Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2017, 17:12
Čas čítania 0:00
Pavel B.

Severské filmy sú perlou európskeho filmu. Festival SCANDI je toho dôkazom

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Boli sme na treťom ročníku prehliadky severského filmu. Ako dopadla?

Predošlé dva ročníky prehliadky severského filmu mali stúpajúcu tendenciu. Kvalitatívne a aj divácky. SCANDI tu bol už stretí rok a latku nastavil vysoko. Za účasti televízie otvorenie sprevádza populárny herec Marián Miťaš, aj ctení hostia zo severu.


SCANDI ponúka žánrovo pestré filmy, zábavné aj úzko profilované, často uvádzané či oceňované aj na prestížnych festivaloch. SCANDI je len špičkou ľadovca tamojšej kinematografie, ktorá je dlhodobo na vzostupe. Svedčia o tom aj seriálové projekty - detektívky, ktoré sú absolútnym fenoménom európskej televízie. Stali sa ich synonymom. Dánsky Zločin (2007-2012) a dánsko-švédsky Most (2011-2015), ktoré získali medzinárodný ohlas, dnes márne napodobňujú ďalší. Ich výhodou je chladná a depresívne pôsobiaca krajina, ktorá navodzuje skľučujúcu atmosféru. Tvorcovia nemusia úzkosť a napätie vytvárať zásadne prostredníctvom hudby ani akčného strihu, pretože to dokáže zvládnuť jeden celok na prostredie, v ktorom sa postavy nachádzajú.


Za celosvetovým úspechom stojí aj premyslená koprodukcia, ktorá umožňuje vyšší rozpočet a intenzívnejšiu propagáciu vo viacerých krajinách, čím stúpa aj povedomie o škandinávskom filme. Mrazivý vizuál bol využitý pri nórsko-americkej spolupráci pre seriál Lilyhammer (2012-2014), no a na kontroverznej Nymfomanke (2013) zase spolupracovalo Dánsko, Nemecko, Francúzsko, Belgicko a Veľká Británia.


Sámska krv, Benátky a rasizmus


Usádzame sa medzi pozvanými v Kine Lumiere. Vraj Sámsku krv vidíme medzi prvými na svete. Ešte pred vchodom odmietame alkoholický drink, ktorým nás sponzor prehliadky ponúka. Bolo by nevhodné najlepší debut z Benátok sledovať v netriezvom stave. To si nezaslúži.

Severské filmy sú perlou európskeho filmu. Festival SCANDI je toho dôkazom
Zdroj: filmeurope.sk


Film odporúčame, je skutočným zážitkom. Pre prísediacich, ktorých clonil kameraman verejnoprávnej televízie, asi taký záživný nebol (energiu venovali foteniu, nakrúcaniu a buzerovaniu cloniaceho), ale my sme spokojní. Naratívna štruktúra v skutku jednoduchá – postaršia pani prichádza na pohreb svojej sestry a je nám od začiatku jasné, že minulosť v nej vyvoláva pocity úzkosti a viny. Premýšľa, uvažuje, spomína, až sa ocitáme v jej detských časoch a pokusoch zmeniť svoj život. Nebol to však len chabý pokus výstredného jedinca, čo chce vytŕčať, ale dojímavá psychologická štúdia dievčiny, ktorá je obrazom utláčanej komunity.


Amanda Kernell snímkou debutovala, no výsledok pre ňu môže byť satisfakciou. Cena z Benátok, pozitívne divácke ohlasy a silný príbeh o rasizme, ktorý je jej katarziou (scenár sama napísala, téma sa jej osobnostne dotýka). Kernell je prísľubom do budúcna a Sámska krv jedným z najlepších filmov tretieho ročníka SCANDI. Od 23. februára si ju v kinách môžeš pozrieť aj ty, tak neváhaj.

Žánrovo pestré, zábavné, ale aj s aktuálnymi témami


Česká televízia práve vysiela kontroverzný seriál Okupácia (2015), Jo Nesbø napísal scenár a Erik Skjoldbjærg je spolurežisérom. Poznáme ho vďaka Insomnii (1997), ktorá sa dočkala amerického remaku o päť rokov neskôr v hlavnej úlohe s Al Pacinom. Odvtedy už podobný úspech nezažil a práve Pyroman (2016), film o outsiderovi, ktorého fascinuje oheň, mal byť návratom k úspešnému debutu, pretože Skjoldbjærg zvolil podobný režijný prístup.

Severské filmy sú perlou európskeho filmu. Festival SCANDI je toho dôkazom
Zdroj: Evald.cz


Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami, ku ktorým dochádzalo v roku 1978, bol oživením v už tak pestrej ponuke SCANDI. Potešil najmä po formálnej stránke, ktorá tu prevyšuje nad obsahom. Videli sme thriller, kde sú napätie a psychologická štúdia devätnásťročného pyromana Daga zabalené do pomerne nápaditých obrazov. Preto aj keď scenár vykazuje určité nedostatky, sklamanie neprichádza do úvahy. Skjoldbjærgov film rozhodne treba vidieť. V kinách od 2. februára.


Aj napriek vzostupnej tendencii kvality severskej kinematografie sa na prehliadky SCANDI objavili aj menej vydarené filmy. Kráľovná Kristína je síce tematicky reprezentatívna (opisuje príbeh o nezameniteľnej švédskej kráľovnej Kristíny), na SCANDI však takéto filmy nepatria. Životopisná koprodukčná dráma je skúpa na exteriéry, je nehorázne plytká a zbytočne sexistická. Navyše ako rekonštrukcia historckých udalostí vôbec nefunguje.


Opačné dojmy vzbudzuje Boj snežného pluhu s mafiou. Inteligentná zmes komédie a thrilleru je už síce stará tri roky, no patrí k divácky vôbec najvďačnejším filmom a organizátori takéto snímky z prehliadky vynechať nemôžu. Aj O kuratách a ľuďoch (2015) a jeho prístup k adopciám bol príjemným osviežením a dôkazom, že dobre spracovaná komédia môže osloviť aj diváka, ktorý z danej krajiny nepochádza.

Severské filmy sú perlou európskeho filmu. Festival SCANDI je toho dôkazom
Zdroj: Filmeurope.sk


Každopádne, prehliadka severského filmu je za nami a rekapitulácia je veľmi jednoduchá. Opäť žánrovo pestré, zábavné, ale aj s aktuálnymi, vážnymi témami, ktoré rezonujú spoločnosťou a tvorcovia na nich s odvahou odpovedajú silnými snímkami. Drsná krajina, zdravý patriotizmus či nesporný filmársky talent, to všetko zo škandinávskej kinematografie činí jednu z najvýraznejších v Európe. Vidíme sa o rok!

Domov
Zdieľať
Diskusia