad liek na rakovinu. Od štátu však nedostali peniaze. 

Odporúčané
Ak príde k najhoršiemu, koronavírusom by sa mohlo nakaziť do 40 % obyvateľstva Slovenska Ak príde k najhoršiemu, koronavírusom by sa mohlo nakaziť do 40 % obyvateľstva Slovenska 16. marca 2020, 18:45

„Na Slovensku sme podali dokopy 8 grantov, nikdy sme nedostali ani cent. V Plavčanovom škandále s eurofondami sme boli vyradení pre „pochybnosti o našich výskumných schopnostiach“ a stovky miliónov boli prisúdené podvodným firmám, ktoré v živote nerobili žiaden výskum. Na tomto príklade vidno, ako mafiánske spôsoby bránili skutočnej vede, ktorá mohla zachraňovať životy. Aj o tomto bolo Ficovo a Dankovo vládnutie,“ zakončil.

Domov
Zdieľať
Diskusia