Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. decembra 2019, 7:35
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Ľadová plocha v Grónsku sa topí až sedemkrát rýchlejšie ako pred 30 rokmi

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Vedci nás opäť varujú pred katastrofickými scenármi.

Grónsky ľad sa topí oveľa rýchlejšie ako kedysi, do konca tohto storočia by len vplyvom Grónska mohla morská hladina stúpnuť až o 7 centimetrov. To by ohrozilo desiatky miliónov ľudí, varujú vedci v rozhovore s BBC.

Každý centimeter ohrozuje šesť miliónov ľudí

Výsledky svojho výskumu vedci uverejnili v časopise Nature. Zvýšenie morskej hladiny, ktoré priamo spôsobuje topiaci sa grónsky ľad, značne zhoršuje našu už aj tak zlú klimatickú situáciu. Podľa ich výpočtov by do konca 21. storočia mohla hladina stúpnuť až o 7 cm. Už v roku 2100 by tak mohlo byť následkom záplav pri pobreží morí a oceánov vystavených až 360 miliónov obyvateľov našej Zeme. 

Grónsky ľad mapovalo 96 polárnych vedcov z 50 medzinárodných organizácií. Na základe 26 nezávyslých prieskumoch vytvorili štatistiky miznutia ľadovej pokrývky medzi rokmi 1992 až 2018. Pomohlo im aj 11 misií analyzujúcich satelitné snímky. 

„Je to jednoduchý vzorec,“ vysvetlil pre BBC jeden z vedcov. „Každý centimeter vystavuje povodňovému nebezpečenstvu šesť miliónov ľudí na Zemi. Takže ak počujete o tom, že sa hladina zvýšila o jeden centimeter, má to skutočné následky.“ Približne miliarda ľudí pritom dnes žije v nadmorskej výške tesne nad 10 metrov. Až 250 miliónov ľudí žije v oblastiach, ktoré sú sotva jeden meter nad hladinou mora.

Domov
Zdieľať
Diskusia