Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2019, 16:41
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Vedci prišli na to, ako pravdepodobne vyzerala žena, ktorá pred 75-tisíc rokmi žila v jaskyni na Sibíri

ZAUJÍMAVOSTI STAROVEK
Uložiť Uložené

Podľa DNA predchodcov moderných ľudí vytvorili vzhľad ženy z druhu denisovanov, žijúcom na území dnešného Ruska.

Obyvatelia Zeme sa pred viac ako 400-tisíc rokmi rozdelil na viaceré druhy od denisovanov, neandertálcov až po homo sapiens. Doposiaľ sa vedci nevedeli zhodnúť na tom, ako vyzerali dávno vymretí predchodcovia moderných ľudí, no vďaka DNA ženy z druhu denisovanov, ktorá pred mnohými rokmi obývala dnešné územie Sibíru, dokázali nasimulovať jej vzhľad tváre.

Ako informuje stanica CNN, denisovania zanechali genetické dedičstvo, ktoré dnes majú v DNA aj mnohí Aziati, Austrálčania či Melanézani. Genóm denisovanov, čo je v podstate haploidný súbor chromozómov, v ktorom sú lokalizované dedičné vlohy, bol objavený už v roku 2012.

Niekoľko rokov však vedcom trvalo, kým v laboratóriu dokázali správne identifikovať genetickú výbavu. Ako dôkaz poslúžila maličká kostička dievčaťa, ktoré mohlo mať v čase smrti približne 13 rokov. Vedci vtedy porovnávali denisovanský genóm s tým naším.

Expertom sa vďaka hŕstke skamenených fosílii podarilo vyňať DNA a modernými technológiami vytvorili simuláciu vzhľadu tváre ženy, ktorá pred približne 75-tisíc rokmi žila v jaskyni na území dnešného Sibíru. Výsledky naznačujú, že išlo o druh so širokou tvárou, ktorý sa výrazne líši nielen od súčasného homo sapiens sapiens, ale tiež od neandertálcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia