Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2020, 11:02
Čas čítania 0:54
Tina Hamarova

Ľudia, ktorí šoférujú drahé autá, sú idioti, hovoria vedci

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Americkí výskumníci zistili, že takíto šoféri sa v premávke cítia nadradení nad ostatnými.

Nová štúdia vedcov z University of Nevada v Las Vegas podľa CNN hovorí, že šoféri nablýskaných drahých áut ti na prechode zastavia s menšou pravdepodobnosťou ako vodiči starších vozidiel. Je to spôsobené tým, že majú problém vcítiť sa do pozície „slabších chodcov.“„Cítia pocit nadradenosti oproti ostatným účastníkom premávky,“ dodávajú výskumníci.

Experiment realizovali tak, že nachali dobrovoľníkov prechádzať stovkykrát cez cestu a kamerou pritom zaznamenávali, kto im zastavil a kto nie. Zisťovali pritom aj rasové a rodové motivácie vodičov.

Najväčšiu pravdepodobnosť, že auto zastaví, mali ženy bielej farby pleti. Vozidlá im zastavili v 31 % prípadoch. 24 % vodičov zastavilo mužom a štvrtina všetkých áut dobrovoľníkom tmavej farby pleti.

Odporúčané
Slovák si kúpi drahé auto, pritom žije do tridsiatky s rodičmi. Sociálny status na internete je viac ako zdravie či komfort Slovák si kúpi drahé auto, pritom žije do tridsiatky s rodičmi. Sociálny status na internete je viac ako zdravie či komfort 27. augusta 2019, 19:24

„Nezáujem a nižšia schopnosť vcítiť sa do kože iných spolu s pocitom nadradenosti a narcizmu vedú vodičov drahých áut k nedostatku empatie k chodcom,“ popisujú zistenia vedci.

Nezistili pritom nič nové, podobnú štúdiu zverejnil nedávno aj Journal of Transport and Health. Opieral sa o fínsku štúdiu, ktorá hovorí, že ľudia s drahými autami majú tendenciu byť viac „hádaví, tvrdohlaví, protivní a neempatickí.“  Takéto správanie podľa nich jasne vysvetľuje, prečo sú takíto šoféri ochotní zároveň viac porušovať dopravné predpisy, najmä nedodržiavať rýchlosť či pravidlá parkovania. 

Domov
Zdieľať
Diskusia