Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2020, 1:44
Čas čítania 1:00
Tina Hamarova

„Svetlé zajtrajšky pre Smer nevidím," hovorí na základe priebežných volebných výsledkov politologička

NEWS SMER-SD
Uložiť Uložené

Analytici sa v diskusiách zhodujú na tom, že voľby 2020 sú pre doteraz najsilnejšiu politickú stranu prepadák.

Analytici už komentujú a analyzujú prvé priebežné výsledky parlamentných volieb a exit polly. Okrem prekvapivého náskoku OĽaNO komentujú aj výrazný prepad Smeru, dlho najsilnejšej politickej strany na poiltickej scéne. Ten by podľa oboch exit pollov mohol získať 13 až 14 percent hlasov. 

Za prepadom by podľa sociológa Martina Slosiarika mohla byť aj samotná osoba predsedu strany Roberta Fica „Myslím, že mu nepomohol ani Robert Fico, tým že sa zapojil do kampane. Zohral veľmi negatívnu úlohu," povedal v diskusii televízie Markíza. 

Peter Pellegrini sa po približne dvoch hodinách od prvých exit pollov objavil pred novinármi
Peter Pellegrini sa po približne dvoch hodinách od prvých exit pollov objavil pred novinármi Zdroj: TASR/ Martin Baumann

„Peter Pellegrini mal potenciál získať lepší výsledok pre Smer, než aktuálne ukazujú exit polly - môžeme vychádzať napríklad z prieskumov dôvery politikov. Ale to jeho výrazné vyhraňovanie sa, ktoré musel v kampani nakoniec urobiť voči stranám demokratickej opozície, ho nakoniec ukrátilo o politické body,"  dodal Slosiarik. 

Politologička Aneta Villági si myslí, že ak chce Smer pokračovať v politickom boji, mal by prehodnotiť ľudí na svojej kandidátke. „Fico oveľa viac zodpovedá predstavám lídra pre stranu Smeru-SD, ale je ťažko povedať, či preňho bude ešte možné aby ostal lídrom. Myslím, že Pellegrini by bol akceptovateľnejším lídrom Smeru. Bez nejakej reflexie aj personálnej, nejaké svetlé zajtrajšky pre Smer nevidím,“ povedala v Markíze.

Odporúčané
Výsledky exit pollov naznačujú obrovský náskok Igora Matoviča pred Smerom a ĽSNS Výsledky exit pollov naznačujú obrovský náskok Igora Matoviča pred Smerom a ĽSNS 29. februára 2020, 23:04

Pellegrini sa ukázal pred novinármi približne dve hodiny po zverejnení prvých výsledkov. Prehru zatiaľ nepriznal, ale potvrdil, že ak sa potvrdí číslo, ktoré ukazujú exit polly, nebude spokojný a ponúkne demisiu z funkcie podpredsedu strany Smer-SD.


„Ako budú výsledky jasné, ja ako podpredseda strany ponúknem svoju funkciu ďalšiemu členovi. Zajtra dáme jasnejšie stanovisko ako vedenie strany vyhodnotí voľby.“

Domov
Zdieľať
Diskusia