Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2019, 9:09
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Takto vyzerala vikinská bojovníčka,ktorá žila pred tisíc rokmi

HISTÓRIA ARCHEOLÓGIA
Uložiť Uložené

Málokto si spojí predstavu bojiska so ženou, vedci však dokazujú, že to tak bolo od dávnych čias.

Pred viac než sto rokmi našli v nórskom meste Solør kosti ženy, ktorá žila okolo roku 1000 nášho letopočtu. Práve v období Vikingov, ktorí vtedy rozširovali svoj vplyv na kontinente a snáď ani netreba hovoriť, že sa to nezaobišlo bez veľkého množstva násilia. Dnes sa žene, ktorá je mŕtva tisíc rokov, vieš pozrieť do tváre, informuje The Guardian.

O jej skutočnom živote veľa nevieme, no našlo sa pár nepopierateľných dôkazov, že bola bojovníčkou. Jej hrob bol plný zbraní, našli v ňom meč, oštep, bojovú sekeru či šípy. Na čele má stopy po hlbokej rane, čo naznačuje, že prichádzala do styku s násilím. Nevieme však, či práve rana na hlave spôsobila jej smrť.

Nech je dôvod smrti akýkoľvek, práve ona je prvou ženou, pri ktorej môžu preukázateľne povedať, že bola Vikingom. Kanál National Geographic len nedávno o ženských Vikingoch natočil dokument, v spolupráci s nimi sa vedci rozhodli, že obnovia tvár ženskej bojovníčky z Nórska.

Odporúčané
Archeológovia neverili, keď sa 2300 rokov starý meč stále leskol a bol aj poriadne ostrý. V hrobke ho ochránilo jeho púzdro Archeológovia neverili, keď sa 2300 rokov starý meč stále leskol a bol aj poriadne ostrý. V hrobke ho ochránilo jeho púzdro 8. januára 2017, 11:23

Tak sa aj stalo, jej tvár doslova zrekonštruovali. Pomocou novodobých technológií na lebke vytvorili vrstvu svalov a ďalších anatomických znakov. Bojovníčke sa tak vieme pozrieť do tváre a dokonca vidieť aj ranu na vrchu jej tváre. Archeologička Ella Al-Shamai hovorí: „Veľmi sa teším, pretože jej tvár nikto nevidel už tisíc rokov a zrazu je veľmi reálna.“

Domov
Zdieľať
Diskusia