Zamatovo hebký plod, ktorý patrí medzi letné osvieženie a pri pečení fit receptov je takisto dokonalou ingredienciou.
Leto je v plnom prúde a s ním i sezóna marhúľ, ktorá trvá od mája do augusta. Marhule sú pre nás označované ako ideálne ovocie. Zmes vitamínov a koncentračných látok pôsobí veľmi blahodárne pre náš organizmus, dokonca v oveľa väčšom rozmere, ako by ste si mohli myslieť. Teraz, keď na stromoch rastú zrelé plody, by sme sa mohli niečo o nich dozvedieť.
Spomaľujú stárnutie a pôsobia omladzujúco. Obyvatelia pohoria Karakoram na hraniciach Indie, Pakistanu a Číny sa dožívajú o desať rokov viac ako Stredoeurópania. Jednou z príčin ich dlhovekosti je vraj aj hojná konzumácia marhúľ. Počas dozrievania sa v šupke i v dužine marhúľ vytvára vysoká koncentrácia rastlinných farbív – karoténov. Vďaka mimoriadne vysokému obsahu karoténov, ktoré sú predstupňom vitamínu A, marhule pôsobia ako veľmi efektívny omladzovací prostriedok. To samozrejme nie sú len rozprávky starej matere, ale túto skutočnosť naznačujú aj niektoré štúdie. Už tri marhuľové plody obsahujú karotény v množstve, ktoré zodpovedá približne 2500 medzinárodným jednotkám vitamínu A, a to je polovica dennej potreby dospelého človeka. V marhuliach nájdeme veľa niacínu, kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej. Zmes kyselín priaznivo pôsobí na ovplyvňovanie HDL "dobrého" cholesterolu, redkukovanie LDL cholesterolu a je tu aj potenciál zníženia triglyceridov či zvýšenie vitality! Čo by malo byť tiež dôležité, ochraňujú sliznicu pľúc silných fajčiarov. Veľmi zaujímavý je fakt, že tri štvrtiny z dvesto zložiek ešte nie sú dostatočne vedecky preskúmané.
A čo kôstky?
Niektorí hovoria, že sú jedovaté, iní, že zdraviu prospešné. Zatiaľ čo niektorí hovoria, že amygdalín a laetril má pozitívne účinky na ľudí s rakovinou, relevantné výskumy to nepodporujú a skôr sa opierajú o možnosť otravy. Nákup marhúľ je tiež dôležitý. Napríklad zrelé či až prezreté plody by sa rýchlo pokazili. Vyberajme radšej tvrdšie a polozrelé plody. V obchode môžeme nájsť aj veľmi dobrú pochúťku, ktorou sú sušené marhule. Tie síce môžu zahnať hlad, ale je treba počítať s vyššími kalorickými hodnotami. Marhule sú typické letné ovocie, preto si môžeme byť istí, že nemajú za sebou dlhé skladovanie alebo nepochádzajú zo skleníka. Navyše, marhuľový strom dokáže produkovať plody až 25 rokov!
NUTRIČNÉ HODNOTY
(1 marhuľa, približne 35g)
Kalórie: 17
Bielkoviny: 0g
Sacharidy: 4g (z toho vláknina 1g)
Tuky: 0g
Dúfame, že ste si na ne spravili chúťky a nejaké si obstaráte pre zdravé potešenie. Veď kto by odolal tak krásne sfarbenému a zamatovo hebkému plodu?