Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2018, 12:40
Čas čítania 0:00
Sona O.

Na zoznamkách sa ľudia neboja klamať. Aké najčastejšie klamstvá a výmysly používame, aby sme zaujali potenciálneho partnera?

ONLINE ZOZNAMKY VZŤAHY
Uložiť Uložené

Najčastejšie sa netýkajú atraktivity ani sexu, prekvapivo ide o niečo úplne iné.

Každý z nás povie občas nejakú nevinnú lož. Buď je to preto, lebo nechceme raniť city našich blízkych, alebo sa snažíme jednoducho zakryť nejaký malý prehrešok. Vďaka klamstvám však môžeme vyzerať aj oveľa atraktívnejšie, dôležitejšie a úspešnejšie, než naozaj sme. 

Možno si si aj ty myslel, že väčšina z nás na zoznamovacích aplikáciách klame hlavne ohľadom práce, výzoru alebo sexuálnych zážitkoch. Samozrejme, že sa medzi takým veľkým množstvom užívateľov nájdu aj tí, čo radi používajú takúto formu lží, no podľa výskumu uverejneného v Journal of Communication tvoria menšie percento.

Na zoznamkách sa ľudia neboja klamať. Aké najčastejšie klamstvá a výmysly používame, aby sme zaujali potenciálneho partnera?
Zdroj: pexels.com

Najčastejšie klameme o tom, či chceme alebo nechceme byť vo vzťahu. Výskumu sa zúčastnilo 200 ľudí a vedci analyzovali asi 3000 odoslaných správ.  Všetky konverzácie prebiehali iba online medzi ľuďmi, ktorí sa nikdy predtým osobne nestretli. 7 % takýchto správ bolo klamlivých.

Druhým najbežnejším dôvodom na klamstvo je to, či máme alebo nemáme čas sa stretnúť. Existujú dva dôvody, prečo ľudia klamú o svojom čase. Často to súvisí s tým, že ešte nemajú pocit, že je na stretko čas a druhého nechcú uraziť. Robia to väčšinou vtedy, keď si ťa chcú "ušetriť" na neskôr. 

Odporúčané
Vzrušuje ho, keď má jeho frajerka sex s iným mužom. Michal nám opísal svoje zážitky s „cuckoldingom“ Vzrušuje ho, keď má jeho frajerka sex s iným mužom. Michal nám opísal svoje zážitky s „cuckoldingom“ 22. februára 2024, 12:30

Ďalším dôvodom je snaha pôsobiť atraktívnejšie. Tí, ktorí majú stále čas, toho asi nemajú veľa na práci a častokrát majú trochu nudný život či málo kamarátov. Naopak, zaneprázdnený človek vyzerá dôležito, pracovito, obľúbene, a to sa nám samozrejme páči. Takže ak ti nabudúce povie, že nemá čas, pretože musí robiť, možno sa iba hrá na nedostupnú.

Sú typy, ktoré si takúto hru na mačku a myš skrátka užívajú a vyhovuje im druhých naťahovať. Skúšajú, koľko vydržíš a či máš naozaj seriózny záujem. 

Zo štatistiky vyplýva, že až 30 % lží tvorili práve výmysly o dostupnosti. Bežnými výhovorkami sú: "Prepáč, dnes to nedám. Volala mi sestra, že musím postrážiť jej dieťa." Rodinné krízy, drámy či iba výpomoc niektorému členovi rodiny sa vždy osvedčia. 

Často počuť aj veci typu: "Pokazil sa mi telefón, neprišla mi posledná správa."

David Markovicz je výskumník z univerzity v Stanforde. Hovorí, že percento lží, ktoré používame na zoznamkách, je relatívne nízke. "Dáta ukazujú, že klamanie na zoznamkách je strategické a relatívne zriedkavé. Väčšina správ, čo ľudia posielajú, sú úprimné a robia tým veľmi pozitívny krok k budovaniu dôvery v novom vzťahu." 

Domov
Zdieľať
Diskusia