Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Billa.
3. decembra 2019, 10:25
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Plytvanie potravinami začína už pri nákupe. Chceš to zmeniť?

GASTRO EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

Ak dobre premyslíš návštevu potravín, môžeš žiť ekologickejšie.

Spôsob, akým pristupujeme k potravinám sa mení. Plastové tašky už nie sú nevyhnutnou súčasťou každého nákupu. Dávame väčší dôraz na ich kvalitu.

Zmenil sa aj zoznam potravín, ktoré nakupujeme, čo súvisí s trendom zdravého stravovania aj dostupnými informáciami. Si aj ty na tejto vlne, alebo na ňu stále nevieš naskočiť?

Poradíme ti, ako sa pripraviť do potravín a vyhnúť sa tak plytvaniu a vytváraniu zbytočného odpadu.  

Ako sa vybavíš na ekologický nákup? Prines si obaly a vyberaj kvalitné potraviny
Ako sa vybavíš na ekologický nákup? Prines si obaly a vyberaj kvalitné potraviny Zdroj: Unsplash

Vybav sa vlastnými obalmi 

Možno ti to príde zbytočné, ale aj recyklované papierové obaly, ktoré sú poruke v obchode, sú záťažou pre životné prostredie. Papier dokážeme zrecyklovať len päťkrát a na výrobu jedného vrecka či tašky sa ho spotrebuje pomerne veľké množstvo. 

Prines si radšej ľanové vrecko, vhodné najmä na pečivo. Je priedušné a udrží ho čerstvé, pretože ho môžeš zviazať. Na ovocie a zeleninu zas využi priehľadné sieťované vrecká, ktoré sa vyrábajú z bavlny.

Ako sa vybavíš na ekologický nákup? Prines si obaly a vyberaj kvalitné potraviny
Ako sa vybavíš na ekologický nákup? Prines si obaly a vyberaj kvalitné potraviny Zdroj: Unsplash

Na mäsové a iné výrobky z pultu použi radšej uzatvárateľnú nádobu či už zo skla alebo plastu. Na uskladnenie zeleniny môžeš použiť aj voskovaný obrúsok z prírodného ľanového plátna, ktorý ľahko umyješ vlažnou vodou.

Všetky tieto veci môžeš používať opakovane, sú preto ešte šetrnejšie ako recyklácia, počas ktorej sa spotrebuje energia. V ich prospech hovorí aj fakt, že nie všetko môžeš recyklovať. Spomínaný papierový obal od jedla už nie. Ešte viac o mýtoch a recyklácií sa môžeš dočítať v tomto článku.

Riešením je preto žiť tak, aby sme produkovali čo najmenej odpadu. To sa ti podarí práve s nádobami na viac použití. 

Predíď plytvaniu a vyhadzovaniu jedla

Nakupovaním kvalitných organických potravín našej planéte nepomôžeš, pokiaľ polovicu z nich aj tak vyhodíš. Na jedného Slováka vychádza ročne približne 350 kilogramov odpadu. Spracovanie odpadu z vyhodeného jedla produkuje nemalé množstvo CO2, ktoré spôsobuje globálne otepľovanie. 

Ako môžeš plytvaniu predísť? Naplánuj si dopredu, čo budeš kedy jesť. Najlepšie ešte predtým, než pôjdeš do potravín. Vyhni sa spontánnym nákupom a keď si chceš urobiť zásoby na viac dní, nakupuj tie, ktorým tak skoro nevyprší dátum spotreby. 

Dobre ti pritom môže poslúžiť aj mraznička, v ktorej vydržia potraviny oveľa dlhšie. Nebudú síce už také čerstvé, ale aspoň ich nebudeš musieť vyhodiť. Vedel si, že šupky z ovocia a zeleniny, škrupiny z vajec, použitá káva, zvyšky nedojedených jedál môžeš aj kompostovaťBiorozložiteľný materiál v tom prípade nezaťažuje prostredie.

Ako sa vybavíš na ekologický nákup? Prines si obaly a vyberaj kvalitné potraviny
Ako sa vybavíš na ekologický nákup? Prines si obaly a vyberaj kvalitné potraviny Zdroj: Unsplash

Dozvedieť sa viac užitočných informácii z oblasti stravovania, zdravej životosprávy, udržateľnosti, ekológie a spoločenskej zodpovednosti spolu so zaujímavými receptami môžeš napríklad aj na tomto webe

Navyše, recepty si teraz vychutnáš aj vo videoserály Bez omáčky. V najnovšom diely svetovo uznávaného šéfkuchára Martina Záhumenského, ktorý varil aj v reštaurácii Gordona Ramseyho v Londýne, sa dozvieš, ako nahradiť biely cukor

Ak máš tip na ekologické nákupy či na to, ako predchádzať plytvaniu, napíš ho do komentáru tohto článku. Témam, ako je ekológia a udržateľnosť sa chceme venovať aj naďalej, preto určite padnú na úrodnú pôdu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia