Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2017 o 11:16
Čas čítania 0:00
Simon K.

100 dní jedol iba zmrzlinu, ktorá tvorila až 80 % kalórií a proteín. Dokázal, čo chcel, schudol 15 kíl a prekvapil ho aj krvný rozbor

ZDRAVIE DIEŤA
Uložiť Uložené

Experiment, ktorý sa vydaril. V diéte jesť iba zmrzku a proteín?

3. január 2017. Alan Aragon, jeden z najrozumnejších ľudí vo svete vedy & fitness práve uverejňuje príspevok o tom, že jeho 32-ročný kamarát Anthony Howard-Crow začal svoju zmrzlinovú diétu. Nie, nechytaj sa za hlavu, že pôjde o nejaký do neba volajúci bullshit. Anthony sa jednoducho pustil do výzvy, kedy počas 100 dní nejedol nič iné, než proteín a zmrzku. A áno, proteínom mám na mysli proteínový šejk, žiadne "normálne jedlo."

500 kalórií z proteínu (tu Anthony navyše sem-tam nahradil niektoré tieto kalórie alkoholom, aby takisto demonštroval, že sa dá chudnúť a zároveň piť alkohol) a závratných 2000 kalórií zo zmrzliny. Príde ti to šialené? Možno. Anthony však chcel dokázať, že model kalórie dnu vs. kalórie von jednoducho funguje a chcel sa tak stať ďalším z mnoha ľudí, ktorí toho budú dôkazom a nie len takým hocijakým. Všetko si zaznamenával, písal na svoj blog, nezabudol na záverečné lekárske správy a finálne výsledky ti nadvihnú obočie. Teda, ako komu.

4. január 2017. Deň po uverejnení Alanovho príspevku sa internet postaral o to, že Anthony bol mediálne populárny. Aspoň tak trošku, pretože všetci očakávali, čo sa po troch mesiacoch zmrzlinovo-proteínovej diéty stane, no a tak nejak ho niektorí označovali za blázna.

Odporúčané
Zakladateľka Lion Diet jedla šesť rokov len steaky. Na svoju diétu nedá dopustiť, podľa dietológa je životunebezpečná Zakladateľka Lion Diet jedla šesť rokov len steaky. Na svoju diétu nedá dopustiť, podľa dietológa je životunebezpečná 26. mája 2024 o 9:30

Rok 2011. Poďme sa na chvíľku vrátiť v čase, pretože všetko to začalo vlastne už tu. Anthony sa rozhodol, že počas 30 dní vyplní svoj kalorický príjem spolovice zmrzlinou. Keďže veľa cestoval a navyše získal novú prácu, toto obdobie skrátil, no každý týždeň dokázal chudnúť 1 kilogram hmotnosti. Potom opäť vymýšľal. Jedného dňa sa rozhodol ísť „all-fast-food“ diétku, kedy nejedol celý deň nič iné, iba fast food. Opäť 30 dní, opäť strácal kilo týždenne a opäť mal sixpack. Prečo však robil takéto „hlúposti“? Podľa jeho slov chcel jednoducho dokázať, že v podstate môžeš jesť čokoľvek a stále chudnúť a že neexistujú žiadne magické jedlá, vďaka ktorým sa chudne alebo naopak nejaké jedlá, ktoré ti brzdia progres. Samozrejme, nejedol to len tak, hocijako a nekontrolovane. Anthony rieši kalórie, pozná svoj maintenance (kalórie na udržiavanie hmotnosti) a tak vie, pri koľkých dokáže chudnúť.

Ako to prebiehalo?

Dobre. Aspoň prvá polovica diéty. Následne to už nešlo všetko podľa predstáv a Anthony hovorí, že sa často cítil bez záujmu o čokoľvek, trávil 4-7 hodín editovaním videí na svoj YouTube kanál a písaním blogu, posledných 30 dní sa už aj vykašlal na chodenie do fitka a často bol veľmi náladový. Avšak, to, čo chcel dokázať, sa podarilo. Schudol 14,5 kilogramov! Pre mnohých našich čitateľov to nebude až taký neuveriteľný a neočakávaný výsledok, no určite vás zaujmú krvné testy. Anthonymu sa zvýšil HDL ("dobrý" cholesterol), znížil LDL ("zlý" cholesterol"), značne sa mu znížila hladina triglyceridov a dokonca mu aj mierne klesla hladina glukózy v krvi aj napriek tomu, že jedol dosť veľa cukru.

pred (87 kg) / po (72,5 kg)

100 dní jedol iba zmrzlinu, ktorá tvorila až 80 % kalórií a proteín. Dokázal, čo chcel, schudol 15 kíl a prekvapil ho aj krvný rozbor

Doktor, špecialista na obezitu Spencer Nadolsky (prezývaný Doc Who Lifts, veď pozri prečo), sa vyjadril, že zlepšenie týchto ukazovateľov nie je zase až taký zázrak, keďže vo všeobecnosti, ak človek stráca hmotnosť, veľa vecí sa v rámci nich upravuje k lepším hodnotám. Smutnejším faktom ale zostáva, že Anthony stratil aj svalovú hmotu, no ak popremýšľame, nebudeme sa čudovať prečo. Jednak bol v kalorickom deficite, no tiež prijímal iba 120 g bielkovín a pravdepodobne ten najzásadnejší faktor bol, že posledný mesiac, kedy bola jeho motivácia, energia a odhodlanie na bode mrazu, prestal cvičiť. Nanešťastie ale nemal nejaký špecifický cieľ, iba chcel v prvom rade dokázať, že sa dá schudnúť aj takýmto, na prvý pohľad úplne šialeným spôsobom. Prečo? Pretože kalórie!

Odporúčané
Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky 13. marca 2024 o 16:30

Ak sa ti celkovo zdá forma Anthonyho "taká nijaká", tak treba spomenúť, že dávnejšie podstúpil operáciu a schudol približne 13 kilogramov hmoty, dosť z toho boli svaly.

Keďže sa určite nájdu opäť ďalší "znalci", tak je potrebné dodať podstatnú vec, o ktorej hovoril aj Alan Aragon: „Posolstvom tohto experimentu rozhodne nie je ukázať, ako by mala vyzerať diéta, ale ukázať to, že kalorický deficit prekonáva akékoľvek špecifické metódy, resp. zdroje potravín, ak sa bavíme o úbytku hmotnosti, resp. tuku.“ Je to jednoducho holý fakt. Ak ťa Anthonyho experiment zaujal, určite sa pozri aj na Richarda, ktorý jedol 222 dní v rade pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku. V danom článku nájdeš opäť mnoho faktov a myšlienok, hlavne takých, že naozaj tu nikde a nikto nehovorí o tom, že strácať hmotnosť a žiť zdravý životný štýl stačí tak, že do seba budeme tlačiť pizzu a zmrzku, pritom cvičiť a všetko bude skvelé. Absolútne nie. Tak, ako vždy, stále odporúčame jesť aspoň 80-90 % celkového kalorického príjmu z nutrične hodnotných, kvalitných potravín a len tú ostatnú časť vyplniť pokojne hocičím, pretože nám to nijak nespomalí progres a stále sa budeme cítiť skvelo. Kto ešte z nejakého záhadného dôvodu nečítal náš článok o flexibilnom stravovaní (IIFYM), tak by to mal rýchlo napraviť.

Na záver si ešte pozri, ako si Anthony užíval

Domov
Zdieľať
Diskusia