Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2019, 10:10
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Samou sužuje epidémia osýpok, už od novembra riešia krízovú situáciu: Zatvorili školy a zaviedli povinné očkovanie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vláda na dva dni pozastavila svoju činnosť, aby sa všetci mohli sústrediť na očkovanie.

Vláda tichomorskej krajiny Samoa sa naplno sústreďuje na boj s epidémiou osýpok. Rodiny s nezaočkovanými členmi vyvesili červené vlajky, aby ich zdravotníci našli, vláda totiž vyhlásila povinné očkovanie. V krajine sa nakazilo už viac ako 4200 ľudí, 62 ich zomrelo. Zosnulí podľa informácií vlády neboli očkovaní. Píše BBC.

Osýpok sa zbavili takmer úplne, teraz sú späť

Vláda pozastavila svoju činnosť na dva dni, počas ktorých sa sústreďujú na zaočkovanie obyvateľov. Je to ďalší zo série drastických krokov, ktoré podnikla pre zastavenie šírenia choroby. Samojské školy sú zatvorené už od 17. novembra až do odvolania, od stredy zaznamenali už 165 nových prípadov nakazenia. Podľa CNN premiér Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi zakázal deťom zdržiavať sa na verejných miestach, predovšetkým tam, kde sa vyskytuje veľa ľudí. 

Už 58-tisíc ľudí bolo od začiatku kampane (20. novembra) zaočkovaných, píše CNN. Všetci v štátnej službe, s výnimkou dodávateľov elektriny a vody, budú vo štvrtok a piatok pomáhať zdravotníkom pri očkovaní.

Odporúčané
Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch 21. februára 2019, 11:42

Osýpky sú vírusové ochorenie, medzi ich symptómy patria charakteristické vyrážky a príznaky podobné chrípke. Je to jedno z najzávažnejších ochorení v detskom veku. Sprevádzajú ho zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Väčšina ľudí chorobu prekoná, môže však spôsobiť aj smrť. 

Na dýchacích cestách môže dôjsť k osýpkovej pneumónii, čiže k zápalu pľúc, ktoré v rozvojových krajinách spôsobuje smrť v približne štvrtine prípadoch. Môže tiež dôjsť k opuchu lymfatických uzlín (prejaví sa extrémnymi bolesťami brucha) alebo k zápalu slepého čreva, ktorý vyžaduje operáciu.

Obávanou komplikáciou je osýpková encefalitída (zápal mozgu), objavuje sa približne u jedného z tisíc pacientov. Každý tretí človek s encefalitídou môže mať trvalé následky, napríklad ochrnutie alebo nejaké duševné postihnutie. Až štvrtina pacientov s encefalitídou zomrie.

Osýpkam sa však dá predchádzať očkovaním, celosvetovo sme sa ich v minulosti takmer úplne zbavili. Klesajúca miera očkovanosti však umožňuje šírenie choroby, za posledný rok boli prípady okrem Samoy aj na Filipínach, Madagaskare, v New Yorku, Francúzsku aj na Slovensku.

Odporúčané
Zaočkovanosť detí na Slovensku klesá pod bezpečnú mieru. Toľko prípadov osýpok sme tu mali naposledy v 90. rokoch Zaočkovanosť detí na Slovensku klesá pod bezpečnú mieru. Toľko prípadov osýpok sme tu mali naposledy v 90. rokoch 26. februára 2019, 1:38

V minulom roku sme v našej krajine zaznamenali 572 prípadov, v roku 2019 Úrad verejného zdravotníctva od januára do marca zaznamenal 85 prípadov. CNN píše, že v minulom roku sme celosvetovo zaznamenali až 350-tisíc prípadov, čo je dvojnásobok počtu z roku 2017.

Momentálne je 55 % obyvateľstva Samoy podľa BBC už zaočkovaných, cieľom je dosiahnuť aspoň 90 %. Pre BBC sa premiér tiež vyjadril, že podľa neho deti nikdy nebudú v bezpečí, pokiaľ sa nedosiahne stopercentná miera očkovania. Vraj je to jediná účinná zbraň proti osýpkam.

Domov
Zdieľať
Diskusia