Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2020, 16:00
Čas čítania 1:25
Tímea Krauszová

Na chvíľu sa vynorili spomienky na tragédiu v Prešove. Z bratislavskej bytovky po výbuchu a požiari evakuovali osem ľudí

NEWS BRATISLAVA POŽIAR SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Príčina požiaru je zatiaľ stále neznáma.

Krátko po dvanástej vznikol požiar v byte na Bartókovej ulici v Bratislave, informovali sme ťa o tom len pred pár hodinami. Z dôvodu zadymenia nariadili evakuáciu, pri nej ako aj pri hasení pomáhali všetky záchranné zložky. Šli sme sa pozrieť, ako to pri zásahu vyzerá. 

Hustý dym pretrvával vyše dve hodiny

Po výbuchu sa šíril hustý dym, ktorý aj v čase nášho príchodu na miesto ešte stále stúpal. Začiernil ďalšie tri poschodia nad bytom, v ktorom požiar vznikol. V plnom nasadení boli hasiči aj odborníci, ktorí sa snažili zistiť príčinu požiaru. Tá je zatiaľ neznáma, povedal nám vedúci zásahu. Pri výbuchu sa zranili piati ľudia, okrem nich ešte evakuovali tri ďalšie osoby.

Dym sa z bytu na Bartókovej ulici dvíhal ešte niekoľko hodín.
Dym sa z bytu na Bartókovej ulici dvíhal ešte niekoľko hodín. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

„Evakuovali sme ľudí, ktorí sa nachádzali nad požiarom. Celkovo bolo odvedených 8 osôb, z toho 5 osôb bolo odovzdaných do rúk záchrannej služby. Príčina je v štádiu vyšetrovania,“ povedal nám poručík Lukáš Vyšváder, ktorý viedol zásah na Bartókovej. Poručíka nebolo jednoduché osloviť, najskôr sme museli počkať, kým budeme môcť prejsť bližšie a osloviť sme museli viacerých hasičov, kým nás nasmerovali k veliteľovi zásahu, ktorý nám mohol povedať viac.

Pohľad na bytovku na Bartókovej u.
Pohľad na bytovku na Bartókovej u. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Plyn to vraj nebol

V okolí bytovky postávala rodina, ktorá vlastní pizzeriu na prízemí bytovky. Podľa nich príčinou výbuchu nebol plyn, napriek tomu, že sa o tejto možnosti špekulovalo. Výbuch počuli a videli aj to, ako plamene vyšľahli z bytu, ukázali nám aj fotky, na ktorých vidieť, že oheň a dym najviac zasiahli byt na druhom poschodí. Ten je podľa statika momentálne neobývateľný, podľa poručíka Vyšvádera je poškodený jeden stropný panel.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Rodina nám prezradila, že upodozrievajú práve obyvateľa bytu na prvom poschodí, ktorý mal podľa nich požiar neúmyselne zapáliť. Boli nahnevaní, niekoľko hodín mrzli v zime a nemohli si zo svojej prevádzky zobrať žiadne osobné veci, ani len nabíjačku na mobil. Ohrievali sa v aute a v blízkej cukrárni. Ďalší obyvatelia sa zdržiavali aj za bytovkou, väčšina však v čase výbuchu, našťastie, nebola doma.

Vedúci zásahu nám povedal, že dohromady evakuovali osem osôb.
Vedúci zásahu nám povedal, že dohromady evakuovali osem osôb. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Tlaková vlna rozbila okná na prvom a druhom poschodí. Podľa všetkého sú však ostatné byty v poriadku, sú však zadymené. Požiar je už uhasený a byty by mali byť znovu obývateľné. Kedy sa však budú môcť rodiny vrátiť domov, záleží od toho, kedy sa podarí opäť spustiť kúrenie a elektrinu.

Odporúčané
Namiesto Incheby a Agrokomplexu sme vyskúšali autosalón vo Viedni. Toto sú jeho plusy a mínusy Namiesto Incheby a Agrokomplexu sme vyskúšali autosalón vo Viedni. Toto sú jeho plusy a mínusy 17. januára 2020, 10:51
Domov
Zdieľať
Diskusia