Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2019, 1:38
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zaočkovanosť detí na Slovensku klesá pod bezpečnú mieru. Toľko prípadov osýpok sme tu mali naposledy v 90. rokoch

ZAUJÍMAVOSTI OČKOVANIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zaočkovanosť netreba podceňovať.

Množstvo zaočkovaných detí na Slovensku klesá. Televízia Markíza nedávno odvysielala rozsiahlu reportáž z viacerých kútov Slovenska, v rámci ktorej sa divákom snažila ukázať, čo ochorenia ako osýpky vedia s deťmi narobiť, kde zaočkovanosť v našej krajine klesá najvýraznejšie a čo ľudia vnímajú ako najväčšie výhody a nevýhody vakcín.

Nanešťastie, lekári po Slovensku konštatujú, že sa na dennej báze stretávajú s ľuďmi, ktorí odmietajú očkovanie, pretože si vytvorili vlastný názor na základe pofidérnych článkov na internete, a tak je potrebné upozorňovať na hlúposti a uvádzať informácie o vakcínach na správnu mieru.

Odporúčané
Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch 21. februára 2019, 11:42

Štatistiky zaočkovanosti by mohli racionálne zmyšľajúceho človeka zaskočiť. Vakcíny boli vymyslené, aby vyhubili choroby, ktoré v minulosti zabíjali milióny ľudí a zrejme by si neočakával, že sa v roku 2019 môže situácia zhoršiť na úroveň situácie v 90. rokoch minulého storočia.

Je to tak, štatistiky štátnych úradov upozorňujú, že Slovensko v roku 2018 zaznamenalo 560 prípadov osýpok a v roku 2019 už bolo zaznamenaných 73 prípadov osýpok. Aj keď sa nám veda a medicína posúvajú dopredu míľovými krokmi, niektorí ľudia ťahajú spoločnosť naspäť do minulosti.

Ak chceme, aby bola v našej krajine zabezpečená kolektívna imunita, vďaka čomu sa môžu cítiť bezpečne aj ľudia, ktorí nemôžu byť zaočkovaní z medicínskych dôvodov, mali by sme mieru zaočkovanosti udržiavať nad hranicou 95 %.

Zaočkovanosť detí na Slovensku klesá pod bezpečnú mier. Toľko prípadov osýpok sme tu mali naposledy v 90. rokoch
Zaočkovanosť detí na Slovensku klesá pod bezpečnú mier. Toľko prípadov osýpok sme tu mali naposledy v 90. rokoch Zdroj: TASR/Dano Veselovský

V súčasnosti však už v troch krajoch Slovenska miera zaočkovanosti padla pod túto hranicu. Najhoršia situácia je v Bratislavskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. Naopak, Prešovský kraj si vedie najlepšie, keďže tam je väčšina detí poctivo zaočkovaná.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Ako uvádzajú detskí lekári, ochorenia ako osýpky netreba brať na ľahkú váhu. Osýpky sa spočiatku prejavujú ako bežná chrípka či nádcha a človek teda dlhší čas nemusí vedieť, že sa nakazil. Najspoľahlivejším symptómom je kožný výsev, ale osýpky šíriace sa vzduchom na symptómy ohľad neberú.

Už na susednej Ukrajine zaznamenali v posledných rokoch viac ako 20-tisíc prípadov osýpok a odborníci upozorňujú, že keby epidémia vypukla v Bratislavskom kraji, zatvorené by museli byť mnohé škôlky a školy či dokonca nákupné centrá.

Domov
Zdieľať
Diskusia