Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2019, 13:58
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Narcisti sú menej náchylní na depresie, tvrdia psychológovia. Vďaka láske k sebe samým sú mentálne imúnnejší

NEWS
Uložiť Uložené

Štúdiu vedci testovali v troch vlnách, pričom porovnávali mentálne zdravie ľudí s vlastnosťami blízkymi narcistom s tými, ktorí ich nemajú.

Z výsledkov štúdie na univerzite v Belfaste vyplýva, že tí mladí ľudia, ktorí prejavujú známky narcizmu, sú menej náchylní na mentálne choroby. Psychológovia testovali stovky dvadsiatnikov v troch vlnách, pričom im dávali vypĺňať dotazníky, aby zmerali, aké vlastnosti narcistických ľudí sa u nich prejavujú, aká je ich psychická odolnosť, či sú otvorení novým zážitkom, čo im spôsobuje stres a aké sú ich prípadné symptómy depresie. 

Odporúčané
Najväčšia štúdia vyvracia prepojenie medzi psychickými chorobami a sociálnymi sieťami. Depresie a úzkosti vraj nespúšťa Instagram Najväčšia štúdia vyvracia prepojenie medzi psychickými chorobami a sociálnymi sieťami. Depresie a úzkosti vraj nespúšťa Instagram 29. októbra 2019, 9:24

Newsweek informuje, že tí účastníci štúdie, ktorí mali vysoké skóre v indikátoroch narcizmu spojených napríklad so sebectvom, exhibicionizmom, chýbajúcou pokorou či skromnosťou, mali zároveň nameranú vyššiu imúnnosť voči depresii. 

Narcistov je podľa psychológov možné rozoznať aj na základe ďalších vlastností, sú napríklad dominantnejší, výrazne viac túžia po pozornosti aj uznaní a radi sa ukazujú. Separátna štúdia využívajúca rovnaké dáta potvrdila, že tí s najvyšším narcizmom vykazujú najnižšie úrovne stresu a majú tendenciu vidieť život v pozitívnejšom svetle. 

Samozrejme, povaha každého človeka je individuálna. Ide o vedecký výskum na vzorke približne 800 ľudí, čo síce môže byť dostatočne presné, nemali by sme však vychádzať z toho, že keď sa budeme predvádzať, naše psychické zdravie sa zlepší. 

Odporúčané
Až tretina žien priznala, že na rande chodí len preto, aby sa zadarmo najedli Až tretina žien priznala, že na rande chodí len preto, aby sa zadarmo najedli 25. júna 2019, 9:54
Domov
Zdieľať
Diskusia