Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2019, 16:05
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Donald Trump potvrdil, že vodca teroristickej organizácie Islamský štát je mŕtvy

NEWS SÝRIA USA
Uložiť Uložené

Terorista svoj život ukončil odpálením samovražednej vesty pri akcii amerických špeciálnych jednotiek.

Z USA už od rána prichádzali správy, že vodca teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS) Abu Bakr al Baghdádí je mŕtvy. Jeho stúpenci dlhé roky terorizovali celý región. Majú na svedomí brutálne popravy, vraždy, znásilňovanie, ale aj ničenie kultúrnych pamiatok a zotročovanie sýrskeho a irackého obyvateľstva.

Potvrdené tiež bolo, že americké špeciálne jednotky na základe informácií CIA vykonávali špeciálnu operáciu v oblasti Idlib v Sýrii, ktorá je jednou z posledných bášt islamistov spájaných s Al Kájdou. Miesto, kde lídra brutálneho Islamského štátu vypátrali tajné služby sa nachádzalo len niekoľko kilometrov od tureckej hranice. Čakalo sa na oficiálne výsledky testov DNA a potvrdenie, ktoré si pre seba pochopiteľne nechal prezident Donald Trump.

„Včera v noci USA priviedli pred spravodlivosť nahľadanejšieho teroristu na svete. Abu Bakr al Baghdádí je mŕtvy. Bol zakladateľom a vodcom Islamského štátu - nanemilosrdnejšej na najnásilníckejšej teroristickej organizácie kdekoľvek na Zemi,“ uviedol pred chvíľou často kritizovaný Trump. 

Video z miesta, kde sa skrýval vodca ISIS. Americké jednotky dom zrovnali so zemou.

Jeho chytenie alebo zabitie vraj bolo prioritou číslo jeden vzhľadom na národnú bezpečnosť. Počas akcie špeciálnych jednotiek nikto z Američanov neprišiel o život, podarilo sa však zabiť aj „veľa“ Baghdádího spolubojovníkov.

„Ľudia sa buď vzdávali, alebo boli zastrelení,“ dodal Donald Trump. USA mali podľa jeho slov z komplexu vytiahnuť aj 11 nezranených mladistvých, no Baghdádí stiahol trojicu detí do slepého tunela, kam ich prenasledovali armádne psy.

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

Na konci tunela Baghdádí odpálil samovražednú vestu a zabil seba aj deti. Jeho telo tak muselo byť identifikované na základe testov DNA, čo odložilo aj oficiálne potvrdenie jeho likvidácie. 

V čase svojho najväčšieho rozmachu ISIS ovládal rozsiahle územia v Iraku, Sýrii, Lýbii, Egypte, Saudskej Arábii, Afghanistane ale napríklad aj v Somálsku a na Filipínach. Odtiaľ organizoval množstvo teroristických útokov v USA aj v Európe.

V Európe bol jedným z najkrvavejších útokov vo francúzskom klube Bataclan a jeho okolí v roku 2015, počas ktorého zomrelo 130 ľudí. ISIS ale terorizoval Blízky východ a Rusko. V novembri rovnakého roku odpálil let 9268 spoločnosti Metrojet z Petrohradu do Egypta. Zomrelo 224 ľudí. 

Odporúčané
Vodca teroristickej skupiny Islamský štát údajne zomrel pri útoku amerických špeciálnych síl (Aktualizované) Vodca teroristickej skupiny Islamský štát údajne zomrel pri útoku amerických špeciálnych síl (Aktualizované) 27. októbra 2019, 6:19

Útok s cieľom zlikvidovať Islamský štát teda odvtedy viedlo viacero krajín, USA spolu so zvyškom NATO (najmä Francúzskom, Britániou), Rusko, Turecko a miestnou kurdskou armádou. Zabudnúť netreba ani na armády v ostatných krajinách, kde ISIS pôsobil.   

Dnes už teroristi z tejto organizácie ovládajú iba malé lokálne bunky, najmä vo vojnou zničenej Sýrii. Zabitie Abu Bakr al Baghdádího ich určite ešte viac oslabí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia